Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GEORGE F. – Bacău, F. AS nr. 1450: „Cum pot scăpa de lichidul de ascită?”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Deoarece ascita este o acumulare în exces de lichid în cavitatea abdominală, cau­zată de hipertensiunea portală și de nivelurile serice reduse de albumină rezultate în urma alterării funcțio­nale a ficatului, tratamentul constă în principiu în restricția aportului de sare în dietă și utilizarea unor diu­retice pentru eliminarea exce­sului de apă și sare. Extragerea repetată de lichid din cavitatea abdominală (paracenteză) și infuziile intravenoase cu albumină pot fi bene­fice în anumite cazuri, dar pentru că ascita nu este o boală în sine, ci un semn în cadrul altor boli, iar în cazul dvs. reprezintă urmarea nedorită a cirozei hepatice, gestionarea corectă a acestei fibrozări a parenchimului hepatic reprezintă scopul primor­dial al tratamentului. În caz contrar, obstrucția fluxului sanguin la nivel hepatic și creșterea pre­siunii în sistemul port, asociate cu scăderea valo­rilor albuminei serice, vor cauza, cu siguranță, refacerea lichidului intra-ab­dominal. Mai mult, creșterea presiunii portale poate deter­mina mărirea splinei și apa­riția unor vene dilatate (va­rice) la nivel esofagian și gas­tric, cu risc crescut de hemo­ragie, prin ruperea acestora (complicație care apare la 2/3 din persoanele cu ciroză) și care poate fi, uneori, o ur­gență amenin­țătoare pentru viață, și ne­cesită tratament de ur­gență.

Deși afectarea produsă de ciroză este ireversibilă, sco­pul principal al trata­men­tului este prevenirea și ges­tionarea complicațiilor, mă­surile de autoîngrijire și terapia medica­men­toasă putând ajuta la diminuarea afectării ulte­rioare a ficatului. Bineînţeles, aceste măsuri și abordări terapeutice vor fi instituite și ghidate de medicul dvs. curant.

În ceea ce privește eliminarea excesului de lichid intra-abdominal, în afară de restricționarea aportului de sare și monitorizarea proteinelor din dietă (excesul de proteine poate conduce la com­plicații de tipul encefalopatiei hepatice), vă reco­mand următoarele remedii naturiste:

* Pulbere de pelin – se administrează 3 lin­gurițe pe zi, înaintea meselor principale.

* Se amestecă 150 g hrean ras cu sucul obți­nut din stoarcerea a 2-3 lămâi. Se administrează 1 linguriță, după fiecare masă principală.

* Extract din mlădițe de cimișir – se admi­nistrează 50 de picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

În același scop se pot utiliza infuziile din frun­ze tinere de mesteacăn sau nuc, iarbă de sânziene, splinuță, cozi de cireșe și teci de fasole, precum și decocturile din scoarță de dud alb, rădăcini de leuștean, troscot și pir, cicoare, urzică și pătlagină.

Efecte deosebite în combaterea ascitei prezintă și uleiurile volatile de lămâie și ceapă, adminis­trate pe cale orală, 3-5 picături, luate cu o linguriță de ulei neutru (măsline), de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Să auzim numai de bine!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Nu reușesc să mă vindec de rinită” (Răspuns pentru PAULA D., F. AS nr. 1452)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă, vă propun să urmați o cură cu extracte gemo­terapice, ca tratament pentru rinita cronică de care suferiți de mult timp. Extractul din muguri de Arin negru este principalul gemoterapic recomandat în procesele infla­matorii și supurative cu tendință la cronicizare, de tipul rinitei cronice și sinuzitei cronice. Asociați, în cura de două luni, și Extractul din muguri de Carpen, cu efect cica­trizant la nivelul mucoasei rino-sinusale. Se vor administra cele două extracte gemoterapice de 3 ori pe zi, în prima săptămână (le puteți lua împreună), câte 2 ml din fiecare, pe care îi diluați în puțină apă. Apoi reduceți la două administrări pe zi. Renunțați treptat la spray-urile nazale. Vă sfătuiesc să urmați cura timp de două luni, pentru refacerea completă a mucoaselor și preîntâmpinarea unor recidive.

Numai bine!

„Din cauza fragilității vaselor sanguine, îmi curge deseori sânge din nas” (Răspuns pentru ROXANA – București, F. AS nr. 1452)

Pentru întărirea capilarelor și refacerea mucoa­sei nazale vă poate ajuta gemoterapia (terapia cu extracte din muguri și alte părți tinere de plante). Vă recomand o cură cu extracte gemoterapice, timp de două sau trei luni de zile – având în vedere că aveți această problemă de doi ani. Extractul din muguri de Castan sălbatic are rolul de a întări vasele capilare, iar Ex­tractul din muguri de Carpen reduce inflamația și cicatrizează mucoasa nazală, având și un ușor efect he­mostatic. Luați de două ori pe zi câte 2 ml din cele două gemoterapice, administrate împreună. Puteți com­pleta această schemă de administrare cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie (Tamarix gallica), cu acțiune antianemică. Numai bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

„Caut un leac pentru eritem nodos” (Răspuns pentru LAURA F. – Buzău, F. AS nr. 1420)

Stimată doamnă, eritemul nodos este o tulburare inflamatorie, care afectează cel mai des membrele inferioare. Se manifestă la nivelul țesutului adipos, adică stratul de grăsime subcutanat.

Cauzele includ infecții cu streptococ la copii, și streptococ și sarcoidoză (o altă boală inflamatorie) la adulți. Alte cauze sunt infecțiile cu bacterii (tu­berculoză, mycoplasma), infecțiile fungice (blasto­micoză, coccidoidomicoză), unele medi­camente (contraceptive orale, sulfamide), boli intestinale (colită ulcera­tivă, maladia Crohn), cancere (limfom Hodgkin), maladia Beh­cet și sarcină.

Boala tinde să afecteze fe­meile mai mult decât bărbații, în proporție de 4:1. Cele mai afectate sunt persoanele între 18-34 de ani.

Se manifestă adesea ca o boală febrilă, asemă­nătoare unei răceli, și pacienții pot avea dureri arti­culare. Durata variază între 7-18 săptămâni, când de vină sunt infecțiile, și 6 luni, când cauza este necunoscută. Se manifestă prin leziuni nodulare, roșii, dureroase la atingere, localizate adesea pe gamba anterioară (zona „fluierului piciorului”). În majoritatea cazurilor, boala se remite spontan.

Diverse analize, inclusiv de sânge, teste cuta­nate, radiografii pulmonare și biopsie, pot fi folo­site pentru a confirma boala. Biopsiile trebuie fă­cute astfel încât să cuprindă o cantitate suficientă de țesut adipos, pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Din punct de vedere naturist, eritemul poate be­ne­ficia de următoarele tratamente:

* Evitați folosirea produselor cosmetice, parfu­muri, săpunuri, detergenți, apă de colonie, pentru a nu irita pielea.

* Aplicarea de comprese reci pe leziuni.

* Repausul la pat, cu picioarele ridicate, ajută la diminuarea durerii.

* Dacă simptomele permit, se pot folosi ciorapi compresivi.

* Mușețelul și Aloe vera pot fi utile în redu­cerea inflamațiilor. La fel, foile de varză verde proaspătă, aplicate pe leziuni.

* Aplicarea de comprese cu pudră de ovăz sau creme cu ovăz calmează simptomele.

* Compresele cu ceai negru con­țin cofeină, care poate spori vasocons­tricția.

* Consumul de fructe și legume proaspete, mai ales cele colorate, căci au cantități mai mari de antioxidanți.

* Consumul de alimente uleioase, pește gras, nuci și avocado.

* Acupunctura diminuează inflamația și înlă­tură cauza bolii.

* Homeopatia are rezultate excelente. Bella­donna este unul dintre medicamentele de elecție. Totuși, ideală este prescrierea unui tratament constituțional, individualizat, realizat de un medic specialist.

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de diverticuloză colonică” (Răspuns pentru Victor T. – Braşov, F. AS nr. 1443)

Suferinţa dvs. este esenţial legată de alimentaţia zilnică. Un regim preponderent vegetarian, din care să scoateţi definitiv carnea de porc şi derivatele ei, smântâna, untul, cafeaua, ţigările şi alcoolul, indi­ferent de concentraţie, vă va fi de mare folos!

Ca tratament naturist vă recomand un amestec din trei pulberi: Argilă gri (de la Algo); Cărbune medicinal şi fruc­te uscate şi măcinate de Aronia (scoruş negru). Ingredientele se combină în părți egale. Se administrează 1 linguriţă, de 2-3 ori pe zi, între mesele principale. Dozele se pot reduce dacă apare consti­paţia. Dacă nu găsiţi unul din componentele trata­mentului, contactaţi-mă.

„Am vergeturi foarte urâte, după două nașteri” (Răspuns pentru ANONIMĂ, F. AS nr. 1443)

Preparați următoarea combinație: unt de cocos 30 g + unt de Shea + ulei de migdale dulci 30 g + zeamă de lămâie 10 g. Primele trei se pun într-o crăticioară de tablă pe aragaz, la foc foarte, foarte mic, ames­tecând continuu. După ce se topesc complet, se lasă la răcit, apoi se adaugă cele 10 g de zeamă de lămâie și se amestecă din nou. Cu această cremă vă masați ușor pe zonele cu vergeturi, de două ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian