Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri băbești

– La fel ca vinul, sunt tot mai bune, pe măsură ce se învechesc –

CONSTIPAȚIE

Semințe de pătlagină

Foto: Shutterstock – 3

În Italia, semințele de pătlagină sunt tot atât de cunoscute drept remediu împotriva constipației, ca semințele de in la noi. Ele conțin mucilagii care, în contact cu apa, își măresc mult volumul. Ajunse în intestin, înmoaie materiile fecale și le fac mai volu­minoase.

Mod de utilizare: Înghițiți câte o linguriță (cam cinci grame) de semințe de pătlagină, mini­mum o dată și maximum de trei ori pe zi, cu unul sau două pahare de apă. Consumați multe lichide pe toată durata zilei.

Riscuri și efecte secundare: Contraindi­cate copiilor sub 12 ani și persoanelor cu alergie la semințele de pătlagină, celor cu obstrucții de tran­zit intestinal, pre­cum și cu forme grave de diabet.

DURERI ARTICULARE LA GENUNCHI

Cataplasmă cu semințe de schinduf

Întrebuințate extern, semințele de schinduf au acțiune antiinflamatoare și analgezică.

Mod de utilizare: 50 grame de semințe de schinduf se fierb cinci minute într-un sfert de litru de apă. Se obține un terci, care se întinde pe o pân­ză de in. Îl puteți folosi, după cum doriți, atât fierbinte, cât și rece. Dacă simțiți nevoia de căl­dură – cum se în­tâmplă în cazul artrozei –, puneți cataplasma în jurul genun­chiului cât de fierbinte o puteți suporta. Dacă însă aveți o senzație de fier­bințeală în ge­nunchi – ca, de pildă, la artrită –, fo­lo­siți cata­plas­ma rece. Pentru aceasta, lăsați mai întâi terciul să se ră­cească la temperatura came­rei, apoi țineți un timp cata­plas­ma în frigider (nu în congelator).

Riscuri și efecte secundare: Înde­părtați imediat cataplasma, dacă vi se irită pielea și apar mâncă­rimi sau usturimi.

DURERI DE CAP

Presopunctură cu ulei de mentă

Presopunctura face parte din metodele tera­peutice ale medi­ci­nei tradiționale chineze. Com­bi­nată cu întrebuințarea uleiului de mentă sau a balsamului aro­mat, ea poate fi un mijloc eficace de com­batere a durerilor de cap. Stu­diile au de­monstrat că ambele re­medii, apli­cate pe tâmple și între sprâncene, pot diminua durerile de cap cau­zate de stres.

Mod de utilizare: Ungeți dege­tele arătătoare și mijlocii cu puțin ulei de mentă ori balsam. Apoi masa­ți-vă ambele tâmple cu miș­cări cir­cu­­lare, apăsând ușor, timp de unul până la cinci minute, după care vă spălați bine degetele.

Riscuri și efecte secundare: Evitați ca ochii și mu­coa­se­le să vină în contact cu uleiul eteric. Nu folosiți uleiul sau balsamul la sugari și copii mici, deoarece la această vârstă inspirarea vaporilor și a mirosurilor pu­ternice poate declanșa stări similare cu cele ast­matice.

GREȚURI

Presopunctură

Stimularea punctului (numit Pericard 6) dintre cele două ten­doane flexoare ale degetelor, ce pot fi palpate pe antebraț, reduce grețurile și senzațiile de vomă. Deși nu s-a găsit o explicație medicală, studiile atestă efica­citatea procedurii contra grețu­rilor din timpul sarcinii, ca și a celor postoperatorii.

Mod de utilizare: Punctul se află cam la trei degete mai sus de încheietura mâinii, pe partea interioară a antebrațului. Găsiți-l și stimulați-l cu o apăsare ușoa­ră a degetului.

NEFRITĂ ȘI CISTITĂ

Ceai de splinuță

Foto: Shutterstock

Infuzia de splinuță are o ac­țiune antimicro­biană, combate inflamațiile și stimulează func­țiile renale.

Mod de utilizare: Turnați 150 mililitri de apă clocotită peste 3 până la 5 grame de spli­nuță și lăsați să infuzeze două minute. Se bea de trei ori pe zi câte o cană.

Riscuri și efecte secundare: În timpul curei nu beți cafea sau ceai negru, fiindcă ele vă irită rinichii și vezica urinară.

Macerat din frunze de strugurii-ursului

Frunzele de strugurii-ursului au acțiune anti­bac­te­riană, dar sunt mai puțin eficiente atunci când uri­na este acidă, deoarece arbu­tina conținută în ele are nevoie de un mediu alca­lin, pentru a se descompune în zahăr și hi­­dro­chinonă, aceasta din urmă fiind sub­stan­ța bac­tericidă. Vă puteți deter­mina gradul de aciditate al urinei cu ajutorul unei hârtii indi­catoare de pH. Dacă valoarea pH-ului este mai mică de șapte, urina se consideră acidă.

Mod de utilizare: Peste o linguriță sau două de frun­ze de strugurii-ursului se toarnă un sfert de litru de apă și se lasă la macerat între 12 și 24 de ore. Nu fierbeți, pentru că temperatura ridicată face să treacă în apă ta­nanți și substanțe aperitiv-amare, care sunt iri­tante. Amestecați din când în când. La sfâr­șit, stre­cu­rați și încălziți puțin. Se beau două-trei căni zilnic.

Riscuri și efecte secundare: Iritarea mu­coasei gas­trice. Nu folosiți maceratul mai mult de o săptămână și maximum de cinci ori pe an. Nu se administrează în timpul sarcinii și în perioada de alăptare, nici la copiii sub 12 ani. N-ar trebui să-l ia nici bolna­vii de inimă, deoa­rece el ampli­fică acțiunea glicozidelor. Aces­tea sunt substanțele active din me­dicamentele cu care se tratea­ză insuficiența cardiacă. Pacien­ților respectivi maceratul le poate provoca aritmii.

NEPLĂCERI GASTRO- INTESTINALE

Menta are o acțiune anti­spas­tică asupra trac­tului gastrointes­tinal și sti­mulează secreția de bilă.

Mod de utilizare: Turnați cam 150 mi­li­litri de apă clocotită peste o lingură (1,5 grame) de frun­ze de mentă proaspete sau uscate, lăsați să in­fuzeze 10-15 minute și strecurați. Se beau două-trei căni, repartizate pe toată durata zilei.

Riscuri și efecte secundare: Cardiacii sunt sfătuiți să nu depășească în nici un caz can­titatea indicată, de două sau trei căni zilnic.

OTITĂ MEDIE

Săculeț cu ceapă

Remediul se recomandă îndeosebi copiilor cu otită medie.

Mod de utilizare: Tăiați ceapa mă­runt, apoi înfășurați-o într-o pânză și stri­viți-o, până când lasă zeamă. Pu­neți să­culețul pentru două-trei ore pe ure­chea bolnavă. Dacă pungulița va fi în­căl­zită puțin, efectul va fi și mai pu­ter­nic.

Riscuri și efecte secundare: Limita­ți-vă la aplicarea externă. Medicii vă aver­­tizează să nu picurați zeama de ceapă direct în ureche.

PIELE USCATĂ

Baie cu lapte și ulei

Baia curăță porțiunile de piele aspră, care apoi nu mai ustură și se vindecă mai repede.

Mod de utilizare: Amestecați un litru de lapte cu o cană de ulei ali­mentar și turnați-le în apa din cadă.

Ulei de migdale și lămâie

Mod de utilizare: Combinați apro­xi­mativ 50 mililitri de ulei de migdale cu o linguriță de zeamă de lămâie. După baie, masați-vă cu acest amestec pielea încă umedă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian