– Atât postul Paștilor, cât și detoxifierea de primăvară, funcționează doar cu un ficat sănătos. Acordați-i prioritate! Este… urgența lunii Aprilie –

Ficatul este primul filtru al organismului. La acest nivel, o serie de substanţe sunt transformate în forme chimice simplificate, pregătite pentru eliminare. Peste 500 de reacţii biochimice se desfăşoară în ficat, produsele reziduale eliminându-se prin fecale. Dar unul dintre numeroasele efecte importante ale activității ficatului este și producția de energie pentru organism. De aceea, atunci când ne confruntăm cu o oboseală care persistă, trebuie să acordăm atenție și bunei funcționări a ficatului.
Între orele 23 – 3 este intervalul orar zilnic de care trebuie să ținem cont pentru refacerea funcțiilor vezicii biliare și a ficatului. De aici, și recomandarea de a nu mânca după orele 19 și de a ne culca înainte de miezul nopții. Repetând greșeli, prin lipsa de protejare a ficatului, vom suporta în timp consecințele, căci un ficat obosit va permite să ajungă în sânge şi o serie de toxine.
În gemoterapie (terapia cu muguri și alte părți tinere de plantă, despre care vă vorbesc în articolele mele) avem multiple resurse pentru a ajuta ficatul să funcționeze la parametri ideali.
Rozmarinul – protector de primă linie

În gemoterapie se folosesc mlădițele – vârfurile nelignificate – ale Rozmarinului, care sunt apoi supuse procesului specific de extracție glicero-alcoolică. Este gemoterapicul care nu lipsește din curele de întreținere a funcțiilor ficatului, ca hepatoprotector, prin acțiunile cumulate: antiinflamatoare, antioxidantă, coleretică (stimulează în ficat producția de secreție biliară) și colagogă (acțiune la nivelul colecistului, de eliminare a secreției biliare în intestin), hipocolesterolemiantă. De aceea, acest gemoterapic a fost inclus în formulele complexelor Polygemma 11 – Ficat detoxifiere, Polygemma 2 – Căi biliare, precum și Polygemma 18 – Colesterol.
Dar lista beneficiilor Extractului din mlădițe de Rozmarin nu se oprește aici. Alături de Extractul din muguri de Coacăz negru, este recomandat în alergiile alimentare. Tot această schemă gemoterapeutică, activând circulaţia capilară la nivelul extremităţilor, poate fi recomandarea pentru cei cu o circulație deficitară la acest nivel – mâini și picioare reci. Pentru persoanele cu tensiune arterială mică, Extractul din mlădițe de Rozmarin, împreună cu Extractul din muguri de Stejar pot înlocui cafeaua de dimineață, pentru energizare și echilibrare a valorilor tensiunii arteriale. Însă, la hipertensivii cu valori foarte mari ale tensiunii arteriale, doza se va reduce și se va stabili prin tatonare. Ca regulă, acest gemoterapic nu se va administra seara, după orele 18, tocmai datorită acțiunii stimulante la nivel cerebral.
Alunul – refacerea elasticității țesutului hepatic

Extractul din muguri de Alun este o adevărată „baghetă magică” a gemoterapiei, care acționează în principal prin refacerea elasticității țesuturilor hepatic și pulmonar. Administrat în cure de două luni, repetate de 2-3 ori pe an, acesta va ajuta organismul în procesul de reechilibrare, în caz de steatoză hepatică (ficat gras), după sau concomitent cu administrarea de medicamente care afectează ficatul, precum și în alte afectări hepatice, la recomandarea medicilor specializați în gemoterapie. Cura de detoxifiere de primăvară îl poate include într-o schemă de administrare, alături de Extractul din sevă de Mesteacăn sau apelând la formula complexă Polygemma 11 – Ficat detoxifiere, care îl conține. Cum spuneam, efectul său benefic se manifestă și la nivel pulmonar, astfel încât, în contextul actual al pandemiei Covid-19, este încă o dată important de inclus în cura gemoterapică de primăvară.
Ienupărul – detoxifiere hepatică și renală

Extractul din mlădițe de Ienupăr este un alt aliat de nădejde al ficatului în munca sa zilnică de detoxifiere a organismului. În fiecare minut, prin ficat trece un litru de sânge (75% sânge venos și 25% sânge arterial, oxigenat). Scopul trecerii sângelui prin ficat este detoxifierea și îmbogățirea sa cu nutrienți. Acest proces continuu este esențial pentru sănătatea noastră, iar o cură gemoterapică va fi binevenită pentru susținerea și refacerea funcționalității ficatului, în cazul unor excese alimentare sau al unor afecțiuni deja instalate la acest nivel. Extractul din mlădițe de Ienupăr este important, o dată în plus, și pentru acțiunea sa diuretică și depurativă, pentru eliminarea prin urină a toxinelor de la nivelul ficatului. De aceea, acest gemoterapic, alături de cele din mlădițe de Rozmarin și muguri de Alun, intră în complexul Polygemma 11– Ficat detoxifiere.
Secara și Porumbul – normalizarea transaminazelor

Am ales să mă refer în final la două extracte gemoterapice mai puțin cunoscute – cele din Secară și Porumb, care se obțin prin prelucrarea radicelelor (rădăcinuțele tinere) ale acestor plante de cultură. Este important să le avem în vedere atunci când apar perturbări ale nivelului transaminazelor hepatice (TGP și TGO). TGP-ul este specific ficatului, astfel încât creșterea valorii acestuia este asociată de obicei cu boli de ficat. În cazul afectării ficatului, valoarea TGP este deseori crescută, în asociere cu cea a TGO.
Transaminazele pot fi crescute și ocazional, din cauza unui efort fizic intens sau prelungit. Sunt necesare investigații suplimentare, atunci când creșterea transaminazelor este persistentă, când valoarea este de două ori mai mare decât normalul, sau dacă este însoțită de simptome.
Gemoterapicele din radicele de Secară și radicele de Porumb au acțiune citoprotectoare şi regenerativă asupra țesutului hepatic.

Extractul din radicele de Porumb susține normalizarea valorii TGO, enzimă care se regăsește și în mușchii inimii și ai scheletului. În plus, acest gemoterapic normalizează valoarea lactat dehidrogenazei (LDH) – enzimă implicată în producerea de energie, care se găsește şi în ficat, în celulele inimii, rinichilor, plămânilor, şi în sânge. De aceea, acest extract gemoterapic, pe lângă utilitatea în afectări hepatice, este recomandat și în refacerea țesutului cardiac post-infarct și în dureri musculare – mialgii – ca urmare a eforturilor excesive (febră musculară, întinderi musculare), mialgii care pot să apară după utilizare de statine, deci în general în cazul traumatismelor musculare. Extractul din radicele de Porumb este mai puțin cunoscut, dar se produce la Plantextrakt și puteți solicita, în mod expres, să fie adus în farmacie sau în magazinul naturist, dacă veți avea nevoie de el, acesta având calități unice, în gama extractelor gemoterapice.
La final, rețineți că gemoterapia acționează profund, la nivel celular, cu regenerarea și reechilibrarea funcțiilor țesuturilor și organelor. Acum, primăvara, puteți beneficia de efectele sale minunate, susținând munca ficatului printr-o cură gemoterapică de detoxifiere.
Farm. CARMEN PONORAN