Înapoi la rădăcini

Nu mâncați nimic din ceea ce străbunica dvs. n-ar fi considerat comestibil – aceasta este una din regulile de aur ale unei nutriții raționale. Cu alte cuvinte, feriți-vă de produsele prelucrate industrial și de preparatele fast-food. Înlocuiți-le cu alimente cât mai proaspete și mai simple, pe care ar fi ideal – nu numai să le cumpărați, dar și să vi le pregătiți singuri. Orientați-vă în primul rând spre hrana de origine vegetală, bogată în fibre, ca și spre uleiurile de calitate superioară. Și consumați doar o cantitate minimă de carne.
Tentațiile dăunătoare
Industria alimentară dispune de un întreg arsenal de amelioratori artificiali de gust, pe care nu ezită să-i folosească pentru a ne stimula apetitul, ispitindu-ne să ciugulim mereu câte ceva și să ne punem porții uriașe în farfurie. Unul dintre acești compuși chimici este glutamatul, o substanță cu rol de mediator, care ne influențează pofta de mâncare și contribuie la creșterea greutății corporale. În produsele frumos ambalate de pe rafturile supermarket-urilor se ascund concentrații mari de acizi grași trans, care le fac într-adevăr mai gustoase, dar în același timp, ne și „ajută” să dezvoltăm afecțiuni cardiovasculare.
Reeducarea simțurilor
Înghețata cremoasă și chipsurile sărate sunt o desfătare pentru papilele noastre gustative. Iar senzația pe care ne-o produc este atât de intensă încât, prin comparație, alimentele neprocesate par fade. Simțurile noastre, erodate de stimuli atât de puternici, își pot recăpăta sensibilitatea firească dacă ne vom concentra cu răbdare asupra gustului și aromei fructelor sau legumelor. Cum li se simte suprafața la pipăit? Dar parfumul și textura lor în gură, când le mestecăm?
La fiecare masă, un ritual
Dacă luăm masa în timp ce lucrăm, ne uităm la televizor sau verificăm ce ne-a mai intrat pe smartphone, este foarte posibil să ignorăm semnalele trimise de corpul nostru. Nu vom băga de seamă că ne-am săturat deja și vom continua să mâncăm. Și atunci când ne aflăm în criză de timp, e important să lăsăm deoparte orice altceva, atâta vreme cât stăm la masă. Chiar dacă, în condițiile neobișnuite create de moda homeoffice, mâncăm și muncim pe blatul aceleiași piese de mobilier, putem face o delimitare între cele două activități. O față de masă și o floare în vază vor sugera că am întrerupt programul de lucru și am luat pauză. Așadar, să ne oprim pentru câteva momente, să alungăm gândurile și, pur și simplu, să ne bucurăm de mâncarea delicioasă din farfurie.