Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

– Cu ambiție, cu răbdare și cu un dram de speranță, viața mer­ge mai departe. Învățăm să trăim „umăr la umăr” cu pandemia, iar exem­plele care urmează confirmă că există și zone „libere de Covid”. Pași siguri către normalitate –

UpCity, primul autobuz românesc 100% electric

Compania ATP Group a prezentat recent, în cadrul unei conferințe despre viitorul trans­por­tului public, prototipul UpCity, primul auto­buz românesc 100% e­lectric. Produs în Ma­ra­mureș, au­to­buzul are o capacitate de 90 de locuri și o auto­no­mie de 200 de kilometri, care poate fi extinsă până la 360 km. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați, iar bateria e produsă de o firmă de top. Prototipul va fi omologat la nivel european și va fi prezentat în orașele românești. Ele­mente tehnice ale produsului vor fi dezvăluite la începutul lunii mai, când vor avea loc o serie de teste. Înființat ca afa­cere de familie, grupul ATP activează în trei sectoare prin­cipale: piese pen­tru camioane, vân­zări auto, transport și servicii de ex­pediere de măr­furi.

Casă din Moldova de peste Prut, la Muzeul Satului

Curte basarabeană

Primarul general al Bucu­reștiului, Nicușor Dan, a avut zilele trecute o în­tâlnire cu di­rectoarea Muzeului Satului, Paulina Po­poiu. Una din­tre temele discutate a fost extinderea mu­­zeului, prin aducerea unei case țărănești basa­ra­bene, în urma unei propuneri venite din partea Amba­sa­dei Republicii Moldova la București. „Susțin aceas­tă idee, pentru că este vorba de spațiul etnic românesc și e firesc ca vizitatorii muzeului să poată vedea și o ca­să tra­dițională din Moldova de peste Prut „, a de­cla­rat Ni­cușor Dan.

Prințul Charles salvează monumente românești

Ambulanța pentru monumente

Organizațiile membre ale proiectului „Am­bu­lanța pentru Monumente” au anunțat calendarul intervențiilor programate pentru anul acesta: 21 de monumente istorice din toată țara se află pe listă. Prima intervenție a și început, pe 21 mar­tie, la Biserica Ro­ma­no-Catolică „Sfântul Ven­delin” din Ofsenița (Timiș), unde se va lucra la zidăria turnului și la construirea unui aco­periș nou. Alte mo­numente avute în vede­re sunt Cas­telul Bruk­en­thal din Micăsasa (Si­biu), biserica de lemn cu hramul „Sfântului Gheorghe” din Șe­suri (Ba­cău), Casa „Cite­ra” din Zlat­na (Alba) și bi­se­rica de zid cu hra­mul „Arhanghelul Mihail” din Gurasada (Hunedoara), una din­tre cele mai vechi bise­rici în stil romanic de pe Valea Mureșului. In­tervențiile sunt efec­tua­te pe bază de vo­luntariat de către spe­cialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor ca­lificați și cu sprijinul comunităților locale. Principalul susținător al proiectului este Prin­­țul Charles, prin „The Prince’s Foun­dation” și „Anglo-Romanian Trust for Traditional”.

„Colectiv”, dublă nominalizare la Oscar

Documentarul „Colectiv”, în re­gia lui Alexander Nanau, a fost no­mi­­na­­­li­zat la do­­­­uă ca­te­­go­rii ale Pre­­miilor Os­car, „Cel mai bun do­cu­men­tar” și „Cel mai bun lung­metraj in­ter­naţional”, alături de producții din Dane­mar­ca, Hong Kong, Tunisia și Bosnia Herțe­go­vina. E prima dată când un film ro­mânesc este no­mi­na­lizat la pre­miile Oscar! „Colec­tiv” a fost de­semnat, în decem­brie 2020, cel mai bun docu­mentar, la Premiile Academiei Euro­pene de Film. Ga­la de decer­nare a Premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie, la Los Angeles.

Dacia Spring, succes uriaș

Modelul electric „Spring” al fabricii Dacia are un succes uriaș în România, după numai două zile de la deschiderea listei de precomenzi. Peste 4.000 de români au depus o cerere fermă de comandă, cu avans depus, în condițiile în care, în întreg anul trecut, în România s-au cumpărat mai puțin de 3.000 de mașini electrice de la toate brandurile de pe piață. În funcție de echipare, „Dacia Spring” costă între 17.000 și 18.000 de euro, dar prețul poate scădea până la 7.700 de euro, prin accesarea programului „Rabla Plus”. O rudă apropiată, „Dacia Sandero”, se bucură de un succes uriaș în Germania.

Lumină în pandemie

Marte deasupra Clujului

Sectorul evenimentelor culturale din România, unul dintre cele mai afectate de pandemie, caută soluții creative pentru a aduce un dram de lumină în sufletul iubitorilor de frumos. Lumina este, la propriu, tema Festivalului „Lights On”, care a în­ceput la Cluj și care se extinde, în plină pandemie, și în alte orașe din țară. Astfel, la final de martie (19-28 martie), sub egida „Lights in the Park”, instalațiile de lumină ale artistului britanic Luke Jerram pot fi văzute, simultan, la Iași și la Cluj. Ins­­talația „Museum of the Moon” este expusă în „Palas Parc” din Iași, în imediata apropiere a Palatului Culturii, în timp ce clujenii se pot bucura de instalația „Marte”, expusă în „Iulius Parc”. Am­plasate în aer liber, ambele instalații pot fi admirate de vizitatori și în această perioadă, cu condiția res­pectării distanței minime de siguranță.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian