Apneea nocturnă

Sindromul de apnee în somn provine din relaxarea excesivă a musculaturii din zona faringiană în timpul somnului, ceea ce duce la o îngustare a căilor respiratorii și la întreruperea repetată a fluxului de aer inspirat. Se produc astfel pauze de respirație cu durata minimă de 10 secunde. În forma ușoară a afecțiunii se înregistrează între 5 și 15 asemenea întreruperi într-o oră de somn. Dacă se depășesc 30 de pauze de respirație pe oră, avem de-a face cu o apnee severă. Urmările nu sunt deloc neglijabile. Somnul agitat determină organismul să producă o cantitate mai mare de hormoni ai stresului, care afectează în timp sistemul cardiovascular. Iar respirația deficitară se soldează cu o scădere a concentrației de oxigen în sânge, principalele organe care au de suferit fiind creierul și inima. Somnul neodihnitor provoacă dureri de cap, tulburări de atenție, concentrare și memorie, oboseală permanentă, somnolență, stări anxioase și depresie. Ca opțiuni de tratament, se poate recurge la corecția chirurgicală a vălului palatin, însă mai des utilizată este așa-numita terapie CPAP: suferindul doarme având aplicată pe figură o mască, prin care un mic aparat așezat alături, pe noptieră, îi introduce în nări aer, cu un nivel de presiune controlat.
Sindromul picioarelor neliniștite

Cunoscută abia din anul 1940, când a fost descrisă de un neurolog suedez, această tulburare de somn este în mare parte ignorată și în zilele noastre, rămânând adesea nediagnosticată, deși afectează 9-10% din totalul populației adulte, iar uneori – mai rar – se întâlnește și la copii. Ea constă în senzații extrem de neplăcute, resimțite la membrele inferioare: furnicături, mâncărimi, crampe musculare, durere. Simptomele se accentuează în momentele de repaus din timpul zilei și se intensifică în special seara și noaptea, astfel încât pacienții adorm cu mare greutate și se trezesc în cursul nopții – în schimb, se atenuează atunci când ei se află în mișcare. De aici și tendința bolnavilor de a se ridica mereu de pe scaun sau din pat pentru a umbla prin încăpere, iar uneori de a-și scutura sau masa picioarele. Calitatea precară a somnului se repercutează asupra activității lor diurne și generează o gamă întreagă de stări psihice negative, mergând de la nervozitate și incapacitate de concentrare, până la anxietate și depresie. Tratamentul se rezumă la administrarea de sedative.
Tulburarea comportamentală în somnul REM
Odihna noastră nocturnă cuprinde 4-6 cicluri de somn, fiecare fiind compus dintr-o succesiune de faze. Ultima parte a ciclului (20%) aparține stării de somn REM (Rapid Eyes Movement), caracterizată printr-o vie activitate cerebrală, ce determină mișcări rapide ale globilor oculari (de unde și denumirea), respirație precipitată, creșterea tensiunii arteriale și a pulsului. Acesta este și intervalul de timp în care visăm. Dar, în contrast cu toate procesele desfășurate alert în corpul nostru, musculatura rămâne inertă. Este un mecanism de protecție ce le lipsește oamenilor afectați de acest tip de tulburare a somnului – în marea lor majoritate, bărbați trecuți de 50 de ani. Ei au un somn agitat, vise violente, manifestări de somnambulism, se ridică ori sar din pat, vorbesc sau strigă și pot deveni involuntar agresivi, atacându-și partenerul, care doarme alături de ei. Studiile confirmă faptul că 60% dintre tovarășii de viață ai acestor oameni au fost astfel agresați și au suferit răniri. Totodată, cercetătorii au descoperit că 81% dintre pacienții diagnosticați cu tulburarea respectivă dezvoltă mai târziu o demență sau boala Parkinson. Afecțiunea poate fi ținută sub control, cu o medicație adecvată și cu anumite schimbări aduse stilului de viață: renunțarea la alcool și fumat, ca și la alimente și băuturi excitante, închiderea televizorului și a calculatorului, cu cel puțin jumătate de ceas înainte de culcare, ore fixe pentru repausul nocturn și un dormitor care să respecte regulile de igienă a somnului (liniște, întuneric, aerisire bună și temperatură moderată).
Fenomene misterioase

Oamenii cu comportamente neobișnuite în timpul somnului se trezesc obosiți dimineața și sunt lipsiți de energie întreaga zi.
Buimăceala după somn – Unele persoane ies câteodată din faza de somn profund fără a fi totuși cu adevărat treze. Nu-și dau seama unde se află și pronunță cu greutate cuvintele. Această tulburare se întâlnește și la copii.
Somnambulismul – Manifestările stranii ale somnambulilor se explică prin faptul că la ei se trezește numai o parte din creier – și anume, cea responsabilă pentru executarea unor mișcări, însă nu și aceea care le controlează acțiunile.
Vorbitul în somn – La fel ca multe dintre visele noastre, și frânturile de fraze rostite în timp ce dormim n-au de obicei niciun sens. Probabil că ele se leagă de ceea ce visăm în momentul respectiv.
Coșmarurile – Visele în care vedem oameni murind, accidente sau urmăriri sunt uneori atât de înspăimântătoare, încât ne smulg, brusc, din somn. Un psiholog specializat în terapie cognitiv-comportamentală ne poate ajuta să scăpăm de ele.