Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Dacă ar fi să facem un clasament al afecțiunilor dureroase, cu siguranţă Zona Zoster ar ocupa un loc de frunte, mai ales că această infecție virală contagioasă este și rebelă la tratamentele clasice. Practic, Zona Zoster (herpes zoster) este produsă de același virus care stă la baza varicelei și acţionează la nivelul unuia sau mai multor nervi periferici. Majoritatea celor care au suferit în copilărie de varicelă sunt purtători ai virusului, care rămâne sub o formă latentă în rădăcinile nervoase (ganglioni nervoși) și se poate reactiva sub influența mai multor factori (temperatură scăzută, sistem imunitar depresat, stres, înaintarea în vârstă, convalescența după alte boli).
Dacă pentru unii Zona Zoster nu este, în general, o afecțiune gravă și se rezolvă în aproximativ 2-3 săptămâni, pentru alte persoane durerea poate continua de-a lungul a luni de zile sau chiar ani, pe teritoriul nervului implicat (nevralgie postherpetică). Mai mult decât atât, în absența unui tratament adecvat și rapid instituit, Zona Zoster poate determina diverse complicații, unele chiar grave și cu repercusiuni pe toată viața. În afară de nevralgia herpetică și erupția cutanată (vezicule) manifestă pe traiectul unui anumit nerv, complicațiile se pot traduce, de la caz la caz, prin erupții veziculoase pe porțiuni extinse de piele, afectarea cordului, plamânilor, a ficatului, pancreasului, a articulațiilor și tractului intestinal (Zona Zoster diseminată), afectarea nervilor cranieni (afectarea vederii, dureri intense de urechi, uneori pierderea auzului), inflamarea și blocajul vaselor sanguine, suprainfecții bacteriene ale veziculelor, slăbiciune musculară datorată afectării structurilor nervoase care controlează mișcarea. Așa cum spuneam la început, tratamentul precoce al Zonei Zoster este foarte important, deoarece intervenția promptă poate scurta durata infecției și face posibilă scăderea riscului de apariție a durerii persistente datorate nevralgiei. De cele mai multe ori, medicamentele antivirale scurtează durata bolii, analgezicele și antiinflamatoarele (pe bază de cortizon) pot reduce intensitatea simptomelor și apariția complicațiilor, iar antibioticele aplicate local pot preveni suprainfectarea bacteriană a veziculelor.
Sunt binevenite și unele măsuri de autoîngrijire, care presupun spălarea veziculelor, de 2-3 ori pe zi, cu săpun normal și cu apă (fără badijonare), aplicarea de comprese reci peste vezicule (calmarea durerii) cu apă amestecată cu oțet alb (30 ml oțet la un litru de apă) sau aplicarea unei loțiuni calmante, de tipul „Calamine”. Zona Zoster este o afecțiune care răspunde, din fericire, la o varietate de remedii naturiste. Astfel, în timpul unei crize, Echinacea (până la 2 g pe zi), extractele din Agaricus, Coriolus sau Cordyceps pot ajuta la combaterea infecției virale. Sunt utile și aplicațiile cu esență proaspătă de Aloe vera, pe orice fel de pustule care erup, după care se pot folosi creme pe bază de Verbină sau Sunătoare, pentru combaterea nevralgiei.
Uleiurile esențiale de Eucalipt, Arborele de ceai, Levănțică, Mușețel și Bergamotă dețin proprietăți analgezice antivirale și ajută la uscarea pustulelor. Aceste uleiuri se aplică ușor pe zona afectată și de-a lungul ambelor părți ale șirei spinării.
Nu trebuie uitat că vitamina B, bioflavonoizii și vitamina C sunt nutrienții cheie în combaterea Zonei Zoster și pot fi găsiți în citrice, roșii, mango, ouă, carne de pasăre și ficat, alune, semințe, măsline, cereale integrale, ulei de floarea-soarelui. În acest context, bacteriile probiotice conținute de iaurtul fermentat sunt un factor esențial pentru necesarul de vitamina B a organismului.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net
„Astmul bronşic se poate vindeca pe cale naturală?” (Răspuns pentru MIRELA – Târgoviște, F. AS nr. 1429)

Astmul este o tulburare alergică care se manifestă în bronhospasm (o contracție spasmodică a mușchilor netezi ai peretelui bronhiilor) și în secreția excesivă a mucoasei plămânilor, provocând probleme de respirație. Astmul poate apărea ca un semnal sonor ușor și, uneori, ca o incapacitate de a respira, ceea ce reprezintă o amenințare reală pentru viață. Cauzele atacurilor de astm sunt infecțiile virale ale căilor respiratorii. Alergenii (acarienii de praf, secrețiile animalelor – în special pisicile, ca și multe alte cauze) sunt alte cauze care accelerează astmul și prelungesc perioada bolii.
Atât medicina occidentală modernă, cât și medicina naturală oferă astăzi metode diferite de tratare a astmului. Pacientul este singurul în măsură să aleagă sau să combine cele două metode de tratament. Specialiștii în fitoterapie și naturopatie folosesc de ani de zile plantele medicinale pentru a trata astmul și a peîntâmpina simptomele alergice.
Sunt plante care au proprietăți expectorante și ale căror substanțe active modifică cantitatea și calitatea secrețiilor căilor respiratorii, eliminându-le, îmbunătățind funcționarea sistemului respirator.
Conțin flavonoide – alte componente aflate în formula plantelor, recomandate în astm și despre care studiile arată că sunt mai eficiente de 100 de ori decât antihistaminicele.
Previn și îndepărtează câteva dintre reacțiile adverse puternice legate de cortizon, medicamentul cel mai prescris pentru astm.
Substanțele active ale plantelor care fac parte din formula dedicată astmului se regăsesc și în produsele noastre, Pectoralis și Immunoforce Canadian Sweet Extract. Efectele benefice pe care le au asupra organismului se traduc prin creșterea activității antiinflamatorii, și-n același timp prin reducerea unor enzime care grăbesc inflamația.
Pe lângă produsele pe care vi le-am menționat mai sus, și alimentația ajută în egală măsură în ținerea în frâu a astmului. Iată câteva dintre legumele care sunt la îndemâna tuturor:
Ceapa și usturoiul cresc permeabilitatea vaselor sangvine mici care produc contracția mușchilor netezi și atrag neutrofilele (parte a apărării imune care acţionează ca primi respondenți la infecție, atacând bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni) la locul infecției.
Ardeiul roșu – substanța activă din ardeiul roșu are proprietatea de a elimina sensibilitatea pe termen lung a mucoasei căilor respiratorii la diferiți stimuli mecanici și chimici. Experiența clinică arată că ardeiul împiedică efectiv atacul de astm.
Sfaturi
* Îndepărtați toți alergenii alimentari vinovați în agresivitatea bolii. Cei ce suferă de alergie la mai multe alimente trebuie să aleagă de la început dieta de eliminare, timp de o săptămână.
* Evitați folosirea aspirinei și a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pentru că acestea pot favoriza crizele de astm.
* Este recomandată administrarea Magneziului, care ajută la relaxarea mușchiului bronşic neted. Vitamina E este antioxidant și inhibator al compușilor inflamatorii.
De asemenea, administrarea de Seleniu este importantă, căci reduce formarea leucotrienelor prin stimularea activității enzimei benefice. La bolnavii de astm, studiile au demonstrat că ar trebui mărită cantitatea de triptofan în mâncare, cu alimente care conțin triptofan: avocado, topinambur, nuci, semințe, ouă, soia, etc.) sau adăugarea vitaminei B6. Ca variantă, vă recomand și dieta vegană, din care vor lipsi alimentele de origine animală: carnea și produsele din carne de toate tipurile, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cafeaua, ceaiul, ciocolata, zahărul, sarea, apa de la robinet. S-au folosit plantele medicinale aromate, apa și ceaiul din plante – consum până la un litru și jumătate pe zi. Sunt recomandate fără limită zarzavaturile, salata verde, morcovii, sfecla (coaptă sau fiartă), ceapa, varza, usturoiul, conopida, broccoli, urzicile, castraveții, ridichile, toate felurile de fasole, soia, mazărea verde, cartofii – în cantități mici sau deloc, fructe – fără limite (afine, căpșuni, vișine, pere, prune, struguri negri.
Interzise – citricele și merele. Semințele – cât mai puțin sau deloc.
Multă sănătate!
Pentru mai multe relații, puteți suna la următoarele numere de telefon: 0748/11.24.20/ 0748/11.24.22 ; www.secret-herbs.com
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Caut un tratament pentru discartroză” (Răspuns pentru MARILENA – Piatra-Neamţ, F. AS 1443)

Obligatoriu se impune scăderea în greutate, dacă există un surplus! Apoi trebuie instituit un regim alimentar preponderent vegetarian, iar ca tratament se va folosi o combinaţie de ceai de coajă de Salcie şi Mesteacăn, precum şi frunze de Mentă, din care se prepară un litru de decoct, dimineaţa. Din acesta se bea o cană de 4 ori pe zi, iar cu restul de ceai se face un masaj uşor sau se pun cataplasme calde pe locurile dureroase, ori de câte ori situaţia o impune. Dacă acest tratament nu dă satisfacţie, contactaţi-mă.
„Am crize puternice de tuse, cauzate de astm” (Răspuns pentru DOINA F. – Tecuci, jud. Galaţi, F. AS nr. 1426)
Vă puteţi prepara o suspensie formată din: Curcuma (Turmeric) pulbere 100 g, Aloe vera pulbere 100 g, Ghimbir pulbere 50 g. Omogenizaţi cu o lingură într-un borcan de sticlă de 800 g aceste pudre, peste care adăugaţi glicerină vegetală, aproximativ 1/3 din volumul borcanului. Se omogenizează conţinutul, iar la sfârşit se adaugă ceai de chimen-negru (decoct), până la umplerea vasului. Se omogenizează din nou, iar din această suspensie se administrează câte 1 lingură de 3 ori pe zi, amestecând conţinutul înainte de fiecare administrare. Dacă aveţi crize de tuse şi peste noapte, puteţi lua o a patra lingură seara, înainte de culcare. Acestei suspensii i se poate adăuga şi miere de albine, după gust. Toate componentele amestecului se găsesc la orice magazin Plafar. Dacă acest tratament nu vă satisface, contactaţi-mă.