
– Cercetarea medicală confirmă ceea ce a disprețuit ani de zile: ceaiurile și prișnițele străbunicelor noastre. Leacurile care urmează au fost publicate într-o revistă de sănătate germană și au ștampila științifică. Să vă fie de folos! –
După ce, decenii la rând, medicina populară a fost ridiculizată și pusă la colț, mediile științifice încep să-i recunoască importanța. Victoria, mereu amânată, a antibioticelor în războiul cu virusurile gripale îi face pe zeii medicamentelor să tragă cu coada ochiului către prișnițele și cataplasmele străbunicii. Așa se face că și revistele occidentale, atât de potrivnice naturismului, și-au deschis paginile acum, pentru… leacuri băbești. N-aduce anul ce-aduce ceasul! Rețetele pe care le prezentăm fac parte dintr-o lungă listă de leacuri băbești cu valoare recunoscută… „științific”.
RĂCEALĂ
Ceai din flori de soc
Deja Hipocrate a descris acțiunea terapeutică a socului, iar în Evul Mediu, Hildegard von Bingen i-a prețuit și ea puterea tămăduitoare. Medicina naturistă cunoaște numeroase întrebuințări ale socului. Rezultate bune s-au obținut cu ceaiul preparat din flori de soc în tratarea răcelilor. Uleiurile eterice conținute în aceste flori au acțiune dezinflamatoare și expectorantă.
Mod de utilizare: Se toarnă circa 150 mililitri de apă în clocot, peste două lingurițe de flori, se lasă cinci minute să se infuzeze și apoi se strecoară. Se bea de mai multe ori în cursul zilei. Mai ales în a doua jumătate a ei, se recomandă o cană sau două, cât mai fierbinte.
Supă de găină
Medicul internist Stephen Rennard și colegii săi de la Nebraska Medical Center au organizat un experiment în laborator, pentru a verifica dacă supa de găină își justifică reputația de principal leac tradițional contra răcelii. Ei au pregătit o supă după rețeta primită de la bunica unuia dintre cercetători și au urmărit efectul într-o eprubetă. Au constatat o reducere a mobilității anumitor globule albe din sânge, care sunt responsabile pentru unele simptome ale răcelii, cum ar fi inflamarea mucoaselor. Milioanele de bunici au dreptate – o supă fierbinte ne face bine când suntem răciți.
Mod de utilizare: Se pune o găină în apă rece și se dă într-un clocot, după care se lasă să fiarbă la foc mic minimum două ore și jumătate. Timpul îndelungat de fierbere este o condiție indispensabilă a eficacității terapeutice, probabil că numai în acest mod pot fi extrase din găină substanțele active. Celelalte ingrediente (legumele) sunt importante pentru gust, nu însă și pentru efectul supei. Mâncați o farfurie sau două, cât de fierbinte se poate.
Ceai de ceapă
Zeama de ceapă acționează împotriva germenilor patogeni ca un antibiotic natural, datorită aliinei, o substanță care, în contact cu oxigenul, se transformă în alicină.
Rețeta: Tăiați mărunt o ceapă și fierbeți-o aproximativ cinci minute, strecurați fiertura și lăsați-o să se răcească până la temperatura la care o puteți bea. Apoi îndulciți ceaiul cu puțină miere și beți-l cu înghițituri mici. După asta, băgați-vă în pat și transpirați.
Riscuri și efecte secundare: Ceapa poate reduce glicemia. De aceea, atunci când apelează la acest remediu, diabeticii trebuie să-și controleze glicemia și să-și modifice corespunzător medicația antidiabetică, dacă este cazul.
BRONȘITĂ
Aplicații cu ceară de albine
Mod de utilizare: Înmuiați o pânză de bumbac în ceară topită și lăsați-o să se răcească. Veți obține o placă. Încălziți-o ușor cu uscătorul de păr, așezați-o pe piept și, pentru a păstra căldura un timp mai îndelungat, acoperiți-o cu pernițe umplute cu sâmburi de cireșe.
Riscuri și efecte secundare: Ca să nu se absoarbă prin piele eventuale reziduuri chimice, folosiți numai ceară din producția controlată, ecologică. O găsiți fie în magazinele naturiste, fie la apicultorii ce respectă regulile producției biologice.
Cataplasmă cu brânză de vaci
Remediul se recomandă contra tusei și bronșitei. Ajută la fluidizarea flegmei și ușurarea expectorației, având totodată un efect dezinflamator.
Mod de utilizare: Brânza se scurge bine de zer, apoi se întinde un strat de un centimetru grosime (la temperatura camerei) pe mijlocul unei pânze (care poate fi, de pildă, un șervet de bucătărie), iar marginile rămase libere se îndoaie deasupra. Se pune pe piept și se lasă să acționeze o oră sau două. Dacă inflamația e severă, brânza se încălzește repede. În acest caz, schimbați-o o dată sau de două ori, după cum este nevoie.
Compresă cu lavandă
Compresele cu ulei de lavandă activează circulația la nivelul bronhiilor, ușurează expectorația și fluidizează secrețiile. Remediul se poate folosi și la copiii mici, de la vârsta de șase luni, cu condiția ca pânza îmbibată în ulei volatil să fie învelită într-o folie de aluminiu.
Mod de utilizare: Diluați uleiul de lavandă cu ulei de floarea-soarelui, în proporție de unu la zece. Picurați cinci până la șapte mililitri (una-două lingurițe) din acest amestec pe suprafața unui șervet (mai ales la copiii mici, doza nu trebuie depășită). Introduceți șervetul într-o pungă de plastic și puneți-l să se încălzească între două sticle cu apă caldă. Pe urmă scoateți-l din pungă și stați cu el pe piept toată noaptea.
AMIGDALITĂ CU TEMPERATURĂ
Compresă rece cu lămâie

Ajută în amigdalitele cu temperatură, în special la copii.
Mod de utilizare: Se amestecă o lingură de zeamă de lămâie într-un sfert de litru de apă. Se înmoaie un șervet, se presează ușor pentru a îndepărta surplusul de lichid și se așează în jurul gâtului. Se lasă să acționeze cam o oră. După aceea, zona gâtului se va ține la căldură.
Riscuri și efecte secundare: Dacă pielea se irită și apar mâncărimi, scoateți imediat compresa.
DURERI ÎN GÂT
Cataplasmă cu cartofi
Cataplasmele cu cartofi dezinflamează și calmează durerile.
Mod de utilizare: 500 grame de cartofi se fierb bine în coajă, după care se pun într-un șervet sau un săculeț de in și se zdrobesc. Pentru a evita arsurile, se înfășoară mai întâi gâtul într-un prosop, iar cartofii se așează deasupra. Se lasă să acționeze până când cartofii s-au răcit.
SINUZITĂ
Inhalații cu sare
Sarea reține apa și ajută la dezinflamarea mucoaselor nazale. S-a dovedit că clătirea nasului cu apă sărată contribuie la prevenirea și tratarea sinuzitei.
Mod de utilizare: Dizolvați 9 grame de sare marină într-un litru de apă fiartă și clătiți-vă nasul cu ea, de trei-patru ori pe zi. În același timp, beți multe lichide.
Există un duș special pentru nas, însă clătirea se poate face la fel de bine și cu un pai, în felul următor: se introduce paiul într-o nară, cealaltă se închide, apăsând cu degetul, apoi se trage apă pe nas, de două-trei ori. Se repetă operațiunea și pe a doua nară. La primele încercări, se poate întâmpla ca apa sărată să pătrundă în faringe, ceea ce este foarte neplăcut, însă cu puțin exercițiu veți reuși din ce în ce mai bine și, după ce veți fi constatat efectul, nu vă vor mai deranja micile necazuri colaterale.
Cataplasmă cu ghimbir, făină de muștar sau hrean
Cataplasmele calde și umede cu ghimbir, făină de muștar sau hrean activează circulația locală la nivelul sinusurilor și au un efect de eliminare a secrețiilor la bolnavii de sinuzită.
Mod de utilizare: Presărați pe un șervețel de hârtie un pumn de boabe de muștar măcinate și așezați-l pe un șervet de bucătărie. Împăturiți șervetul și turnați peste el apă fierbinte, până se înmoaie bine. În locul făinii de muștar puteți folosi hrean ori ghimbir ras. Ungeți-vă nasul și obrajii cu o cremă, apoi puneți șervetul cât mai cald pe zona nasului, acoperindu-l cu un prosop plușat. Țineți cataplasma până simțiți că v-ați încălzit. O înroșire moderată a pielii nu trebuie să vă alarmeze, ea este chiar de dorit.
Riscuri și efecte secundare: Protejați-vă neapărat ochii, eventual acoperindu-i cu comprese umede. Aplicarea necorespunzătoare a cataplasmei poate provoca arsuri pe piele. De aceea este bine s-o scoateți după cinci sau zece minute.