“Nu ne putem lua la trântă cu Dumnezeu”
– Anul 2020 a fost negru, plin de frustrări şi boli. Privind înapoi cu mânie, ce-ai vrea să rămână pentru totdeauna îngropat în el?

– Ştiu că e utopic, dar ceea ce mi-aş dori să fi fost pe vecie ferecat în anul care a trecut e… o listă întreagă: panica, spaima oamenilor de a nu se îmbolnăvi şi de a ajunge prin spitale, groaza celor şi aşa amărâţi, care şi-au pierdut locurile de muncă sau micile afaceri de subzistenţă, groaza celor care, în fiece clipă, trăiesc simţind în ceafă răsuflarea de gheaţă a amenințării “Mâine cu ce bani mă mai descurc?”. Și suferinţa celor care au murit prin spitale singuri, fără să mai fi avut parte de o ultimă mângâiere, dublată de suferinţa, la fel de mare, a celor apropiați, cărora le-a fost interzis să ofere alinare și sprijin. Plus alte traume vechi, pe care pandemia le-a acutizat, le-a făcut şi mai crâncene, le-a îngroşat în tuşe monstruoase. Pe mine, dincolo de fericirea că ai mei şi eu am fost şi suntem sănătoşi, ceea ce m-a întărit a fost credinţa neclintită în Dumnezeu, în puterea Lui de a reinstaura echilibrul în univers și în noi. Ar fi tragic să depășim pandemia, fără să fi învățat ceva din ea. Iar prima învățătură este că nu ne putem lua la trântă cu Dumnezeu, crezându-ne mai presus decât El.
– Există şi ceva de salvat?
– Limpezirea. Cred că toţi, indiferent de situaţiile cu care ne-am confruntat, am avut parte de o formă sau alta de limpezire a perspectivei, am înţeles sau am desluşit mai clar nişte lucruri despre noi înşine, despre cei din jur, despre viaţa societăţii… Pentru mine, în 2020 s-a continuat şi s-a rafinat un proces care începuse deja cu vreun an şi jumătate înainte, atunci când starea de sănătate a tatălui meu s-a agravat brusc şi, finalmente, el a plecat dincolo. În aceşti doi ani şi jumătate, am înțeles care dintre oamenii apropiaţi mie şi familiei noastre ne sunt cu-adevărat apropiaţi şi care au gravitat împrejurul nostru din circumstanţă sau din interes. Or, această triere a grâului de neghină o consider un câştig uriaş, pentru că eu nu sunt dintre cei ce preferă anturajul bogat dar nesemnificativ, ci sunt dintre cei ce preţuiesc autenticul, oricât de puţin numeros.
“Am fost fericită să mă cuibăresc lângă mama mea”
– Ines, au trecut sărbătorile, dar amintirea lor a rămas. Au fost ele fericite, aşa ca-n urări?

– Da, Ruxi, sărbătorile mele au fost tare, tare fericite. Pentru mine, luna decembrie nu e luna cadourilor materiale, a ostentaţiei şi a sclipiciului publicitar, nu e luna cumpăratului de mâncare în neştire, a petrecerilor prin cluburi sau a incursiunilor prin staţiuni montane, pentru mine, decembrie e luna în care-l sărbătorim pe blândul şi pe răbdătorul Sfânt Nicolae şi e luna în care cinstim Naşterea Domnului. Pentru mine, sărbătorile înseamnă tihnă şi pace în familie, în casa noastră confortabilă, cu atmosferă intimă, înseamnă preaplin de mângâiere şi de îmbrăţişări şi de vorbe dezmierdătoare, înseamnă bucuria inocentă a împodobirii unui brăduţ, pe care-l vârfuiesc neapărat cu o stea, în amintirea celei care i-a călăuzit pe magi… Aşa că pandemia şi restricţiile ei n-au avut ce să-mi răpească. Am fost fericită să mă cuibăresc lângă mama mea, omul cel mai echilibrat, cel mai optimist, cel mai calin şi cu cel mai bun suflet dintre toţi oamenii pe care-i cunosc, am fost fericită să-mi drăgălesc căţeluşa, pe Puca, întruchiparea duioşiei şi a loialităţii, să ascult cântece de Crăciun, să recitesc o carte la care mă întorc adesea, pentru domolul catifelat cu care-mi infuzează negreşit sufletul… Doar dorul de tatăl meu… era să spun “mi-a adumbrit puţin sărbătorile”, dar nu-i adevărat. Dorul de tatăl meu nu e adumbrire, ci e doar una dintre manifestările iubirii care ne leagă indisolubil pe mine, pe el şi pe mama. Am avut și am o familie fericită, Ruxandra, în care am crescut ocrotită și care îmi dă putere și azi, la anii maturității. De asta și folosesc, vorbind despre tata, timpul prezent: sunt convinsă că iubirea e veşnică. Se spune că matematica e limbajul universului. O fi! La matematică nu m-am priceput niciodată. Dar pentru mine, iubirea e sigur limbajul universului! Ea transcende şi timpul, şi spaţiul, şi dimensiunile, nu se epuizează şi nici nu se complică în ecuaţii şi-n alte formule enigmatice. Aşa că da, dragă Ruxi, sărbătorile mele au fost tare, tare fericite, fiindcă au fost cu belşug de iubire.
“Visez la bojdeuca lui Creangă”
– Fiecare an începe cu mari speranţe. Care dintre ele ai vrea să ţi se îndeplinească în mod special?

– Eu m-am născut din stirpea urbană a lui Topîrceanu şi, cum familia mea, de multe generaţii, numai din orăşeni a fost alcătuită, tot aşa am şi crescut, pe principiul “Meargă pictorii la ţară/ Ca să piară/ De căldură şi de praf!/ Mie daţi-mi străzi pavate,/ Măturate,/ Daţi-mi cinematograf!”. Însă la maturitate, odată cu dobândirea unui dram de înţelepciune şi pe măsură ce oraşul a devenit din ce în ce mai agresiv cu locuitorii lui, am descoperit, cu surpriză, “dulceaţa traiului patriarhal” şi valoarea rămăşiţelor de sat românesc care au rezistat tăvălugului desfigurant al modernizării. Pe scurt, de nişte ani multişori deja, îmi doresc cu ardoare o locuinţă “la ţeră”. Nu mă refer la vreun “castel” de gust îndoielnic, cum văd, cu strângere de inimă, că-şi construiesc “les nouveaux riches”, mutilând estetica ruralului românesc, ci eu visez la ceva aducând a bojdeuca lui Creangă, la o căsuţă cu arhitectură tradiţională, amplasată undeva, spre munte, unde să fie verde mult şi cer larg şi-mprejur să am o grădinuţă pe care s-o potopesc cu flori şi unde să-mi încerc şi mâna, la copilitul câtorva fire de roşii. Evident, n-aş putea să mă rup definitiv de oraş: pe de-o parte, e vorba de unele obligaţii profesionale – sunt convinsă că, mai devreme sau mai târziu, voi putea să fac din nou interviuri “faţă în faţă”, că ne vom revedea cu toţii, colegii de la “Formula AS”, “pe viu”, în şedinţele noastre “antologice”, în care despicăm firul în patru, căutând cele mai bune subiecte pentru cititorii noştri –, iar pe de altă parte, eu continui “să prizez” cu desfătare viaţa artistică – piese de teatru, expoziţii de artă plastică, expoziţii temporare în muzee… Însă vremea dedicată scrisului aş putea să mi-o transplantez “la ţeră”, unde aş nădăjdui să scap de poluarea cu noxe şi zgomote şi să mă bucur doar de compania ciripitoare a păsăretului. Poate că ăsta va fi, în sfârşit, anul în care Fortuna sau Zâna cea Bună îmi vor zâmbi. În ele îmi pun nădejdea!