– Metodele recomandate sunt alcătuite de neurobiologii americani. Practicându-le, veți dobândi o stare activă și o mare capacitate de organizare a minții –

LA BIROU: treziți-vă creierul!
Neuronii dvs. reacționează cu deosebită promptitudine dacă aveți grijă să le procurați mereu surprize. Introduceți din când în când puțină dezordine în climatul dvs. cotidian!
Oarecum de-a-ndoaselea
Întoarceți cu capul în jos obiectele care v-au devenit de mult familiare: fotografiile celor dragi, ceasul de pe birou și, pentru puțin timp, chiar instrumentele de lucru. Sau aduceți o pată de culoare în universul dvs. profesional, fixând filtre colorate de hârtie pe lampa de pe masa de scris.
Libertate în birou
Și la locul de muncă vă puteți feri de rutină, dacă:
* Luați pauza de prânz ceva mai devreme sau mai târziu.
* Vă amânați pe după-amiază întrevederile programate pentru dimineața.
* Schimbați ordinea fazelor de lucru.
Și fiindcă tot v-ați luat elan: mutați ceasul de pe o mână pe alta!
Vedeți ce se întâmplă
Puteți observa singuri cum se reorientează creierul dvs. E suficient să schimbați așezarea coșului de hârtii. De fiecare dată când vreți să aruncați ceva, țintiți spre vechiul loc și apoi opriți gestul – creierul ia poziția de atenție și își programează o nouă serie de comenzi.
O muncă parfumată
Combinați-vă etapele de lucru cu un parfum anume, de exemplu, lavandă când scrieți scrisori, vanilie când telefonați.
Efecte
Dacă plasați într-un alt loc obiectele cunoscute după care întindeți mâna automat, fără să mai gândiți, aceasta vă activează gândirea spațială.
Trebuie să vă recombinați în permanență sistemul vizual cu mișcările, evitând gesturile mecanice. Astfel vă stimulați creierul.
LA PRÂNZ: lăsați creierul să mănânce și el!

Mâncarea nu trebuie să ne răsfețe doar simțul gustului. O masă este o aventură multisenzorială. Din păcate, ea se transformă prea des în rutină.
Pentru toate simțurile
Când faceți cumpărături, aduceți acasă ceva ce nu ați mai mâncat până atunci. O masă frumos aranjată cu lumânări aprinse și muzică încântă ochii și urechile.
Mâncarea pusă la vot
O masă democratică: fiecărui membru al familiei i se îngăduie să facă o propunere pentru meniu. Crema de ciocolată și ciulamaua de pui vor surprinde gustul.
Dopuri în urechi pentru prospețime
Veniți la masă cu dopuri în urechi și urmăriți – surzi și muți – tot ce se întâmplă.
Privind din alt unghi
În multe familii, printr-o înțelegere tacită, fiecare ocupă un anumit loc la masă. Schimbați-le între dvs., câștigând o nouă perspectivă.
Efecte
Dacă se blochează auzul, sar în ajutor alte simțuri. În mod reflex, veți observa mai acut tot ce se petrece în jur. Când este exclus simțul mirosului, acordăm atenție sporită semnalelor transmise de receptorii tactili de pe limbă și din cerul gurii, care examinează consistența fiecărui dumicat.
Regândiți-vă total timpul liber
Faceți muzică, cercetați lumea plantelor, descoperiți alte zone unde să vă petreceți concediul: mai multe hobby-uri înseamnă „neurobic” 100%.
Oricine poate!
Alcătuiți o formație în familie, cu instrumente improvizate (pahare, tacâmuri) și faceți muzică.
Zgomote
Înregistrați tot felul de sunete și invitați-vă prietenii la o întrecere de „ghicit zgomotele”.
Biologul din noi
Aflați ce vietăți trăiesc la dvs. în împrejurimi. În timpul plimbărilor, străduiți-vă să identificați plante și animale.
Concediul altfel
Dacă până acum ați preferat concediile active, faceți pentru variație un concediu creativ.
Efecte
Introducerea unor elemente noi, și nu gradul de dificultate al sarcinilor pe care ni le asumăm, constituie componenta esențială a antrenamentului „neurobic”. Căci creierul rămâne treaz atunci când are dificultăți de depășit.