– Acum 5000 de ani, Malta, micuța insulă mediteraneană, a găzduit o civilizație foarte avansată, ale cărei secrete nu au fost niciodată elucidate. Acolo au fost construite cele mai mari monumente din Europa, făcute dintr-un singur bloc de piatră –

Țăranii din Malta ar da orice de pe lume ca să scape de pietrele care acoperă insula pe care trăiesc. Nu există nici un loc pe pământ unde atât de mulți oameni să se înghesuie pe un teritoriu așa de redus. Orașele și satele se confundă, spațiile dintre ele au dispărut. Pietrele jenează circulația peste tot. Ele sunt așa de voluminoase, încât rod pământurile fertile ale țăranilor. Dar tot ele ascund și cel mai mare mister al insulei.
Malta are 27 de kilometri lungime și 14 kilometri lățime. Aici locuiesc cei mai harnici țărani din regiunea mediteraneană. Pe insulă se găsesc nenumărate câmpuri mici, înconjurate de pereți joși, de piatră, cele mai frumoase capre, cei mai frumoși măgari și cea mai bună miere din Europa. Arhipelagul Maltei – insulele Malta, Gozo, Comino și Filfola – este ceea ce a mai rămas din străvechea limbă de pământ care lega cândva Africa de Italia. Aici au fost descoperite scheletele unor elefanți dintr-o rasă dispărută de mult, fosile de hipopotami și foarte multe specii de cerbi. La zece kilometri de capitala insulei, La Valletta, au fost găsiți opt dinți omenești, împreună cu fosilele unui hipopotam dintr-o rasă dispărută de mult. Este foarte posibil ca oamenii să fi trăit acolo de acum 100.000 de ani. Cert este că locuitorii Maltei au asistat la o catastrofă îngrozitoare, în ziua când limba de pământ care îi lega de continent s-a scufundat. Dar tot ei au trăit un eveniment creștin de excepție: Malta este insula pe care a eșuat barca ce trebuia să-l ducă pe apostolul Pavel la Roma. „O dată scăpați, am aflat că insula se numea Malta”, se spune în scrierile apostolilor. Și astăzi se comemorează cu mare fast ziua în care Sfântul Pavel a ajuns pe insulă.
Dar perioada cea mai interesantă din istoria Maltei ține de epoca bronzului (anii 4100 – 2500 î.Hr.), când pe insulă s-a dezvoltat o bizară cultură numită „a Templului Megalitic”. Deși originea ei rămâne obscură, ea pare legată indirect de vechile culturi din Balcani. E vorba de niște temple uriașe, construite cu mari bolovani de piatră, numiți megaliți. La fel ca și piramidele din Egipt, ele ridică întrebări legate de felul în care au fost construite, cu mijloacele rudimentare de atunci. Dar templele din Malta sunt mai vechi decât civilizația egipteană! Mai vechi decât cultura cretană, pe care au inspirat-o. Și atunci, de unde a răsărit? Cum a fost edificată o arhitectură așa de monumentală, într-un timp considerat primitiv? Cu siguranță că în cauză a fost ori o intervenție exterioară (extraterestră?), ori o credință locală care… muta munții din loc. Nici o explicație verosimilă nu poate elucida până astăzi „minunea” care a făcut ca o populație puțin numeroasă și cu cunoștințe rudimentare în materie de tehnologie, să întreprindă asemenea gesturi herculeene, într-o izolare aproape totală de restul lumii.
Misterul pietrelor
Un megalit este o piatră de dimensiuni mari, iar o construcție megalitică este un ansamblu arhitectural compus din blocuri enorme de piatră. Chiar dacă nu vom ști poate niciodată de ce oamenii din Antichitate au construit, în timpuri preistorice, megaliți, merită să încercăm, totuși, să facem puțină lumină în acest mister.
Pe 20 iulie 1915, Themistocle Zammit, istoric și arheolog maltez, a început să exploreze megaliții din apropierea satului Tarxien, aflat la trei kilometri nord de La Valletta. Doi ani mai târziu, erau scoase la lumina zilei vestigiile epocii celei mai glorioase a locuitorilor necunoscuți ai acestei insule. Dacă privim cu un ochi superficial îngrămădirea enormă de pietre, cu greu putem recunoaște un plan organizat. Cu toate acestea, fiecare piatră a fost pusă la locul ei cu bună știință. Două camere de formă ovală sunt dispuse în așa fel încât axele lor să urmeze două linii paralele. Aceste camere sunt legate la mijloc de un culoar. Pentru a ne reprezenta mai bine planul unei astfel de construcții, trebuie să ne gândim la doi „D” majusculi legați între ei prin linii drepte. Intrarea duce la culoarul care leagă cele două camere ovale. Pereții sunt făcuți din dale imense de piatră, la fel și podeaua. Totul este înconjurat de pereți exteriori.
Mult timp s-a considerat că aceste camere au fost construite de către fenicieni. Într-adevăr, fenicienii au fost pe insulă în jurul anului 160 î. Hr. și au fondat o colonie pe care au pierdut-o în anul 736, în beneficiul grecilor. Dar megaliții din Malta au fost construiți în vremuri mult mai îndepărtate.
Arheologii s-au întrebat dacă aceste construcții reprezintă locuințe, palate, monumente funerare, sanctuare. În toate construcțiile au fost găsite instalații care indică faptul că erau folosite în scopul unui cult. Marele culoar central ducea la o nișă situată în partea din spate a construcției. Ea pare să fi fost locul cel mai important din întreaga construcție, comparabilă cu altarul din bisericile noastre. Alte nișe de dimensiuni diferite, mese de piatră, recipiente în care erau puse oase de animale indică folosirea incintei în scopul unui cult. S-au găsit dale de piatră sculptate în așa fel încât să culeagă apa de ploaie sau pentru a servi drept cuptor. Sub câteva blocuri de piatră au fost descoperite cioburi ale unor vase, unelte din os sau din piatră, mulaje, pietre adunate cu grijă de mâna omului. Toate acestea par să dovedească faptul că megaliții ovali nu erau nici locuințe și nici palate, ci niște sanctuare. Omul a acționat întotdeauna sub impulsul motivelor religioase, atunci când a trebuit să construiască cele mai frumoase monumente de pe Pământ, să strălucească atât ca artist, cât și ca individ credincios. Astfel, megaliții erau destinați cultului zeilor.
Zidurile exterioare sunt acoperite cu vagi basoreliefuri ce reprezintă elemente vegetale și animale, dar și simboluri greu de interpretat. În partea estică a templului, a supraviețuit statuia gigantică a unei femei (mai ales partea inferioară) despre care se spune că ar fi o zeitate a mării. Ea stă așezată pe un bloc de piatră ornat cu reliefuri. De asemenea, s-a descoperit o cantitate mare de statuete din argilă și din piatră, majoritatea reprezentând femei, care avuseseră, și ele, tot o semnificație religioasă. Se știe, de altfel, că oamenii preistorici venerau, în Malta, o divinitate feminină. Cercetări recente au dovedit că în sanctuarele din Malta, cu mult înainte de Grecia și Egipt, existau oracole.
În interiorul mai multor temple, au fost găsite, încastrate în pământ, blocuri de piatră pătrate, de 3,5 pe 3,5 metri, înconjurate de pereți pe trei părți și încadrate într-o dală de piatră. În bloc se găseau cinci găuri, iar în colțul drept al dalei era amenajată o a șasea. În fața dalei se afla un recipient în formă de butoi, săpat pe direcția lungimii sale. Cercetătorii au lansat ipoteza că în acele găuri putea fi depozitată făină de pâine, destinată uzului templului. De asemenea, este posibil ca acest bloc de piatră să aibă o legătură cu nenumăratele bile, făcute tot din piatră, ce au fost descoperite câțiva metri mai departe. Este foarte posibil să fi fost vorba despre un oracol. Bilele de piatră poate că erau aruncate de la o anumită distanță în acele găuri, iar repartiția lor constituia oracolul.
Dar majoritatea încăperilor din templele malteze, nișele și ferestrele lor i-au făcut pe cercetători să ajungă la concluzia că sanctuarele megalitice serveau pentru rituri bazate pe sacrificii. Nu au fost găsite schelete omenești, ci oseminte de animale domestice, mai ales de bivoli și de oi. Se presupune că este vorba de resturi de animale ce erau sacrificate. Pe blocurile de piatră au fost desenate foarte multe capre, folosite și ele pentru sacrificii aduse zeilor.
Templul ecoului – Hipogeul

În 1902, în apropiere de ruinele de la Tarscien, a fost descoperit Hipogeul, o capodoperă de arhitectură construită dintr-o singură piatră, tăiată în stâncă. Este vorba despre un labirint subteran de galerii, de săli și de coridoare al căror nivel inferior atinge 12 metri. Pentru a fi scos la lumină Hipogeul, a fost nevoie să se sape un puț de 10 metri adâncime, cu ajutorul căruia a putut fi evacuat pământul din aceste catacombe de origine misterioasă. Mai târziu a fost instalată lumină electrică, ceea ce a permis vizitarea lor fără nici un fel de dificultate.
Se pare că și Hipogeul a fost un sanctuar. Această concluzie a decurs din faptul că pe plafonul uneia dintre aceste grote se află niște spirale pictate cu culoare galbenă – simbolul cultural arhicunoscut al preistoriei. Exploratorul italian Luigi Ugolini a fost primul care a afirmat că această cameră a avut rol de oracol. Dacă vorbești cu voce tare în apropierea uneia dintre nișe, ecoul trimite cuvintele din perete în perete, atât de bine, încât este auzit în întreaga grotă. O adevărată minune! Hipogeul din Hal-Saflieni și templele din Tarscien sunt mai vechi decât toate oracolele cunoscute până în prezent. „Ele umplu vizitatorii de un sentiment religios și îi fac sensibili la misterul și puterea spiritelor invizibile. Grotele din Hal-Saflieni și Tarscien au atras oameni din toate colțurile lumii, care au crezut în puterea acestui oracol”, spune istoria insulei.
La sfârșitul epocii de piatră, Hipogeul era utilizat drept criptă. Camerele dispuse pe două etaje erau umplute cu pământ de culoare roșiatică. În interior s-au găsit 7000 de schelete omenești. Majoritatea celor decedați nu fuseseră îngropați imediat în acel loc. Ei au fost deshumați din altă parte și au fost transportați apoi în Hipogeu. Această concluzie a fost trasă din cauza faptului că nu au fost descoperite oase lungi. Obiceiul de a îngropa morții în altă parte și de a le culege osemintele după ce s-au descompus a fost constatat în mai multe țări mediteraneene.
De asemenea, în Hipogeu au fost descoperite fragmente de statuete și recipiente. Statuile din argilă purtau haine în formă de clopot, pliate într-un fel ciudat. Una dintre ele reprezintă o femeie ce stă culcată pe burtă, într-un pat, iar o alta doarme pe o parte. Această femeie corpolentă este una dintre cele mai frumoase sculpturi din epoca neolitică. Sculptorii din Malta, care au trăit cu 4 sau 5 mii de ani înaintea erei noastre, îi depășeau în domeniul artei plastice pe toți ceilalți artiști din Occidentul mediteranean.
Dispoziția generală a Hipogeului, felul în care erau săpate camerele și tavanele sunt realizări cu totul remarcabile. Oamenii care au putut construi astfel de minunății constituiau fără îndoială niște comunități foarte bine organizate și care aveau un nivel cultural greu de explicat.
Construcții la limita imposibilului
Se știe că în Malta îi erau sacrificate animale lui Dumnezeu sau mai multor zei. Se știe, de asemenea, că ele erau omorâte și arse în fața unei imagini sculptate în piatră. Se practicau ritualuri profetice complicate, interpretându-se limbajul mut al pietrelor. Camerele și figurinele din Hal-Saflieni au permis chiar să se stabilească faptul că se interpretau vise de origine divină, se practicau viziuni eidetice (prin cădere în transă), dar și preziceri legate de viața de zi cu zi. În sensul acesta, în câteva legende locale se spune că pentru a se afla sexul unui copil ce urma să se nască, se umplea un pahar cu apă neîncepută (ca în practicile magice românești), peste care se turna puțin untdelemn. Dacă pata de grăsime rămânea netedă, urma să se nască un băiat, dacă grăsimea se fragmenta, urma să se nască o fată. Pe megaliții din Malta există, însă, și simboluri în formă de spirală, care serveau la preziceri legate de starea recoltelor, a anotimpurilor, dar și legate de boală. Ritualul consta în concentrarea atât de puternică pe desenul spiralei, până când se intra într-o stare de semihipnoză, care facilita comunicarea cu lumea spiritelor. S-au găsit munți întregi de recipiente dedicate prezicerilor vizionare, mai ales în sanctuarul din Mnaidra, care se compune, și el, din două clădiri impunătoare de formă ovală. Acest miracol de piatră seamănă, văzut din cer, cu o jucărie de uriaș care a fost răsturnată pe pământ. Nici în ziua de azi nu i-au fost descoperite toate secretele.
Aceeași senzație o ai și când privești Gigantea: este vorba despre ruinele a două temple ce au fost construite pe insula Gozo. Blocurile de piatră și dalele au fost aduse de la o distanță de mai mulți kilometri, lucru de mare mirare, pentru tehnicile de transport ale acelui timp. Mai multe blocuri din Gigantea au 5 metri înălțime, aproape 8 metri lungime și 4 metri lățime, și zeci de tone greutate! Le-or fi transportat cu spinările? O glumă, desigur, având în vedere că în zilele noastre, în ciuda tuturor mijloacelor tehnice moderne, o astfel de încărcătură nu poate fi transportată nici măcar pe un vagon de tren. Nu se poate explica în nici un fel, deci, o astfel de performanță acum 5000 de ani. Presupunerea că la aceste proiecte ar fi participat armate de muncitori trăgând bolovanii cu hamuri, ajutându-se de leviere și de trunchiuri de copaci, rămâne, desigur, o naivitate. Asta nu exclude posibilitatea ca maltezii preistorici să fi descoperit roata. Multe urme de „căruțe” șerpuiesc și azi în linii sinuoase, pe kilometri întregi, săpate în solul calcaros. Ele ne povestesc poate chiar istoria primelor roți de piatră, în fapt niște bolovani rotunjiți. Pentru că s-au descoperit în ruinele megalitice din Malta astfel de pietre, care probabil că au servit la transportarea recoltelor. Este interesant de constatat și faptul că locuitorii Maltei cunoșteau, cu siguranță, arta navigației. Civilizația neolitică din Malta întreținea relații cu aproape toate civilizațiile lumii. Această ipoteză a fost dedusă din faptul că pe insulă au fost găsite, datând din vremuri foarte vechi, obiecte făcute din chihlimbar și nefrită, materiale care nu se găsesc pe insulă.
Din păcate, la fel ca și în cazul civilizației dacice, poporul maltez, care a știut să construiască monumente extraordinare, nu a lăsat în urma sa texte scrise, tradiții orale, sculpturi sau picturi reprezentând portrete. Forma craniilor și a osemintelor găsite nu permite nici o deducție în ceea ce privește aspectul și rasa acestor oameni. De pe urma lor au rămas doar câteva construcții uriașe de piatră. Dar care a fost semnificația lor? Ce limbă vorbeau acei oameni? Să fi fost cumva niște zei? Doar pietrele cunosc răspunsul.
LIVIU ȘUTEU