Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Nouă într-o barcă

Puține branduri de succes ale Ro­mâ­niei, construite cu mari sacrificii în anii comunismului, au rezistat tran­ziției dure de după 1989 și, în general, schimbărilor accelerate la nivel de societate, la care suntem cu toții martori în ultimii 30 de ani. Nu vorbim aici de fantasmagoriile lui Nicolae Ceaușescu, din anii din urmă, când a forțat idei fără nicio le­gătură cu realitatea vre­mii, ci de acei câțiva centri de perfor­man­ță care făcuseră, pe bună dreptate, cu­noscută România în lume. Bene­fi­ciind de facilități importante în epocă și sprijinit pe o infrastructură de ne­imaginat azi – de la rețeaua școlară la facilitățile de cazare și antrenamente, de­ținute toate de stat – sportul româ­nesc a dat, prin disciplinele sale de vârf, câteva din brandurile de succes ale României. Eram buni la gimnas­ti­că, eram buni la atletism, eram buni la box sau haltere, la handbal, nu mai vorbim, eram buni la fotbal… Azi nu mai contăm în niciuna dintre aceste dis­cipline, în care nu doar că le-am dat cla­să altora ani la rând, dar i-am și în­vățat mai apoi, prin export de an­tre­nori, să devină mai buni ca noi! Ur­mea­ză – dacă situația mondială o va per­mite – Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate de anul trecut. Ca să ne facem o idee despre unde am ajuns, e nevoie de o singură comparație: acum avem 60 de sportivi calificați, în vreme ce la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, am mers cu 127 de sportivi și am luat 53 de medalii. (De-abia mai strângem olimpici la nivelul medaliilor de pe vremuri…)

În acest peisaj tot mai sărac în per­for­manțe, există un sport care ține în continuare steagul sus: este vorba despre canotaj, unde am obținut, zilele trecute, două medalii europene de aur și patru de argint, pe lângă alte clasări bune, în preajma podiumului. Iar dacă vorbeam de branduri de succes, echi­pajele de 8+1 ale României sunt la cel mai înalt nivel, și în ziua de azi! Fetele domină autoritar proba și au luat aur, băieții au luat argintul. Dacă e să fim siguri pe un pumn de medalii la Tokyo, e pentru că ne dă canotajul motive de optimism… Bineînțeles, rezultatele acestea nu vin de nicăieri. Sacrificii pe care le credeam posibile doar în ve­chiul regim sunt făcute și azi de sportivi care vor să fie mereu în top și care știu că JO de la Tokyo pot fi șansa vieții lor. Iată că se mai găsesc oameni care pun sacrificiul înaintea premiului, și munca înaintea răsplății. Și iată că se mai găsesc români care pot să tragă ba câte doi, ba câte patru, nu mai zicem de echipajele de 8+1, la aceeași barcă! Rezultatele de vârf ale echipajelor de 8+1 sunt un bun prilej de meditație pentru actualii guvernanți, trei la o barcă plină de apă, care, de bine ce și-au împărțit „premiile” funcțiilor prin ministere și descentralizate, uită că au de tras în aceeași direcție…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian