
– Vă doare capul? Aveți reumatism sau suferiți din dragoste? Mergeți în pădure! Acum, primăvara, copacii au incredibile puteri tămăduitoare pentru suflet și trup. Vechii greci, dacii și vechii germani le cunoșteau, iar astăzi, tot mai mulți adepți ai naturismului folosesc aceste puteri pentru energizare și calm sufletesc –
Fagul
Alungă stresul
Fagul are o răsfrângere de energie deosebit de întinsă: forța lui binefăcătoare acționează asupra omului până la o distanță de 10-15 m de trunchi. Tocmai de aceea o plimbare printr-o pădure de fag este o baie de energie vitală pură. Fagul creează o stare de spirit pozitivă, vă izgonește tristețea din suflet și gândurile confuze. El vă armonizează sentimentele, vă sporește puterea de concentrare, vitalitatea. Dacă aveți o circulație proastă sau sunteți în mod constant expuși stresului, apropiați-vă măcar o dată pe săptămână de un fag – 10 minute ajung. Fagul face să crească randamentul bioritmic, frunzele sale alină durerile de cap.
Castanul
Vindecă rănile sufletului

Dacă inima vă este îndurerată, dacă vă simțiți cuprinși de îndoieli sau spaime, căutați refugiu la castan. Nu seamănă acest copac impunător, în floare, cu o catedrală grandioasă, în care ard sute de lumânări? Exact ca într-o biserică, lângă un castan vă regăsiți liniștea, recâștigați forța pierdută. Energia castanului vindecă rănile sufletului, vă redă încrederea în dvs. Utilizarea externă a substanțelor sale active este mult studiată în zilele noastre. Din coaja ramurilor tinere se extrage aesculina, o substanță care stimulează metabolismul și accelerează irigația sanguină. Scoarța trunchiului furnizează cele mai importante medicamente pentru vene: substanțele ei active se folosesc la vindecarea hemoroizilor, a crampelor musculare, contra reținerii apei. Ceaiul din flori de castan calmează tusea, drenează și fortifică țesuturile.
Frasinul
Întărește voința
O călugăriță celebră din secolul XII, mistica Hildebrand, spunea referindu-se la frasin: „Este simbolul judecății cuminți”.
Întăriți-vă voința prin frasin. Astfel vă veți realiza proiectele cu mai multă consecvență, nu veți mai putea fi induși în eroare atât de ușor. Câmpul său energetic face mai permeabilă legătura dintre conștient și subconștient. Veți putea recunoaște mai ușor scopul vieții, veți ști mai clar pentru ce trebuie sau nu să vă decideți. Veți fi mai puțin sensibil la greutăți, veți reacționa calm la atacurile îndreptate împotriva dvs.
Cei care intră în „relație” cu frasinul învață să fie independenți.
Ceaiul de sămânță de frasin (scorușe) vindecă bolile de ficat și fiere. Frecția alină durerile reumatice și febra musculară.
Stejarul
Redă energia

Când vă aflați în preajma unui stejar, salutați-l în tăcere și arătați-i respectul dvs. sincer. Copac cu o personalitate cu totul aparte, el era onorat încă din antichitate ca „arbore sfânt”.
Stejarul întruchipează natura spiritual-înflăcărată, vă pune în mișcare energia, vă activează circulația sângelui și a limfei.
Vă simțiți slăbiți în urma unui efort prelungit sau după o boală grea? Sprijiniți-vă în fiecare zi timp de 4-7 minute de trunchiul unui stejar. În mai puțin de o săptămână vă veți simți refăcuți, înviorați. Puteți gândi mai clar, vă puteți concentra mai ușor.
Fiertura (decoctul) din coajă de stejar face adevărate minuni în bolile de piele, eczeme sau inflamații. În caz de dureri abdominale se recomandă băile de șezut cu coajă (scoarță) de stejar.
Teiul
Alină suferința din dragoste

Când întâlniți (în cale) un tei, întâlniți dragostea curată. Teiul alină durerile sufletești, îmblânzește inimile, limpezește sentimentele. Conectați-vă cât mai des la curentul său de energie (dacă se poate înaintea meselor) și veți vedea că puterea minții și puterea sufletului vor fi în deplină armonie: mintea și sufletul nu-și vor mai sta în cale, ci vor vibra împreună.
Încredințați-i teiului suferința dvs. și respectați-l sincer, iar el vă va alina durerea și vă va stimula intuiția, încât în mod spontan vă veți comporta corect. El rupe închistarea provocată de durerea din sufletul dvs. și vă veți recâștiga forța și strălucirea.
Pinul
Calmant pentru tuse și nervi

Dacă sunteți răciți, plimbați-vă prin pădurea de pini! Aroma condimentată a copacilor vă ajută să respirați mai ușor. Ea eliberează căile respiratorii și înviorează bronhiile. Rășina pinului, dar și extractele din ace sau mlădițe stimulează irigația sanguină, calmează nervii, potolește accesele de tuse. De asemenea, vă puteți masa pielea cu ulei de pin, pe care, în apă fierbinte, îl puteți și inhala.
Când atingeți un pin, firea dvs. înfierbântată se liniștește, gândurile și sentimentele dvs. se armonizează. Când stresul sau necazurile vă apasă, apropiați-vă de un pin! În câmpul lui magnetic (până la o distanță de 5 metri de trunchi) vă veți regăsi echilibrul interior și liniștea.
Salcia
Energie și noroc

Salcia vă iradiază cu energia ei direct în suflet. Ea vă accentuează dispoziția sufletească în care vă aflați și din cauza aceasta, mulți o consideră drept un copac periculos. Dacă, de pildă, vă aflați într-o stare depresivă, ea se va accentua în prezența salciei. Mai nou însă, terapeuții apreciază tocmai această radicalizare produsă de salcie, care îl ajută pe om să conștientizeze răul de care suferă, dobândind energia necesară pentru a se elibera de el. De asemenea, salcia îmbogățește zestrea sufletească a copiilor și îmblânzește animalele agresive. Ceaiul din coajă de salcie scade temperatura și combate arteritele și nevralgiile.
Bradul
Forță și sănătate
Bradul a fost întotdeauna un simbol al forței și rezistenței. Din lemnul, acele și rășina lui s-au obținut mijloace de vindecare încă din antichitate: ele acționează energic împotriva inflamațiilor de orice fel, alifiile făcute din extract de brad sunt folosite azi, pe scară largă, împotriva reumatismului și artrozei. Rășina de brad vă întărește gingiile dacă o sugeți încet. O baie de șezut făcută cu decoct de ace de brad combate inflamația vezicii urinare și hemoragiile menstruale. Dacă aveți în grădină un brad, apucați-i cât mai des ramurile în mâini, lăsându-le să vă alunece printre palme; mângâiați-le cu multă dragoste și ocrotiți-le, ca pe un copil. În preajma unui brad, deprimarea, pesimismul și egoismul dispar. Îmbrățișați-i trunchiul constant – și întreaga dvs. viață se va așeza sub semnul binelui: grijile și temerile vor fi din ce în ce mai neînsemnate, reprezentările despre viață, din ce în ce mai pozitive.
Cireșul
Iinhibiții sexuale

Încă din vremuri demult apuse se spune că cireșul este casa în care trăiesc spiritele grădinii și ale pădurii, locul în care se împerechează și în care răspândesc o aură afrodiziacă. Nicio mirare, deci, că cireșul accentuează iradierea erotică a unui om, trezindu-i dorința de dragoste. Perioada optimă pentru a vă lăsa forței lui este momentul înfloririi: în cazul unor inhibiții sexuale, sprijiniți-vă în fiecare zi câte trei minute, cu spatele de trunchiul cireșului, ținând picioarele apropiate. Apoi, aplecați-vă trunchiul în față și respirați cât puteți mai profund. Ceaiul din sâmburi uscați de cireșe combate tusea. Sucul de cireșe proaspete este indicat hipotensivilor.