Concluzii după un an de covid
Tocmai când pandemia dădea semne că se lasă învinsă, pe glob au apărut simultan noi tulpini de coronavirus, care se răspândesc foarte repede, producând noi valuri de infecții severe. Și pentru că o veste rea nu vine niciodată singură, mai mulți oameni de știință au avertizat că vaccinurile descoperite până în prezent s-ar putea să fie ineficiente în fața noilor tulpini. Că să vedem ce ne așteaptă și ce avem de făcut, am discutat cu domnul Radu Țincu, doctor în științe medicale, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București și șef de lucrări la UMF „Carol Davila” București.
„Virușii sunt inteligenți”
– Domnule doctor, se împlinește un an de când OMS a declarat oficial pandemia de coronavirus, iar bătălia, în loc să se sfârșească, pare că o ia de la început. De unde ne luptam cu un singur dușman, acum ne batem, parcă, cu un „neam” întreg, ivit, peste noapte, pe întreg pământul. Sunt virușii entități inteligente? Comunică între ei, se ajută? Cum fac?
– Virusurile au o inteligență virală determinată de dorința de supraviețuire. Ele doresc să se adapteze permanent, să se adapteze mediului, să devină mai rezistente în mediul înconjurător, să se adapteze sistemului nostru imunitar și să reușească să scape de toate mecanismele imunitare pe care noi le dezvoltăm împotriva lor, să reușească să se transmită cu mai mare rapiditate în rândul populației. Toate aceste noi variante virale care au apărut respectă această regulă: se transmit cu mai mare rapiditate, pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt mult mai rezistente față de sistemul nostru imunitar. Dacă ne uităm la varianta britanică sau varianta braziliană, de exemplu, observăm că ele au devenit și mai rezistente în fața sistemului nostru imunitar și e nevoie, se pare, de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanți pentru a le elimina. Până la urmă, tot ce s-a întâmplat în ultimul an urmărește o evoluție naturală a pandemiilor, pe care o știm din trecut. Dacă studiem istoria lor, observăm că aceste fenomene globale funcționează în valuri pandemice. Chiar și în 1918 au fost mai multe valuri, care au dus la un număr impresionant de victime – peste 50 de milioane de oameni care și-au pierdut viața.
„Campania de vaccinare trebuie să fie rapidă și să cuprindă cât mai mulți oameni”
– Pentru liniștea noastră: pot fi anihilate noile tulpini de coronavirus prin vaccinurile existente în prezent?
– Da, pot fi anihilate. Toate studiile pe care le avem în prezent ne spun că sistemul imunitar post-vaccin dezvoltă anticorpi capabili să elimine aceste variante virale. Însă la varianta braziliană sunt studii care arată că e posibil să fie nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanți. Din această perspectivă, a modificărilor genetice care afectează aceste virusuri, trebuie să înțelegem că această campanie de vaccinare globală trebuie să fie de scurtă durată și să cuprindă o masă largă populațională. Pentru că, dacă pierdem timpul foarte mult, este posibil ca, la un anumit moment, virusul să dezvolte o mutație care să afecteze tocmai proteina de suprafață a lui, proteina „spike” (țepușă), și atunci vaccinurile existente să nu mai fie eficiente și să fie necesară o reluare a producției lor.
– Ce înseamnă exact „o masă largă populațională”?
– Pentru a putea controla evoluția pandemiei, este nevoie de o imunizare colectivă, care să depășească 70% din populația unei comunități. În absența unei astfel de imunizări, virusul reușește să se transmită în comunitatea respectivă, iar pandemia va continua să evolueze. De aceea, aprobarea vaccinului „Johnson & Johnson” pe 11 martie, la nivelul spațiului european, aduce un plus de doze. Cu cât avem mai multe doze disponibile, cu atât vom reuși să realizăm această imunizare colectivă mai rapid.
– Atacul virusului asupra noastră poate fi comparat cu o invazie extraterestră. Puteți descrie „desantul”, pe înțelesul cititorilor noștri?
– Virusul SARS-CoV-2 are la suprafața lui o proteină „țepușă” (numele vine de la aspectul ei microscopic – n.red.). După ce intră în organism pe cale aeriană, virusul se agață efectiv cu acea proteină perforatoare de suprafața celulelor noastre și așa reușește să intre înăuntrul lor și să le infecteze. Anticorpii produși de organismul nostru nu fac altceva decât să blocheze aceste proteine țepușă ale virusului, reușind, în acest fel, să nu-l mai lase să se atașeze de suprafața celulară. În principiu, vaccinul trebuie să determine organismul să realizeze acei anticorpi care să prevină infectarea celulelor.
„Virusul va trebui «domesticit»”
– Nu e deloc optimist, dar se vorbește despre un al treilea val de vaccin. Știu că Pfizer discută deja despre un al treilea rapel…
– Da, este foarte posibil să fie nevoie de rapel, este foarte posibil să fie nevoie să modificăm, să îmbunătățim aceste vaccinuri, de la sezon la sezon, pentru că virusul evoluează. Nu cred că vom asista la eliminarea SARS-CoV-2 din circulație în perioada imediat următoare. Se poate întâmpla și acest lucru, să poți să elimini virusul din circulație, dar pentru acest tip de politică e nevoie de o imunizare de peste 90% din populația unei comunități. Însă e clar că acest tip de imunizare extrem de extinsă nu e posibilă la acest moment, și atunci probabil că virusul va rămâne în circulație și în perioadele următoare și va fi nevoie de îmbunătățirea vaccinurilor în funcție de aceste noi mutații genetice care apar. Pe de altă parte, este posibil și ca imunitatea postvaccinală să nu dureze foarte mult. Știm că protejează minimum 6 luni, dar nu știm cât durează maxim, o să aflăm acest lucru prin studiile care se realizează în prezent. Dacă ajungem la concluzia că imunitatea durează un timp limitat, se va recurge la revaccinare. E posibil să asistăm la o schemă de vaccinare la fel ca în cazul gripei, adică sezonieră.
– Viziunea aceasta a unei lupte nesfârșite cu boala este tot mai răspândită în mediul științific și chiar politic. Sunt tot mai multe voci care afirmă că va trebui să trăim alături de virus. Cuvântul folosit de cancelarul german Angela Merkel este „domesticire”. Ce părere aveți despre astfel de viziuni?
– Da, va exista această „domesticire” de care vorbește cancelarul german, iar ea derivă dintr-o realitate pe care am văzut-o la multe din virusurile pe care le avem în prezent. Ce ne interesează în momentul de față este nu neapărat să eliminăm virusul (sigur că era preferabil să-l eliminăm), ci ne interesează ca el să nu se mai răspândească cu aceeași viteză, pentru că, de fapt, problema acestei pandemii este determinată de numărul mare de pacienți care s-au îmbolnăvit la nivel global într-o perioadă scurtă de timp și care necesitau spitalizare – lucru care depășea capacitatea sistemelor sanitare. În momentul în care vom avea o parte a populației imunizată prin vaccin și o parte a populației imunizată prin boală, este clar că această presiune pe sistemul sanitar va scădea foarte mult. Sigur, vor fi și oameni care, probabil, nici nu se vor vaccina, nici nu vor face imunitatea prin boală, și atunci vor rămâne în continuare vulnerabili la COVID-19. Însă dacă numărul lor nu este atât de mare, sistemele sanitare pot să gestioneze aceste cazuri, și atunci presiunea pe sistemul medical scade foarte mult. Din perspectiva mea, această „domesticire” înseamnă exact acest lucru: să avem o masă cât mai mică de oameni care să fie vulnerabilă la COVID-19.
– Cu toată nădejdea pe care ne-o punem în vaccinare, strategia de bază anti-Covid privește purtatul măștii, dezinfectarea și distanțările sociale, în care intră și carantina totală. Din toate aceste măsuri, care vi s-a părut, până acum, că este cea mai eficientă?
– Fiecare etapă a evoluției pandemiei a avut rostul ei și măsurile au fost adaptate momentului respectiv. În prima fază, în care nu cunoșteam virusul și nu aveam nici medicamente să-l tratăm, nu aveam nici vaccin, lockdown-ul total a fost varianta cea mai bună. Singura posibilitate ca să prevenim un număr enorm de mare de îmbolnăviri, într-o perioadă scurtă de timp, a fost să ținem oamenii în case și să limităm cât mai mult transmiterea virusului în comunitate. Ulterior, după ce s-a dezvoltat vaccinul, politica cea mai sănătoasă și rațională a fost să intensificăm campania de vaccinare și să livrăm vaccinul la o populație din ce în ce mai extinsă. Acest lucru a determinat politica fazei a doua. Iar în faza a treia, vom încerca să dezvoltăm medicamente antivirale țintite pentru SARS-CoV-2. În acest moment nu avem un antiviral care să lupte eficient împotriva acestui virus. Acest demers va fi dezvoltat, cel mai probabil, în lunile următoare, pentru că acele persoane care nu se vor vaccina și nu vor avea nici imunitate prin boală și se vor îmbolnăvi de COVID-19 trebuie să poată să fie tratate cu un antiviral eficient care să le crească șansele de supraviețuire, dacă dezvoltă o formă severă de boală. Aceste molecule antivirale sunt încă în studiile preclinice, realizate în laborator. Sunt foarte multe molecule pe care lumea științifică le studiază, însă niciuna dintre ele nu a ajuns să creioneze, la acest moment, un tratament eficient împotriva acestui virus. Este nevoie de ceva mai mult timp, pentru că medicamentele antivirale se dezvoltă cu mai mare dificultate decât vaccinul. Pentru dezvoltarea unui medicament antiviral este nevoie de ceva mai mult timp. Probabil că lumea științifică va reuși să obțină un antiviral eficient, dar cred că mai devreme de un an, un an și jumătate, acest lucru este aproape imposibil.
„Pledez pentru vaccinarea opțională, care să fie realizată doar dacă pacientul este de acord”
– Cum vă raportați la necesitatea vaccinării anti-Covid? Trebuie ea să devină obligatorie? Cum vedeți această problemă, care nu e doar medicală, ci și etică, și politică…
– Pledez pentru vaccinarea opțională, care să fie realizată doar dacă pacientul este de acord cu acest act medical. Pentru că încă există discuții, vaccinurile sunt încă noi, nu putem vorbi de obligativitatea vaccinării populației. Însă populația trebuie să privească realist la raportul risc-beneficiu. În acest moment, discutăm de vaccinuri care s-au administrat deja la sute de milioane de oameni, iar reacțiile adverse înregistrate nu au fost semnificative, nu am avut reacții adverse catastrofale, în schimb, beneficiile pe care le avem prin vaccinare sunt de departe superioare. Și nu discutăm doar de beneficiul individual, de faptul că vaccinul ne va proteja să nu ne îmbolnăvim de COVID. Discutăm de tot acest beneficiu global, de recăpătarea pierdutelor noastre vieți normale. În acest an, toată lumea s-a plâns de faptul că viața noastră a fost puternic afectată. Pe de altă parte, discutăm și de impactul economic. Deci, trebuie să înțelegem că doar prin vaccinare putem opri această pandemie și putem reveni la viața de dinainte, pe care cu toții ne-o dorim. Acest lucru reprezintă cheia de înțelegere a beneficiilor pe care le aduce o campanie de vaccinare la nivel global.
„La noi, ierarhizarea vaccinurilor a fost corectă”
– D-le doctor, s-a constatat că majoritatea victimelor COVID sunt fie diabetici, fie obezi sau bolnavi de boli cronice foarte grave. Ar putea fi ei tratați preventiv, înainte de a ajunge într-un stadiu grav în secțiile de ATI? De exemplu, să-i vaccinăm pe ei primii, și apoi vârstnicii. Nu e deloc imposibil. Sistemul medical, în general, are o evidență a diabeticilor și a bolnavilor cronici.
– Așa s-a și făcut. Strategia de vaccinare în toată lumea, în principiu, a fost ierarhizată. România a ales strategia vaccinării personalului medical în prima etapă, și înțeleg această decizie: discutăm de un sistem sanitar cu deficit de personal. Cred că în momentele de maximă presiune pe sistemul sanitar, orice medic și asistent care s-ar fi îmbolnăvit și n-ar mai fi putut lucra reprezenta o problemă pentru spitale, și așa subdimensionate din punct de vedere al personalului.
Ulterior, s-a intervenit pe etapa a doua, a vaccinării grupelor vulnerabile, și acest lucru s-a făcut foarte bine. Am vaccinat persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice. Și să știți că și la persoanele cu boli cronice s-au ierarhizat vaccinurile: cei care erau în căminele de bătrâni au fost vaccinați cu prioritate, am ajuns aproape la 80% grad de imunizare acolo; persoanele care fac dializă și care riscă să dezvolte forme severe de boală au fost vaccinate în proporție de 65%-70%; persoanele fără adăpost, care, la fel, erau vulnerabile să dezvolte forme severe de COVID-19, au fost și ele imunizate, în proporție de 35%-40%. Cred că această ierarhizare a fost corectă la noi, iar în perioada următoare, chiar dacă începe a treia etapă, în care populația generală va trebui să se vaccineze, e important să ne asigurăm că menținem ritmul de vaccinare pentru grupele vulnerabile. Pentru că, dincolo de imunizarea colectivă, de 70%, pe care vrem s-o atingem, trebuie să scădem numărul de victime. Iar cei care riscă să moară de COVID-19 rămân în continuare persoanele cu boli cronice sau cele de peste 65 de ani.
„Cea mai bună este prevenția”
– O altă problemă, prea puțin discutată la noi, privește urmele lăsate de boală pe pacienți declarați vindecați. Cum sunt tratați acești oameni după ce ies din spital? Îi mai bagă cineva în seamă, sau, „Doamne, ajută!”?
– Într-adevăr, din păcate, COVID-19 nu creează probleme doar prin cei care mor. Există mulți pacienți care au supraviețuit și care au rămas cu anumite sechele. Oboseala cronică, care se poate întinde pe o perioadă de câteva luni, este una din cele mai frecvente acuze pe care pacienții vindecați o exprimă. De asemenea, discutăm de scăderea capacității la efort fizic: sunt pacienți care au rămas cu o anumită disfuncție respiratorie și care obosesc la eforturi foarte mici. Acești pacienți au nevoie, după externare, de continuarea terapiilor de recuperare respiratorie; ei trebuie să rămână în contact, în primul rând, cu medicul de familie, dar și cu medicul pneumolog, pentru evaluări periodice, care să evidențieze cum se recuperează funcția respiratorie. Este, de asemenea, nevoie de gimnastică respiratorie. Sunt pacienți care au rămas o perioadă lungă de timp oxigenodependenți: au plecat acasă și au avut nevoie de aparate de oxigen care să le suplimenteze cantitatea de oxigen din mediu. Toate aceste aspecte ne arată încă o dată polimorfismul acestei pandemii și impactul pe care îl determină la nivelul societății. Discutăm de o boală care a îmbolnăvit atâtea milioane de oameni, discutăm de victime, de oameni care nu s-au mai recuperat și au rămas cu anumite sechele. De aceea cred că trebuie să privim cu foarte mare responsabilitate posibilitatea de a preveni îmbolnăvirea prin vaccinare. Vaccinarea reprezintă – nu doar în cazul SARS-CoV-2, ci în toate cazurile în care există o boală transmisibilă, cea mai bună metodă de prevenție. Oricât de mult am evolua cu tratamentul împotriva unei boli, cel mai important lucru este să nu ne îmbolnăvim, să reușim să facem absolut tot ce ne stă în putință să nu ne îmbolnăvim de COVID-19.
– D-le doctor, la finalul discuției, riscați un pronostic? Când credeți că ne vom putea relua viața așa cum a fost?
– Acest pronostic nu îl fac ca un vizionar, ci mă bazez pe datele pe care le dețin de la pandemiile din trecut – cea mai recentă fiind cea din 1918. În principiu, aceste pandemii durează undeva între doi și trei ani de zile. Cel mai probabil va fi necesară o perioadă de doi ani, doi ani și jumătate, pentru a putea să recăpătăm controlul asupra pandemiei. Este nevoie de obținerea imunității, o parte vor obține imunitatea prin boală, o parte prin vaccinare. Așadar, cred că și 2021 va fi un an în care ne vom lupta, în continuare, cu această pandemie.