Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Conf. univ. dr. MARIA STOIAN (președinte fondator ANTREC România): „Tot mai mulți români își doresc concedii în locuri liniștite și sigure”

„Pensiunile s-au adaptat rapid noilor reguli”

– Doamnă Maria Stoian, sunteți de aproape 30 de ani unul dintre principalii promotori ai turis­mului rural în țara noastră. Cum arată acest do­me­niu, după ce pandemia a oprit aproape în tota­litate vacanțele?

– Uşor, uşor, românii reîncep să călătorească, în­ţe­legând importanţa respectării normelor de sigu­ranţă. În ceea ce privește turismul rural, a contat mult faptul că satele româneşti sunt destinaţii mai si­gure şi foarte ofertante, din punct de vedere al diversităţii experienţelor de vacanţă. Pensiunile s-au adaptat rapid la noile măsuri impuse pentru siguranţa şi sănătatea turiştilor. În acest sens, sunt avantajate unităţile de cazare ce dispun de curți ge­neroase, cu foişoa­re, cu chioşcuri rustice și cu gră­dini. Am apreciat foarte mult că tot mai multe pen­siuni au comunicat activ pe reţelele de socializare aceste măsuri, crescând astfel încrederea în rândul turiştilor. În prezent, printre cele mai căutate locuri de recreere se află pensiunile din nordul Olteniei (Gorj), Apuseni, Mărginimea Sibiului, Valea Dofta­nei, Delta Dunării şi Dobrogea.

„Turismul rural trebuie să aibă și oferte tematice”

– Există un progres al turismului rural de la noi? Se adaptează el aștep­tărilor tot mai mari ale oamenilor care fug din orașe spre natură și sim­plitatea vieții la sat?

– Da, avem tot mai multe semnale că oamenii descoperă, cu bucurie, autenticitatea și frumusețea satelor româneşti. Ajunşi în astfel de destinaţii, înțe­leg şi mai bine faptul că o zonă este definită de comunitatea locală, de cadrul natural, meşteşuguri şi tradiţii, de gastronomia și portul specifice. Pe de altă parte, gazdele trebuie și ele să-și rafineze ofer­ta, să ofere, pe lângă masă și casă, și programe tu­ris­tice. Vă spun doar câteva din cele care se bucură de succes : „Drumul Sării” (Salinele Praid, Cacica, Turda, Slănic Prahova, Ocnele Mari, „Dru­mul Vinului-Cramelor” (Buzău, Vrancea, Prahova), „Aca­să la meşteri” (Maramureş: prelucrarea lem­nului, vizite în horincării), „Încondeierea ouălor și pictură pe sticlă” (Bucovina), „Ceramica” (Vâl­cea). A crescut cooperarea în comunitatea locală, pentru alte servicii de agrement: închirieri de bici­clete/bărci, echitaţie, ghi­daj, ateliere de meş­teşu­guri etc. În ultima vreme, chiar marile agenţii de tu­rism românești (Sco­rilo, Travel, Vacanţe, Accent Travel&Events, Eximtur, Paralela 45 etc.) promo­vează tot mai mult pensiunile ANTREC. Sa­tele româneşti vor fi întotdeauna o alegere optimă şi si­gură pentru turişti. Îmi amintesc cu nostalgie de fes­tivalurile tradiţionale pe care le organizam: Fes­tivalul Plăcintelor, Festivalul Cârnaţilor de Pleş­coi, Festivalul de Pomana Porcului, Ră­văşitul Oilor, Festivalul Borşului de Peşte, al Deltei Dunării etc.

„Abia acum realizăm cât de mult contează să trăim împreună”

– Credeți că vom putea călători, în cu­rând, fără restricțiile impuse de pandemie?

– Cred că se vor ridica treptat restricțiile de călătorie şi de petrecere a timpului liber, dar cred că s-au produs și anumite schim­bări în felul în care ne gestionăm vacanțele. Tot mai mulţi români îşi doresc acum con­cedii în locuri cât mai liniștite și sigure. Din păcate, ofertele publice – târgurile țărănești, iarmaroacele, petrecerile, horele – s-au oprit deocamdată. Dar vor reveni, sunt absolut sigură. Pan­demia va trece și vom putea juca iarăși învârtita în doi. Abia acum realizăm cât de mult contează via­ța împreună, petrecerile cu prie­teni, ieșirea în natură, lucruri care ni se pă­reau atât de banale înainte…

– Dvs., personal, ce-ați învățat din acest joc de-a baba oarba cu pande­mia? V-a fost în vreun fel de folos?

– Mi-au lipsit drumețiile la munte, plimbările prin Muzeul Satului, întâl­ni­rile cu meșteri populari, participarea la expoziţii şi târguri de turism, petre­cerea sărbătorilor alături de cei dragi. Am învățat însă să prețuiesc mai mult ordinea, organizarea și solidaritatea. Cred tot mai mult în proverbul „Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi!”. Am învățat să fac o selecție mai atentă a lucrurilor și să-mi ierarhizez corect obli­gațiile pe care le am. Totodat㸠am înțeles, alături de ceilalţi colegi din ANTREC, dar şi din asociaţiile parte­nere, cât de important este să fim uniţi. Am căutat împreună să identificăm rapid soluţii la problemele apărute, să fim o singură voce, să susţinem cauza noastră, mai ales că turis­mul a fost direct afectat de această criză.

„Raiul e pentru mine la poalele Pietrei Craiului”

– Care vă sunt amintirile dragi de dinainte de pandemie, care v-au ajutat să treceți mai ușor peste zilele de izolare?

La un târg de turism

– Adesea-mi amintesc de plimbările prin Peştera şi Măgura, cele două sate ce aparţin de comunele Moieciu și Bran. Pentru mine, sunt cel mai frumos loc din lume (eu, fiind olteancă, născută la Craio­va). Așezate între Bucegi și poalele Pietrei Craiului, sunt un veritabil amfiteatru de piatră, în care natura şi tradiţiile se află într-un echilibru perfect. Fiecare anotimp vine acolo cu o altă poveste, niciodată nu mă plictisesc să mă plimb cu cei dragi, cu nepoatele mele Teodora şi Valeria, îndrăgostite, și ele, de fru­musețile românești. Totodată, îmi amintesc cu drag şi de vizitele de studiu cu studenţii mei de la USAMV Bucureşti – Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală, specializarea Agroturism, că­rora le-am deschis gustul către natură, tradiţii şi locuri cu istorie şi cultură.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian