Problemele digestive simple se pot trata cu remedii oferite de natură. Iată ce plante medicinale vă stau la dispoziție.

* Rădăcina de angelică – Favorizează digestia, stimulând producția de sucuri gastrice, acizi biliari și enzime pancreatice. De asemenea, are și efect antispastic. Pentru calmarea colicilor la stomac, puneți 2-5 g rădăcină în 200 ml apă clocotită, fierbeți 5 minute și strecurați. Se bea jumătate de cană înainte de masă. În magazinele naturiste găsiți tinctură de angelică (de la Hofigal, Hypericum Impex și Favisan).
* Menta – Este un remediu tradițional, întrebuințat la diaree, spasme stomacale și biliare, ca și la sindromul de colon iritabil. Dacă aveți crampe abdominale, turnați 150 ml apă fierbinte peste 3 lingurițe cu frunze și infuzați 10 minute. Beți această cantitate de 2-4 ori pe zi.

* Chimenul – Atenuează balonările, senzația de greutate în stomac și crampele abdominale ușoare. Luați de 2 ori pe zi, în timpul mesei, câte 3 picături dintr-un ulei esențial de chimen, în puțină apă. Colonul iritat se poate calma cu o combinație de două uleiuri: chimen și mentă. Pentru combaterea balonărilor, infuzați, timp de 10-15 minute, 1/2 linguriță cu semințe în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, înaintea meselor principale.
* Roinița – Tratează cu succes problemele de natură nervoasă ale aparatului digestiv. Preparați o infuzie din 2 lingurițe cu frunze și 150 ml apă, ținând ibricul acoperit 10 minute. Se bea de 3 ori pe zi, câte o ceașcă, în timpul sau la sfârșitul meselor.
* Feniculul – Ameliorează senzația de prea-plin după o masă consistentă, precum și colicile la stomac și vezica biliară. Zdrobiți 1 linguriță cu semințe, pentru ca uleiul eteric conținut în ele să poată trece în ceai. Opăriți-le cu 150 ml apă fierbinte, lăsați-le la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Beți zilnic 2-3 cești.
* Mușețelul – Liniștește spasmele tractului digestiv și acționează eficient contra balonărilor și a diareei. Turnați 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe cu flori uscate, acoperiți vasul, infuzați 10 minute și apoi strecurați. Beți 3-4 ceaiuri pe zi.

* Lemnul-dulce – Calmează durerile de stomac provocate de hiperaciditate și arsurile din capul pieptului. Lăsați la infuzat 10-15 minute 2 lingurițe cu rizom mărunțit, opărit cu 150 ml apă clocotită. Beți câte o ceașcă, de 3 ori pe zi, după mese. Suplimentele cu extract de lemn-dulce – ex. Lemn-dulce (Favisan), Licorice (Nature’s Way/Secom), Licorice Root Extract (Solgar) oferă concentrații mai mari ale substanței active, dar tocmai de aceea sunt contraindicate hipertensivilor.