Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. osteopat DANIELA ENE: „Indiferent că e Covid sau că e altă viroză, trebuie să investim în starea de bine a corpului”

Cu doamna doctor Daniela Ene am mai stat de vorbă în paginile Formulei AS, în urmă cu patru ani. Am căutat-o din nou, săptămâna trecută, cu intenția de a-i cere o opinie avizată legată de modul în care ar fi bine să ne tra­tăm organismul în sezonul rece și în contextul pan­demiei cu care ne confruntăm. Surpriza a fost uria­șă, când am aflat că doamna doctor a intrat ea în­săși în contact frontal cu coronavirusul și că se afla încă în carantină. Cu gândul că o asemenea expe­riență ne poate fi tuturor de folos, am stat de vorbă „la cald”, despre cum a abordat viroza COVID și ce învățăminte a tras de pe urma luptei cu boala.

„Cu mine, covidul a fost prietenos”

– Cum vă simțiți? Cum a fost pentru dvs. experiența infectării cu coronavirus?

– Mă simt bine, a fost ușor, chiar prietenos cu mine, aș glumi… E adevărat că am urmat riguros tratamentul, ca la carte, dar tot consider că am avut o formă ușoară, mult sub ce înseamnă o viroză de sezon. Mâine mi-am propus să ies la alergare, că așa îmi pot evalua cel mai bine organismul, capaci­tatea respiratorie, sistemul osteo-articular și coloa­na, ca să văd cum au ieșit din povestea asta. Chiar în ziua testului COVID alergasem dimineața 11 km, iar datele mi s-au înregistrat pe aplicația de sport din ceas. Acum, după două săptămâni, eva­lua­rea capacității de efort, puls, oxigenare și respi­rație mi se pare cea mai valoroasă testare a cor­pului.

– V-a speriat știrea bolii?

– Toată lumea se sperie de o asemenea știre, și sperietura vine din faptul că nu știi la ce să te aș­tepți. Fiecare organism reacționează diferit. Mulți mi-au zis să nu mă bucur prea devreme, că mai pot apărea manifestări grele, de prin ziua a 7-a, a 9-a, când se poate răsturna complet situația. Dar eu am ajuns la ziua a 13-a și cred că am depășit pragul critic în evoluția bolii. Gust am avut tot timpul. Și mirosul a început să-mi revină ușor-ușor. În afară de ziua a 3-a, când m-a durut spatele și dădeau să se strângă țesuturile, mușchii…, în zilele următoare nu am mai avut niciun fel de disconfort major.

„Am acordat prioritate odihnei și somnului”

– Cu siguranță că a contat foarte mult și faptul că ați știut ce să faceți în calitatea dvs. de medic. Ce ați luat?

Foto: Shutterstock – 2

– Am luat suplimente cu Omega 3, antioxi­danți, multă vi­tamina D, până la 4000 U.I, mul­tă vitamina C 2000 U.I, cu multă apă, niște pastile pe bază de plan­te medicinale pentru protecția plămâ­nilor, Spirosin, care prote­jează funcția respiratorie și reac­țiile alergice ale plămânilor. Am luat și Bio­sept, un antibiotic natural românesc cu ulei de cim­bru și cuișoare, care a fost de bază și pe care l-am dat întregii familii. Proble­me psihice n-am avut. Am înțeles că multă lume a ieșit cu bine fizic din boa­lă, dar au avut mai mult de suferit pe plan psi­hic. Mulți s-au confruntat cu tristețe, cu panică, cu depresie.

– Nu v-a fost frică deloc?

– N-am timp pentru așa ceva. Sunt o fire foarte activă, mi s-au adunat teancuri de cărți de citit, tean­curi de documente de scris, liste lungi de filme de văzut… Așa că două săptămâni au fost prea scur­te pentru mine, ca să acopăr tot ce mi-am pro­pus. Nici dacă mă ții un an în izolare nu cred că m-aș plictisi sau că m-ar apuca depresiile. (râde) Ori­cum, am dat prioritate odihnei, somnului. Am dor­mit cât n-am mai dormit de multă vreme. E im­por­tant să fim atenți fiecare la ce-i lipsește propriu­lui corp. Să-l ascultăm cu atenție. Corpul meu avea ne­voie de odihnă și i-am dat.

„Ideal ar fi de făcut un test de intoleranțe alimentare”

– Ce recomandări alimentare ați urmat?

– Citisem studii interesante făcute de ruși, care vorbeau despre comportamentul aparent atipic al virusului. Problema se pare că pleacă de la faptul că toți se concentrează pe plămâni și pe funcția res­piratorie, igno­rând prima poartă de intrare a vi­ru­­sului în corp, care este intes­ti­nul subțire și funcția diges­tivă. Majoritatea limfocitelor se for­mează în intestinul sub­țire. Acolo se instalează la în­ce­put virusul și apoi în siste­mul limfatic. De asta se pro­duce starea de mole­șeală gene­ralizată. Apoi urcă pe vena portă la ficat și din ficat în plă­mâni și acolo încep să apară pri­mele manifestări ca și conse­cințe. Ulterior, apar toate durerile di­fu­ze, musculare și osteo-articu­lare. Din acest motiv, cred că are o importanță cru­cială ce băgăm în gură. Să ne hrănim cu alimente sănătoase, care ne fac bine, la care să nu avem into­leranțe sau alergii, pentru ca să nu menținem corpul și intestinul în inflamație cronică și să nu poată să mai răspundă prompt și corect unui atac viral. Ideal e de făcut un test cât mai complet de intoleranțe alimentare, testul ImuPro. El vine din Germania, analizele se lucrea­ză tot în Germania, dar văd și mă bucur că acum sunt deja vreo 6 laboratoare și la noi, unde se recol­tează probe. E un test care se re­comandă singur, pentru că e foarte amplu și riguros și face un portret foarte amănunțit al alergiilor și in­tole­ranțelor mo­derate sau severe legate de ali­men­tație. Am văzut, în timp, că testul este precis. Noi, în familie, l-am făcut de vreun an, și sunt cam 10 luni de când am eliminat din alimentație mai tot ce ne dăuna, con­form rezultatelor acestui test. A­cum se văd rezul­tatele. Cu­­legem roa­dele schimbărilor pe care le-am adoptat în ali­mentație: s-au co­rectat anali­zele de sân­ge, func­ția tiroidei, corpurile noastre arată dife­rit și ne simțim mai sănătoși. Și se pare că a con­tat și acum, când eu m-am îmbolnăvit, pentru că, iată, copiii sunt bine, deși am stat în izolare în aceeași casă. Sunt multe beneficii colaterale care vin la pa­chet cu grija pentru alimentație. E foarte important să știm ce ne face bine să mâncăm, ce nu declan­șează un răspuns de apărare al organis­mului, pentru că dacă noi continuăm să băgăm în gură tot ce ne pică în mână, să bombardăm orga­nismul, de 2-3 ori pe zi, cu alimente care nu-i priesc, nu facem decât să-i dereglăm toate funcțiile și să nu lăsăm sistemul imunitar să își facă treaba, pentru că ținem organis­mul ocupat cu „urgențe”. Are un impact uriaș cu­noaș­terea acestor informații despre noi înșine. De asta și încerc să vorbesc des­pre asta cu zece guri, să afle lumea, să deschidă ochii și urechile. Din punctul meu de vedere, o astfel de discuție ar trebui să fie obligatorie în practica medicului de familie. Cu asta ar trebui început: „Ce-ți face bine să mă­nânci? Ce nu-ți face bine?”. Elimini ce-i rău, și abia după aceea observi comportamentul corpului și cum trebuie ajutat să funcționeze corect. Testul poate fi făcut la Union Medical Cluj, FamilyClinic, Clinica ROUA.

– Faptul că boala pornește de la alimentație pare să fie un adevăr absolut…

– După respirație, cred că alimentația e obiceiul cel mai repetitiv de-a lungul vieții omului. Alimen­tele nepotrivite declanșează se­cre­ția hormonilor de stres în corp și atunci crește și colesterolul, de la nivelul crescut de cortisol. A­poi se drenează slab bila, colecis­tul și, în consecință, tranzitul in­testinal se modifică, calitatea di­gestiei se mo­difică, calitatea ab­sorbției nutri­enților din hrană sca­de și de aici apar carențele nutri­tive care se ma­nifestă pe piele, păr și așa mai de­parte… adică, să­racul corp e într-un stres con­tinuu.

În specialitatea mea de os­teo­pat, văd și foarte mulți copii în cabinet, care vin cu scolioze, cu dureri de creștere, cu dureri articulare, foarte rigizi, pro­ble­me care pleacă tot de la ali­mentație.

„Corpul trebuie ascultat și întreținut”

– În concluzia confruntării dvs. cu corona­virusul, aveți recomandări de făcut?

– Ideea e că indiferent că e covid, că e altă vi­roză, că e oboseală sau orice ar fi, corpul trebuie ascultat și întreținut, trebuie investit în starea lui de bine, indiferent cu ce urmează să se confrunte. Să ajutăm corpul să se mențină funcțional, să se hidrateze, să absoarbă substanțele nutritive din hrană, să se oxigeneze corespunzător. Și toate astea le facem prin respirație, prin mișcare, prin hrană sănătoasă și somn de calitate. La hrana sănătoasă e important să cunoaștem sursa alimentelor și să observăm corpul, reacțiile și răspunsurile lui la ceea ce îi oferim. Așa ne apărăm cel mai bine, și orice îmbolnăvire va trece pe lângă noi fără să ne destabilizeze și fără să ne scoată din circuit cu consecințe. Atenție și la kilograme, pentru că s-a constatat că nu diabeticii au făcut complicații în COVID, ci obezii. Tot ce a însemnat greutate peste măsură a produs dezechilibre mari. Grăsimea e un mare necaz pentru corp. „Trântorul” care vine cu cele mai multe revendicări și care aduce minim de beneficiu și de suport. Dacă noi toată ziua meste­căm, săracul corp normal că nu mai are timp să producă nici material pentru imunitate, nici pentru detoxifiere… nici limfocite, nici leucocite, nici he­matii, nici fierul să-l producă și să-l care prin sânge, că de asta se și produce scăderea saturației sân­gelui cu oxigen… Trebuie să-l las să-și prioriti­zeze lucrurile. Când e viroză, de exemplu, mă mai opresc un pic cu mâncatul, să-i dau un răgaz să lup­te cu virusul ăla. Ideea e să fiu partener cu corpul meu, când el încearcă să-mi facă un bine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian