Puțină istorie

Crioterapia, adică terapia prin frig, nu este nici pe departe o metodă atât de nouă pe cât s-ar putea crede. Un vechi papirus egiptean, datând de pe la 1600 î.H. și considerat cel mai vechi tratat chirurgical, vorbește între altele despre folosirea compreselor reci în combaterea inflamațiilor. Pe la 400 î.H., Hipocrat recomanda și el zăpada și gheața pentru tratarea durerii și inflamației, iar în Evul Mediu, călugării anglo-saxoni utilizau cele două daruri ale iernii ca analgezic local. În 1845, medicul James Arnott, considerat părintele crioterapiei, a descoperit că ea poate fi folosită cu succes în tratarea nevralgiei și migrenelor. El a făcut totodată experimente care au relevat că tumorile se reduc în contact cu ceva rece. Un alt cercetător, americanul William Pusey, și-a concentrat atenția asupra multiplelor utilizări medicale ale zăpezii carbonice. Tehnologia a continuat să evolueze cu rapiditate și n-a trecut mult până când așa-numita criochirurgie, adică aplicarea unor temperaturi extrem de scăzute cu scopul de a distruge ţesutul patologic, a devenit o procedură tot mai uzitată de medici, fiind considerată, astăzi, un tratament foarte eficient pentru un număr impresionant de afecțiuni. Criochirurgia este de pildă folosită în cazul verucilor, alunițelor, fibroamelor, în neoplasmul hepatic, de prostată și pulmonar, în cazul cancerelor cutanate cu celule mici, al cancerelor orale și de col uterin.
Dar lucrurile au mers și mai departe. Grație spectaculosului avans tehnologic din zilele noastre, crioterapia cunoaște în prezent mai multe forme ca niciodată, una dintre cele mai la modă fiind camerele criogenice, numite și criosaune, care permit răcirea rapidă a întregului organism. Se crede că procedura are rezultate multiple, precum reducerea stresului și inducerea unei stări de bine, reducerea celulitei, îmbunătățirea calității pielii, reglarea metabolismului, stimularea sistemului imunitar, reducerea inflamațiilor, a durerilor musculare și reumatice ori reglarea activităţii hormonale.
Tratamente cu GHEAȚĂ

Reducerea migrenelor. Desigur că nu mulți dintre noi își permit tratamente sofisticate și scumpe de crioterapie, dar niște gheață ne e la îndemână tuturor. Studiile au demonstrat de pildă că aplicarea unui tratament local cu gheață poate ajuta le combaterea sâcâitoarelor migrene.
Rețetă: în zona cefei, deasupra arterelor carotide, se aplică o compresă care să conțină două pungi de gheață. Ea răcește sângele care trece prin vasele cerebrale și amorțește nervii din zona gâtului, făcând să dispară durerea.
Prim ajutor în tratarea entorselor. Specialiștii ne recomandă ca, dacă am suferit o entorsă, să aplicăm imediat gheață în locul cu pricina.
Rețetă: se folosesc săculeți din pânză umpluți cu gheață, astfel încât contactul cu pielea să nu fie unul prea neplăcut. Dacă nu aveți asemenea săculeți prin casă, vă puteți sluji de un prosop mai gros sau chiar de o căciulă. Compresa cu gheață se aplică timp de 15 până la 20 de minute. Procedura se repetă la două trei ore. Ideal e ca terapia să fie urmată măcar două zile la rând.
O altă variantă a acestui tratament propune ca, în loc de comprese, să folosim un lighean în care să facem băi locale cu apă și gheață.
Tratamente cu zăpadă

Circulația sângelui. Pentru a scăpa mai repede de unele probleme dermatologice de la nivelul mâinilor, faceți-vă un obicei din a profita, de câte ori ninge, pentru a face un tratament pe cât de simplu, pe atât de eficient. Dați-vă jos mănușile și frecați-vă bine mâinile cu zăpadă, vreo două minute, apoi puneți-vă mănușile la loc și încercați să stimulați circulația sângelui, îndoindu-vă degetele în mod repetat sau frecându-vă puternic palmele una de alta.
Frecționarea cu zăpadă. Pentru creșterea imunității și a poftei de mâncare, prevenirea bronşitelor şi reumatismului și inducerea unei stări bune de spirit, frecționați-vă întregul corp cu zăpadă. După ce v-ați masat bine pielea, uscați-vă frecându-vă viguros cu un prosop, ungeți-vă cu o cremă hidratantă, apoi stați o vreme în pat, bine înveliți.
Picioare umflate. Nu doar entorsele, ci și alte probleme care conduc la umflarea piciorului pot fi tratate cu ajutorul gheții sau zăpezii. Vă puteți folosi fie de o pungă cu cuburi de gheață, ori de o pungă de fructe sau legume de la congelator, pe care să o înveliți într-un prosop. Compresa se aplică timp de 15-20 de minute, de câte trei ori pe zi. Nu prelungiți durata. Potrivit specialiștilor, mai multe tratamente de scurtă durată sunt mai eficiente decât unul mai lung. După îndepărtarea compresei cu gheață sau zăpadă, venele și arterele se dilată din nou, făcând ca sângele să curgă mai repede în zona afectată. Pentru a reduce cât mai eficient umflătura, ideal e ca între momentele în care aplicați compresa rece să înfășurați piciorul cu un bandaj elastic, dar nu prea strâns, iar apoi să țineți piciorul sprijinit pe brațul canapelei sau pe o pernă, astfel încât să stea mai sus decât restul corpului.
Mersul desculț prin zăpadă – revigorează imunitatea și energia. Mersul desculț are în sine beneficii multiple, fiind deosebit de bun și pentru psihic. Unii specialiști sunt de părere că atunci când mergem cu picioarele goale prin zăpadă avem încă și mai mult de câștigat. În afară de o stare de bine, ne alegem cu o imunitate și energie crescute, inflamațiile se reduc, circulația este puternic stimulată și somnul este mai bun. Din cauza numărului impresionant de terminații nervoase care se găsesc în picioare, mersul desculț prin nămeți acționează și ca un masaj natural, îmbunătățind funcționarea organelor interne. În mod paradoxal, mersul desculț prin zăpadă ne ajută să avem picioarele calde, previne cistitele şi infecţiile urinare, dar și artritele și reumatismul, reduce frecvența crizelor de sciatică și înlătură deranjamentele stomacale și cârceii ce pot să apară ca urmare a frigului.
Cum procedați: alegeți un loc care vă este familiar, pentru a nu avea surprize neplăcute privind suprafața aleasă. – Înainte de a ieși în zăpadă, încălziți-vă bine: faceți un pic de mișcare și îmbrăcați-vă gros. – La prima încercare, nu stați mai mult de 30 de secunde în zăpadă. Puteți crește durata, însă doar progresiv și fără a depăși trei minute. – De îndată ce ați terminat cu mersul desculț prin zăpadă, puneți-vă niște șosete groase și parcurgeți câteva sute de metri, rulând cât mai bine talpa pe sol, pentru a vă pune sângele în mișcare.
FRUMUSEȚE

Manechine celebre precum Irina Shayk sau Kate Moss luptă împotriva pielii obosite sau a cearcănelor slujindu-se de puterea vindecătoare a gheții și zăpezii. Irina Shayk folosește în acest sens doar cuburi de gheață, în vreme ce Kate Moss își scufundă fața în apă cu gheață și bucăți de castravete.
Rețetă: luați un cub de gheață și lăsați-l să se topească pe piele, făcând mișcări circulare ușoare. La sfârșit, uscați bine pielea cu ajutorul unui prosop și aplicați pe ten o cremă hidratantă. În urma acestui tratament de tonifiere a tenului, porii se micșorează, tumefacțiile dau înapoi și roșeața dispare, pielea feței devenind mai fermă și mai luminoasă.
Rețetă: luați mai întâi un pic de zăpadă proaspătă și masați-vă fața cu mișcări circulare. Și în acest caz, trebuie să vă uscați la final bine cu un prosop și să vă dați cu o cremă hidratantă. Specialișii promit că, dacă repetați zilnic procedura timp de minimum o lună, ridurile vi s-ar putea reduce, tenul căpătând un aspect întinerit.
Întreținerea părului. Apa obținută prin topirea zăpezii (colectată de preferință din zone cât mai puțin poluate) e în mare parte demineralizată și are un grad înalt de puritate. De aceea, unii specialiști recomandă călduros clătirea părului cu apă de zăpadă, după ce acesta a fost spălat ca de obicei, cu un șampon obișnuit. Împiedică despicarea firelor de păr și combate mătreața. Cu apă de zăpadă se curăță eficient și tenul, procedând exact cum ați face-o cu un demachiant din comerț.