Cu doamna doctor Daniela Ene am mai stat de vorbă în paginile Formulei AS, în urmă cu patru ani. Am căutat-o din nou, săptămâna trecută, cu intenția de a-i cere o opinie avizată legată de modul în care ar fi bine să ne tratăm organismul în sezonul rece și în contextul pandemiei cu care ne confruntăm. Surpriza a fost uriașă, când am aflat că doamna doctor a intrat ea însăși în contact frontal cu coronavirusul și că se afla încă în carantină. Cu gândul că o asemenea experiență ne poate fi tuturor de folos, am stat de vorbă „la cald”, despre cum a abordat viroza COVID și ce învățăminte a tras de pe urma luptei cu boala.
„Cu mine, covidul a fost prietenos”
– Cum vă simțiți? Cum a fost pentru dvs. experiența infectării cu coronavirus?
– Mă simt bine, a fost ușor, chiar prietenos cu mine, aș glumi… E adevărat că am urmat riguros tratamentul, ca la carte, dar tot consider că am avut o formă ușoară, mult sub ce înseamnă o viroză de sezon. Mâine mi-am propus să ies la alergare, că așa îmi pot evalua cel mai bine organismul, capacitatea respiratorie, sistemul osteo-articular și coloana, ca să văd cum au ieșit din povestea asta. Chiar în ziua testului COVID alergasem dimineața 11 km, iar datele mi s-au înregistrat pe aplicația de sport din ceas. Acum, după două săptămâni, evaluarea capacității de efort, puls, oxigenare și respirație mi se pare cea mai valoroasă testare a corpului.
– V-a speriat știrea bolii?
– Toată lumea se sperie de o asemenea știre, și sperietura vine din faptul că nu știi la ce să te aștepți. Fiecare organism reacționează diferit. Mulți mi-au zis să nu mă bucur prea devreme, că mai pot apărea manifestări grele, de prin ziua a 7-a, a 9-a, când se poate răsturna complet situația. Dar eu am ajuns la ziua a 13-a și cred că am depășit pragul critic în evoluția bolii. Gust am avut tot timpul. Și mirosul a început să-mi revină ușor-ușor. În afară de ziua a 3-a, când m-a durut spatele și dădeau să se strângă țesuturile, mușchii…, în zilele următoare nu am mai avut niciun fel de disconfort major.
„Am acordat prioritate odihnei și somnului”
– Cu siguranță că a contat foarte mult și faptul că ați știut ce să faceți în calitatea dvs. de medic. Ce ați luat?
– Am luat suplimente cu Omega 3, antioxidanți, multă vitamina D, până la 4000 U.I, multă vitamina C 2000 U.I, cu multă apă, niște pastile pe bază de plante medicinale pentru protecția plămânilor, Spirosin, care protejează funcția respiratorie și reacțiile alergice ale plămânilor. Am luat și Biosept, un antibiotic natural românesc cu ulei de cimbru și cuișoare, care a fost de bază și pe care l-am dat întregii familii. Probleme psihice n-am avut. Am înțeles că multă lume a ieșit cu bine fizic din boală, dar au avut mai mult de suferit pe plan psihic. Mulți s-au confruntat cu tristețe, cu panică, cu depresie.
– Nu v-a fost frică deloc?
– N-am timp pentru așa ceva. Sunt o fire foarte activă, mi s-au adunat teancuri de cărți de citit, teancuri de documente de scris, liste lungi de filme de văzut… Așa că două săptămâni au fost prea scurte pentru mine, ca să acopăr tot ce mi-am propus. Nici dacă mă ții un an în izolare nu cred că m-aș plictisi sau că m-ar apuca depresiile. (râde) Oricum, am dat prioritate odihnei, somnului. Am dormit cât n-am mai dormit de multă vreme. E important să fim atenți fiecare la ce-i lipsește propriului corp. Să-l ascultăm cu atenție. Corpul meu avea nevoie de odihnă și i-am dat.
„Ideal ar fi de făcut un test de intoleranțe alimentare”
– Ce recomandări alimentare ați urmat?
– Citisem studii interesante făcute de ruși, care vorbeau despre comportamentul aparent atipic al virusului. Problema se pare că pleacă de la faptul că toți se concentrează pe plămâni și pe funcția respiratorie, ignorând prima poartă de intrare a virusului în corp, care este intestinul subțire și funcția digestivă. Majoritatea limfocitelor se formează în intestinul subțire. Acolo se instalează la început virusul și apoi în sistemul limfatic. De asta se produce starea de moleșeală generalizată. Apoi urcă pe vena portă la ficat și din ficat în plămâni și acolo încep să apară primele manifestări ca și consecințe. Ulterior, apar toate durerile difuze, musculare și osteo-articulare. Din acest motiv, cred că are o importanță crucială ce băgăm în gură. Să ne hrănim cu alimente sănătoase, care ne fac bine, la care să nu avem intoleranțe sau alergii, pentru ca să nu menținem corpul și intestinul în inflamație cronică și să nu poată să mai răspundă prompt și corect unui atac viral. Ideal e de făcut un test cât mai complet de intoleranțe alimentare, testul ImuPro. El vine din Germania, analizele se lucrează tot în Germania, dar văd și mă bucur că acum sunt deja vreo 6 laboratoare și la noi, unde se recoltează probe. E un test care se recomandă singur, pentru că e foarte amplu și riguros și face un portret foarte amănunțit al alergiilor și intoleranțelor moderate sau severe legate de alimentație. Am văzut, în timp, că testul este precis. Noi, în familie, l-am făcut de vreun an, și sunt cam 10 luni de când am eliminat din alimentație mai tot ce ne dăuna, conform rezultatelor acestui test. Acum se văd rezultatele. Culegem roadele schimbărilor pe care le-am adoptat în alimentație: s-au corectat analizele de sânge, funcția tiroidei, corpurile noastre arată diferit și ne simțim mai sănătoși. Și se pare că a contat și acum, când eu m-am îmbolnăvit, pentru că, iată, copiii sunt bine, deși am stat în izolare în aceeași casă. Sunt multe beneficii colaterale care vin la pachet cu grija pentru alimentație. E foarte important să știm ce ne face bine să mâncăm, ce nu declanșează un răspuns de apărare al organismului, pentru că dacă noi continuăm să băgăm în gură tot ce ne pică în mână, să bombardăm organismul, de 2-3 ori pe zi, cu alimente care nu-i priesc, nu facem decât să-i dereglăm toate funcțiile și să nu lăsăm sistemul imunitar să își facă treaba, pentru că ținem organismul ocupat cu „urgențe”. Are un impact uriaș cunoașterea acestor informații despre noi înșine. De asta și încerc să vorbesc despre asta cu zece guri, să afle lumea, să deschidă ochii și urechile. Din punctul meu de vedere, o astfel de discuție ar trebui să fie obligatorie în practica medicului de familie. Cu asta ar trebui început: „Ce-ți face bine să mănânci? Ce nu-ți face bine?”. Elimini ce-i rău, și abia după aceea observi comportamentul corpului și cum trebuie ajutat să funcționeze corect. Testul poate fi făcut la Union Medical Cluj, FamilyClinic, Clinica ROUA.
– Faptul că boala pornește de la alimentație pare să fie un adevăr absolut…
– După respirație, cred că alimentația e obiceiul cel mai repetitiv de-a lungul vieții omului. Alimentele nepotrivite declanșează secreția hormonilor de stres în corp și atunci crește și colesterolul, de la nivelul crescut de cortisol. Apoi se drenează slab bila, colecistul și, în consecință, tranzitul intestinal se modifică, calitatea digestiei se modifică, calitatea absorbției nutrienților din hrană scade și de aici apar carențele nutritive care se manifestă pe piele, păr și așa mai departe… adică, săracul corp e într-un stres continuu.
În specialitatea mea de osteopat, văd și foarte mulți copii în cabinet, care vin cu scolioze, cu dureri de creștere, cu dureri articulare, foarte rigizi, probleme care pleacă tot de la alimentație.
„Corpul trebuie ascultat și întreținut”
– În concluzia confruntării dvs. cu coronavirusul, aveți recomandări de făcut?
– Ideea e că indiferent că e covid, că e altă viroză, că e oboseală sau orice ar fi, corpul trebuie ascultat și întreținut, trebuie investit în starea lui de bine, indiferent cu ce urmează să se confrunte. Să ajutăm corpul să se mențină funcțional, să se hidrateze, să absoarbă substanțele nutritive din hrană, să se oxigeneze corespunzător. Și toate astea le facem prin respirație, prin mișcare, prin hrană sănătoasă și somn de calitate. La hrana sănătoasă e important să cunoaștem sursa alimentelor și să observăm corpul, reacțiile și răspunsurile lui la ceea ce îi oferim. Așa ne apărăm cel mai bine, și orice îmbolnăvire va trece pe lângă noi fără să ne destabilizeze și fără să ne scoată din circuit cu consecințe. Atenție și la kilograme, pentru că s-a constatat că nu diabeticii au făcut complicații în COVID, ci obezii. Tot ce a însemnat greutate peste măsură a produs dezechilibre mari. Grăsimea e un mare necaz pentru corp. „Trântorul” care vine cu cele mai multe revendicări și care aduce minim de beneficiu și de suport. Dacă noi toată ziua mestecăm, săracul corp normal că nu mai are timp să producă nici material pentru imunitate, nici pentru detoxifiere… nici limfocite, nici leucocite, nici hematii, nici fierul să-l producă și să-l care prin sânge, că de asta se și produce scăderea saturației sângelui cu oxigen… Trebuie să-l las să-și prioritizeze lucrurile. Când e viroză, de exemplu, mă mai opresc un pic cu mâncatul, să-i dau un răgaz să lupte cu virusul ăla. Ideea e să fiu partener cu corpul meu, când el încearcă să-mi facă un bine.