Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia cu cereale

Foto: Shutterstock – 4

– Folosite ca hrană de mii de ani, grâul, orzul, secara și ovăzul au și virtuți excepționale legate de sănătate, la care apelăm prea puțin. Textul care urmează este un rețetar ușor de preparat și cu efecte spectaculoase într-o mulțime de afecțiuni –

Grâu

* Stimularea imunității, prevenirea cancerului

Grâu încolțit

50 de grame boabe de grâu curat, netratat cu în­gră­șăminte chimice, se spală bine într-o sită, apoi se întind pe o farfurie. Se toarnă apă cât să le acopere şi se pun la întuneric. După aproximativ 24 de ore, boabele germinate se dau prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu apă sau lapte în aceeași cantitate. Se consumă în fiecare zi, timp de o lună. Se face pauză două săptămâni, apoi cura se reia.

* Anemie, stări de debilitate generală, inapetență, deficiențe nutriționale

Terci de grâu

50 g de fulgi de grâu se înmoaie în puțină apă peste noapte, apoi se strivesc până se obține un terci. Se consumă dimi­nea­ța, îndulcit cu puțină miere.

* Litiază biliară, retenție de apă

Decoct de boabe de grâu

100 g boabe de grâu se pun la înmuiat do­uă ore, într-un litru și jumătate de apă fierbinte, timp de 10-15 minute, apoi se lasă să se răcească și se strecoa­ră. Se bea câte o cană de de­coct, de 2-3 ori pe zi, de pre­fe­rință între me­sele principale. Da­că gustul vi se pare neplăcut, adă­ugați pu­țină miere sau suc de lămâie.

* Infecții pulmonare, răceală

Decoct fierbinte

Se beau câte 2-4 căni de decoct de boabe de grâu preparat ca mai sus, dar fierbinte. Are acțiune emolientă și antiinfecțioasă asupra căilor respiratorii.

Fumigații cu boabe de grâu

Pe o tablă încinsă se pune un pumn de boabe de grâu. Se inspiră fumul rezultat, câte 2-3 minute.

* Leziuni, inflamații, ulcerații ale pielii

Făină cu miere

Pentru a facilita procesul de vindecare, se apli­că un unguent preparat din făină în amestec cu miere, pe zonele afectate. Deasupra se aplică tifon steril și se lasă timp de 4-5 ore.

* Constipație

Tărâțe cu lapte

Împotriva constipației cronice, se amestecă 2-3 linguri de tărâțe de grâu cu puțină apă sau lapte și se consumă după mesele principale.

Ovăz

* Boli reumatice, acid uric crescut, retenție de urină, edeme

Decoct de paie de ovăz

Foto: 123RF

50 grame paie de ovăz tocate se fierb pe foc mic, în 2 litri de apă, timp de 20 de minute. Se lasă să stea 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea o cană de decoct de paie de ovăz, de 3-4 ori pe zi.

* Infecții și inflamații ale căilor respiratorii inferioare și superioare, tuse cu expectorație

Decoct de boabe de ovăz

50 grame boabe de ovăz se pun la fiert în 2 litri apă, până când lichidul se reduce aproximativ un litru. Se lasă să se răcească 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni de decoct de boabe de ovăz, de-a lungul zilei.

Cataplasme cu făină de ovăz

Se amestecă făină de ovăz cu apă până ce se obține o pastă moale, apoi se pune la fiert până se formează un terci consistent. Se pune cât e cald (nu fierbinte) pe zonele afectate, între două fâșii de pânză. În caz de tuse cu expectorație puternică, cataplasmele cu făină de ovăz se aplică pe piept și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute, până când pasta de ovăz se răcește complet.

* Afecțiuni hepato-biliare, gastrice, litiază biliară și urinară

Ceai de fulgi de ovăz

50 de grame fulgi de ovăz se pun la fiert vreme de 5 minute, într-un litru și jumătate apă, pe foc mic. Se lasă în vas 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3-4 ori pe zi.

* Convalescență, astenie, depresie, alăptare

Introduceți ovăz în dieta zilnică, sub formă de preparate din fulgi sau făină de ovăz. De exemplu: dimineața, la micul dejun, fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt.

Secară

* Prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare

Consumați în fiecare zi pâine de secară, preparată din făină integrală de secară.

Decoct de boabe de secară

50 g boabe de secară se lasă la în­muiat într-un litru și jumătate de apă, apoi se pun la fiert. După 20 de minute, se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se strecoară lichidul. Se bea câte o cană de decoct, de 3-4 ori pe zi (dacă gustul vi se pare ne­plăcut, adăugați puțin suc de lămâie).

* Constipație

– Pentru a facilita procesele digestive și pentru a ajuta intestinul, consumați pâine de secară dimineața pe stomacul gol.

– Beți câte o cană de decoct de secară, de 3 ori pe zi.

* Nervozitate, anxietate, hipertensiune arterială

Se beau două căni de decoct de secară în timpul zilei și o cană înainte de culcare, seara.

Orz

* Litiază urinară

Decoct de boabe de orz

50 g boabe de orz se lasă la înmuiat o oră, apoi se fierb într-un litru și jumătate apă. După 20 de mi­nute de la înce­putul fierberii, se ia vasul de pe foc, se lasă lichidul să se răcească, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de decoct, de 3 ori pe zi.

* Amigdalită, tuse

Se bea câte o cană de decoct pre­parat ca mai sus, îndulcit cu puțină mie­re de salcâm, de 3 ori pe zi.

De asemenea, este indicat să clătiți gura și să faceți gargară de mai multe ori pe zi cu decoct călduț.

* Simularea imunității, prevenirea cancerului, boli metabolice

Orz încolțit

50 grame boabe de orz se spală, se pun într-o farfurie, se umezesc cu apă și se pun la întuneric. După aproxi­mativ 24 de ore, boabele germinate se dau prin mașina de tocat, apoi se ames­tecă cu apă sau lapte, în cantități egale. Se consumă în fiecare zi, timp de o lună.

Suc de orz verde

Se obține din tulpinițe proas­păt recoltate, care se dau prin mașina de tocat, apoi prin stor­cător. Se găsește și în magazinele naturiste și farmacii.

Se consumă cu o jumătate de oră înainte de mese, dimineața și după amiaza, câte o jumătate pa­har suc de orz verde, diluat cu aceeași cantitate de apă sau suc natural de fructe (preparat în casă).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian