Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Politică și fotbal

Se spune că la politică și la fotbal se pri­cepe tot românul. Vezi asta la un simplu tur de telecomandă al canalelor TV: fiecare post de știri, la care se trăncănește savant despre situația la zi din țară și din lume, e dublat de un post specializat în sport, unde, la fel, trei-patru analiști vorbesc cu patimă despre ultimele “faze” din fotbal. Cu politica ne-am lămurit cum stăm: duminică seara, la în­chiderea urnelor, marii comentatori, intens cul­ti­vați pe la televiziunile de știri, rămă­seseră cu gura căscată, prinși în ofsaid, ca să folosim un limbaj fotbalistic, de rezultatele unui scrutin pe care institutele de sondare a opiniei publice nu le-au anticipat. Până să promită iarăși marea cu sarea, partidele poli­tice ar trebui să facă o analiză a relației lor cu casele de sondaj, obișnuite să-i trans­for­­me în top-modele pe cei care le plătesc. Că păcălelile astea care dădeau PNL-ul câștigă­tor peste PSD şi urcau Pro România la 9% nu ajută pe nimeni, ne-am convins încă o dată la aceste alegeri. Problema mai gravă e că și deciziile acestor partide – care de a­ceas­tă dată ne afectează viața la modul cel mai direct – se iau tot pe baza “expertizei” so­ciologice a acestor analiști, pe care rezul­tatul votului îi arată așa cum sunt, de fapt: complet rupți de realitate.

Revenind la fotbal (că despre politică se vor­bește, oricum, în exces în aceste zile), tot “ex­pertiza” ne omoară. Dacă în politică mă­car am scăpat, în ultimii ani, de personaje to­xice prinse cu mâța-n sac, fotbalul românesc pare rupt dintr-un scenariu de dinainte de 1989. Cam de atunci nu s-au mai văzut fur­tuni în arbitraj atât de oribile ca în acest se­zon! Totul a început la un FCSB – Dinamo, în octombrie, când, la 2-2, arbitrul a inventat un penalti pentru gazde și a eliminat vino­vatul fără vină. În epoca arbitrajului asistat de computer – care n-a ajuns și la noi – și al me­ciurilor filmate din zeci de unghiuri, arbi­trii români comit niște grosolănii strigătoare la cer. Căci episodul de la FCSB – Dinamo n-a fost unul izolat, ci se repetă, obsesiv, eta­pă de etapă! Sunt demiși antrenori, jucătorii își pierd locurile în echipă în urma unor rezultate influențate de la “centru”, se dau peste cap ierarhii de care depinde viața unor formații, dar arbitrii noștri rămân intangibili. O “comit” cu metodă, etapă după etapă. Da­că am face un “rezumat” cu toate greșelile din acest sezon, ar ieși un video mai lung de­cât un meci de fotbal! Iar amănuntul că șeful ”Comisiei Centrale a Arbitrilor” este un grec adus pe bani grei în România, Kyros Vassa­ras – nu face decât să dea și mai multă culoa­re peisajului forbalului nostru, care nu pare să fi depășit încă epoca fanariotă, unde câștiga, știm bine, cel care plătea mai mult.

Culmea-culmilor este că, în tot acest con­text, arbitrii români fac meciuri foarte bune când conduc competiții din cupele europene! Un dispreț mai mare față de țara pe care o reprezintă nici c-ar putea exista. Hoți de bu­zu­nare, acasă, lorzi, pe gazonul din Occident.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian