„Consumul global de alcool a scăzut”

– Ești un specialist în vinuri, cunoscut și apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Crezi că a ajuns pandemia și la raftul cu sticlele de vin? Este aceasta o zonă afectată la fel ca restul economiei sau, dimpotrivă, izolarea a sporit consumul de băuturi?
– Nu știu dacă neapărat afectată, dar cu siguranță influențată. În perioada pandemiei se cumpără mai multe vinuri la raft decât înainte, în timp ce consumul în restaurante și hoteluri s-a prăbușit, iar incoerenţele legate de restricții, nu doar din România – promit să agraveze această situație.
O problemă pe piața românească este că nu există încă o cultură a achiziționării online a vinurilor superpremium, posibil și din cauza faptului că acestea nu erau disponibile până de curând decât în restaurante atent selecționate. Cine le găsește astăzi pe o mare platformă de livrări are toate motivele să aibă îndoieli asupra vinului. De aceea, este foarte importantă încrederea în sursa de aprovizionare. Un exemplu fantastic în acest sens este programul Deschidem Vinul Românesc, dezvoltat de unul dintre cei mai mari retaileri din Romania, prin intermediul căruia consumatorul are acces la informare, educare, la vinuri premium și superpremium, precum și la vinuri de la producători mici și foarte mici.
În ceea ce privește consumul, conform statisticilor realizate de IWSR, în anul pandemiei (2020), consumul global de alcool a scăzut cu 8%, excepție făcând doar SUA și Canada, unde a crescut cu 2%. Personal, consider că cele mai afectate vor fi vinurile premium, care au nevoie de promovare, de povești spuse la degustări și de socializare. Vinurile care cer comuniune și împărtășire, atunci când suntem obligați la distanțare socială, sunt, din păcate, cele mai expuse, deși sunt și cele mai bune…
– Tu cum te-ai descurcat în perioada de izolare?
– Am trecut cu bine peste perioada de izolare și îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși, atât eu, cât și familia mea. Mă bucur de fiecare clipă alături de fetița mea dar, totodată, îți mărturisesc că visez la vacanța noastră în Maramureș, pe care am fost nevoită să o amân, dată fiind situația actuală.
– Activitatea ta legată de vinuri te ținea permanent pe drumuri. Restricțiile impuse în prezent fac dificile călătoriile în străinătate? Cum te descurci?
– Înainte de pandemie făceam naveta săptămânal între Treviso (Italia) și București, iar acum, cam toată activitatea mea se desfășoară de la distanță, online. Printre numeroasele proiecte la care am lucrat intens se numără și platforma on-line, care-mi poartă numele, marinelaardelean.com, și care este o sursă de informație exhaustivă pentru orice iubitor de vinuri și chiar și pentru producătorii de vinuri. Până în prezent, am adunat laolaltă toate notele mele de degustare – peste 1100 de vinuri, de la peste 150 de crame, din România și Moldova, prezentate atât în română, cât și în engleză. Primesc zeci de vinuri săptămânal, vinuri pe care le evaluez, le prezint pe platforma mea și, uneori, le recomand în calitate de consultant. Acesta este un proiect pentru care dedic cam două ore zilnic. Așadar, din punct de vedere profesional, am reușit să îndeplinesc de la distanță cam toate îndatoririle mele contractuale, cu unele provocări sau chiar reinventări, dar și cu multe satisfacții. În schimb, am fost nevoiți să amânăm pentru un an Festivalul internațional de vinuri, al cărui fondator sunt: RO-Wine. Cu optimism și curaj, urmează să anunțăm totuși data următoarei ediții, care va avea loc la București, pe data de 5-6 iunie 2021.
“Încape atâta frumusețe într-un pahar!”
– Când peste tot în lume este atâta tristețe, mai are lumea tihnă și răgaz pentru festivaluri de vin? Cine mai are chef de băut?

– Vinul a fost mereu un bun tovarăș de drum, indiferent dacă la bucurie sau la tristețe. Evident, consumat întotdeauna cu moderație. Vinul nu ar trebui să fie văzut ca un hobby sau un lux. Vinul face parte din cultura noastră. Servit fie la masă, în familie, fie alături de prieteni, vinul își are locul lui și nicio pandemie de pe pământul ăsta nu va schimba acest lucru.
– Am citit odată o comparație între vârstele omului și cele ale vinului. Adolescentul și vinul tânăr sunt “iuți și șturlubatici”, maturii și vinul vechi sunt mai “așezați, mai rafinați și nobili”. Care dintre ele ne-ar fi mai de ajutor acum ca să uităm teama de boală? Poate fi vinul bun un leac pentru neliniștea care a pus stăpânire în lume?
– Propun să privim vinul ca sursă de inspirație. Dacă ai idei care necesită un plus de energie, întâlnirea cu un vin tânăr și sprinten poate fi de folos. Dacă ne tragem sufletul după o zi grea sau sărbătorim o reușită, un pas înainte făcut într-un proiect, un vin așezat și complex ne va însoți și completa perfect. Un vin bun, fie el tânăr sau bătrân, este într-adevăr un remediu anti-anxietate. Încape atâta frumusețe într-un pahar, încât nu ai cum să nu prinzi curaj și să privești lumea cu mai multă încredere.
„Omul nu e făcut să stea singur”
– Vasilica, ne vom putea oare întoarce la viața normală și așezată, de dinainte, sau frica de îmbolnăvire a însingurat oamenii pentru multă vreme?

– Eu cred că există două categorii de persoane. Cei afectați direct și grav de această pandemie, cum ar fi pierderea cuiva drag, sau cei care au trecut mai greu prin izolare. Eu cred că sechele vom avea cu toții, mai mult sau mai puțin. Dar sunt convinsă, optimistă fiind de la natură, că vom ieși mai puternici, cu mai multă atenție la igienă și la sănătatea noastră, și cu o poftă de viață mai mare decât înainte. Omul nu e făcut să stea singur. Vom dori și mai mult să stăm împreună după această “aventură”.
– Poate fi pandemia o lecție pentru a ne învăța să prețuim lucrurile cu adevărat importante? Care ar fi acele valori pe care n-ar trebui să le abandonăm?
– Întotdeauna greutățile aduc cu ele și lecții. În perioada de izolare i-am avut pe părinții mei alături de mine. M-am simțit o norocoasă. E important să ne îngrijim mereu de cei dragi, dar și de noi, la rândul nostru, ca să putem avea grijă de ei. Să fim buni și atenți cu vorbele. Un gând bun transpus în cuvinte poate schimba ziua unei persoane, o poate face mai bună. Valori pe care nu ar trebui să le abandonăm? Familie, Adaptabilitate, Integritate, Pasiune, Iubire, Empatie.
– Să încheiem interviul cu un pahar de vin. Există vinuri românești pe care să le recomanzi în mod special, atât roșii, cât și rose sau albe?
– Nu există topuri, nu există “cel mai bun vin”. Fiecare om are gustul lui. Dar pentru că zi de zi, eu gust vinuri noi și descopăr producători noi, pot să le împărtășesc cititorilor revistei numele vinurilor care au obținut cele mai bune scoruri (în jur de 90 de puncte), în ultimele luni:
Vinuri albe: The Iconic Estate (Chardonnay), Lechburg (Gewurztraminer), Rasova (Tortuga Alb).
Vinuri rose: Crama Strunga (Busuioaca de Bohotin)
Vinuri roșii: Aurelia Vișinescu (Etika Fetească Neagră), Avincis (Negru de Drăgășani), Vinarte, UniQ (Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgășani), La Sapata (Băbească Neagră), Domeniul Coroanei Segarcea, „Minima Moralia Dăruire”.