Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O plantă pentru binele dvs.: SALCIA

• Articulații flexibile, echilibru al sexualității, somn odihnitor, remediu antianemic •

Foto: Shutterstock – 4

Există numeroase legende care fac referire la Salcie, în special la sal­cia plângătoare. Una dintre ele vor­bește despre crengile ei, care ar fi fost folo­site de către soldații romani pentru a-l biciui pe Hristos. Ca semn de pocăință și de sme­re­nie, Salcia nu și-a mai ridicat niciodată ra­murile spre soare, lăsându-le să atârne către pământ. Astfel, copacul cel falnic s-a trans­format, de ruşine, într-o salcie plângătoare. Cu același mesaj, la sărbătoarea Floriilor, se împart la biserică ramuri de salcie sfințite.

Dar dincolo de legendă și practici reli­gioase, Salcia, mai ales scoarța ei, este prin­tre cele mai cunoscute remedii naturale, folosit încă din Antichitate. Mai aproape de zilele noastre, în anul 1828, a fost izolată din scoarța salciei salicina, urmând ca în 1897 să se realizeze aspirina, unul dintre cele mai folosite medicamente din lume. Aspirina devine vedetă, în detrimentul Salciei, care ascunde, de fapt, mult mai multe calități vin­decătoare nu doar în scoarța sa, dar și în frunze, muguri, amenți sau sevă.

Gemoterapia – tratamentul natural cu muguri de plante – este, în mod special, cea care ne reînvață acțiunea terapeutică a Salciei și pune pe baze științifice ceea ce se obser­vase în mod empiric, de sute de ani, de vin­decătorii timpului. La aceste efecte benefice mă voi referi în cele ce urmează.

Muguri de salcie

• Calm, somn odihnitor, reducerea anemiei •

Am ales să încep cu mugurii Salciei, pentru că mu­gurele este, prin definiție, partea de plantă cea mai reprezentativă în gemoterapie. Iar în cazul Salciei, efectele terapeutice ale mugurilor sunt cu totul neaș­teptate, pentru ceea ce eram obișnuiți să știm despre salcie în fitoterapie.

Recomandări

* Stări de nervozitate intensă (chiar isterie), insomnie generată de stări de nervozitate – se recomandă Ex­trac­tul din muguri de salcie, asociat cu Ex­tractul din muguri de Tei argintiu, căruia îi po­tențează efectul calmant și sedativ.

* Anemie – se recomandă asocierea Ex­tractului din muguri de salcie cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie (Tamarix gallica) – prin­cipalul gemoterapic ce crește producția de glo­bule roșii în organism. Astfel, persoanele slabe, anemice și care se confruntă adesea cu stări de nervozitate pot urma cure de 2 luni, de 2 ori pe an, cu Extract din mlădițe de Cătină roșie, dimi­neața și la prânz, și Extract din muguri de Sal­cie, dimineața. Seara, pentru un somn odihnitor, înainte de culcare cu o oră, Extract din muguri de Salcie și Extract din muguri de Tei argintiu.

Amenți de salcie

• Echilibru al sexualității exacerbate •

Amenții Salciei sunt inflorescențele feminine și masculine care, în gemo­terapie, au un efect reglator, calmant, în cazul exacerbării dorințelor sexuale, de tipul nimfomanie, onanism, ejaculare precoce. Astfel de manifestări sunt foarte rar mărturisite în fața medicului, fiind considerate probleme intime, astfel încât este bine de știut că Extractul din amenți de Salcie poate fi de ajutor în cazurile acestea de hiperexcitabilitate sexuală. Curele vor fi de 2-4 luni, de la caz la caz, continuate și după pri­mele ameliorări, pentru un efect de durată. Este de luat în calcul și tratamentul homeopat, care va realiza o individualizare pentru readucerea echili­bru­lui.

Extractul din a­menți de Salcie se recomandă și în alte situații, precum în cazuri de amenoree (lipsa menstrei), co­lici uterine, infertili­tate.

Scoarță de Salcie

• Articulații flexibile, ameliorarea stărilor febrile •

Scoarța de Salcie nu putea lipsi din arsenalul gemoterapiei, folosindu-se scoarța de pe ramurile foarte tinere. Recomandările se datorează în special efectelor antiin­flamator și antialgic (reduce inflamația și durerea în stări reumatice), febrifug (scade temperatura în stări febrile), de reducere a transpirației excesive (în sindroame gripale, hiperhidroză). Pentru un efect sporit, Extractul din scoarță de Salcie se recomandă alături de alte extracte gemoterapeutice, cu acțiune sinergică sau complementară. Intră și în compoziția complexului gemoterapic Polygemma 14 (alături de gemoterapicele din muguri de Jneapăn, muguri de Frasin și sevă de Mesteacăn), cu recomandare pentru întreținerea flexibilității articulațiilor și ca antiinflamator și antialgic natural. În acest caz, este importantă și acțiunea depurativă a pro­dusului, de curățare a articulațiilor, dată de seva de Mesteacăn și mugurii de Frasin.

Spre deosebire de produsele naturale din scoarță de Salcie, extractul gemoterapic se con­sideră a fi lipsit de reacții adverse. Totuși, pen­tru prudență, nu se va administra pentru mult timp, în paralel cu medicamente care în­cetinesc coagularea sângelui (anticoagulante).

Sevă de Salcie

• Revitalizarea ochiului îmbătrânit •

Foto: Dreamstime

Seva Salciei este considerată a fi un re­mediu eficient pentru întreținerea să­nă­tății ochilor, alături de alte extracte ge­moterapice, precum Extractul din mlădi­țe de Afin (cu recomandare în mio­pie și în cazul reducerii acuității vizuale noctur­ne), Extractul din mu­guri de Porumbar (pentru reducerea spas­melor și durerii de la nivel ocular) sau Extractul din muguri de Frasin (pen­tru efectul antiinfla­ma­tor, cu eficiență și la nivel ocular). Spe­cific sevei de Salcie este efectul de revitalizare a ochiului îmbătrânit, cu eficiență în tulburări la nivelul cris­talinului, pre­cum este cata­racta. Deo­camdată, acest ex­tract gemoterapic nu se găsește la noi în țară, dar așteptăm fabricarea lui.

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian