– De ce să apelăm la cosmeticele din prăvălii, când frigiderele noastre sunt pline de „elixiruri” de frumusețe? Folosiți abecedarul pe care vi-l prezentăm și veți fi la fel de strălucitoare ca primăvara pe care o așteptăm –

E o adevărată plăcere să ne răsfățăm frumusețea cu licori preparate acasă, în laboratorul propriilor noastre bucătării. Multe din alimentele stocate în frigider ne aprovizionează obrazul cu substanțe care-i asigură frumusețea, obținute direct de la sursă: vitamine, enzime, acizi. Să redescoperim împreună o sumă de rețete ce și-au probat eficacitatea de-a lungul anilor, fără să uităm un amănunt important: cosmeticele proaspete, preparate acasă, rezistă maximum două zile, păstrate în frigider. Preparați-vă doze mici.
Bananele. O banană mică, două linguri rase de brânză de vaci, o lingură de smântână și un gălbenuș de ou se amestecă până se obține o spumă. Compoziția dulce se întinde pe piele, iar după o jumătate de oră se îndepărtează, clătind cu apă călduță.
Berea nu e bună doar ca să ne stingă setea în zilele caniculare, ci servește și la o cură pentru întărirea părului. 30 ml de bere se combină cu un ou și se unge cu această mixtură părul ud. Lăsăm să acționeze 20 de minute, apoi spălăm.
Brânza de vaci liniștește pielea iritată și îi echilibrează umiditatea. Se amestecă o lingură cu brânză grasă de vaci, un gălbenuș, o jumătate de linguriță cu miere, o linguriță cu smântână și fulgi de grâu încolțit și un strop de lămâie. Se aplică pe față cu o pensulă și se lasă 20 de minute.
Castravetele are un pH optim în raport cu pielea și poate fi de folos unui ten uscat și degradat. Curățăm de coajă o jumătate de castravete, îl radem și îl zdrobim, îl punem într-o strecurătoare și adunăm lichidul scurs. Îl combinăm cu zeama stoarsă dintr-o jumătate de lămâie, cu 60 ml suc de morcovi și 30 ml ulei de migdale. Cu această loțiune vom tampona pielea.
Căpșunile conțin vitamine și acizi. Zdrobite și amestecate cu puțin unt, sunt ideale pentru o mască ce va netezi tenul uscat.
Cimbrul ajută contra părului gras și potolește repede mâncărimile de pe pielea capului. Într-o jumătate de litru de apă în clocot se pun câte o linguriță cu cimbru și cu rozmarin și se lasă la infuzat un sfert de oră, după care se strecoară. Cu infuzia rece se îmbibă părul și se masează pielea capului. Nu ne mai clătim.
Drojdia de bere ne furnizează, în formă concentrată, vitaminele frumuseții din complexul B. Să adăugăm zilnic o linguriță la porția noastră de hrană. Pentru aspectul exterior: 4 linguri cu drojdie de bere se freacă cu apă și cu o linguriță cu miere. Se aplică pe față cu o pensulă și se lasă 15 minute. Curăță radical tenul, având un efect de sugativă.