Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Nimeni nu părăsește corabia în plină furtună”

– PNL și USR-PLUS se află în conflict des­chis, după demiterea, de către premierul Florin Cîțu, a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Cum sondajele nu arată deloc bine, iar antici­pa­tele nu ar avantaja deloc nici PNL, nici USR-PLUS, ce anume ar putea ține unită actuala coaliție, măcar până după depășirea crizei sanitare?

– Este limpede că, deși partidele din coaliție au ajuns la o înțelegere privind regulile de colaborare în viitor, tensiunile nu au dispărut și perspectiva ru­perii coaliției nu a fost eradicată, ci doar înghețată. Din păcate, pericolul va persista cel puțin până la congresul PNL, când se va încheia și competiția dintre Florin Câțu și Ludovic Orban pentru condu­cerea partidului. Este prea devreme să anticipăm ce se va întâmpla după aceea. Deocamdată, partidele au decis menținerea coaliției, pentru că atât PNL, cât și USR-PLUS ar fi avut prea mult de pierdut. PNL ar fi fost constrâns la un guvern minoritar, cu spri­jinul PSD, ceea ce ar fi alimentat acuzațiile pri­vind dorința sa secretă de a reface USL. Cooptarea psd-iștilor în PNL nu a ajutat deloc partidul anul trecut, nici preluarea practicilor sale de corupție și nepotism. Rezultatul s-a văzut la urne, PNL situ­ân­du-se pe locul al doilea, după PSD, după ce a guver­nat singur un an întreg. În ceea ce privește USR-PLUS, acesta ar fi pierdut ocazia de a demonstra, totuși, că are capacitatea și voința să facă reforme și să militeze pentru schimbare. Persistența crizei sanitare favorizează și ea continuitatea coaliției, căci nimeni nu vrea să fie văzut a fi abandonat co­rabia în plină furtună. Pe de altă parte, este bine să fim prudenți când vorbim de sondaje, pentru că în pri­vința ascensiunii AUR, nu avem decât declara­țiile unui sociolog – alias Niro – care conduce un institut de sondaje împreună cu un fost consilier al lui Victor Ponta. Sondajul „Biroului de Cercetări Sociale” a arătat cu totul altfel, și nici Vasile Dâncu nu a acreditat teza unei ascensiuni fulminante a AUR. Vom discuta, deci, atunci când vom vedea rezultatele unor case de sondaje serioase, prezentate integral, cu toate datele. Până atunci, nu putem spera decât că, măcar pe termen scurt, partidele din coaliție nu își vor încălca angajamentele asumate.

– Cehia a declanșat zilele acestea un veritabil război diplomatic cu Rusia, după expulzarea a 18 diplomați bănuiți că ar fi făcut spionaj, fiind im­plicați în mai multe activități subversive. Cât de grave sunt acuzele Cehiei și cum influențează ele contextul mai larg, al presiunii militare pe care Rusia o face la granița cu Ucraina?

– Acuzațiile Cehiei sunt cât se poate de grave și confirmă ceea ce se știe deja, și anume – că după ce Occidentul a declarat alegerile din Rusia, din 2012, ca fiind incorecte, și după ce același Occident a sanc­ționat Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014, Kremlinul a decis să declare război Occidentului, desfășurând activități subversive și chiar criminale pe teritoriul statelor membre ale NATO și ale UE. Ast­fel, aceiași agenți GRU care au încercat să-l otră­vească pe fostul agent KGB Skripal, care trăia în Anglia (reușind în schimb să omoare o biată en­glezoaică, care s-a nimerit să-i fie vecină), au arun­cat în aer un depozit de armament din Cehia, uci­gând două persoane. Despre războiul hibrid desfă­șurat de Rusia împotriva Occidentului, concomitent cu reprimarea sălbatică a opoziției interne, se știe și s-a scris destul. Acum el se intensifică și apar noi pro­vocări, cum ar fi masarea de trupe rusești la gra­nița cu Ucraina și blocarea traficului naval prin strâm­toarea Kerci, menită să afecteze comerțul exterior al Ucrainei. La drept vorbind, aceste manevre mi­litare sunt mai grave decât războiul diplomatic dintre Praga și Moscova. Cehia este o țară mică și nu pune nicio problemă pentru Rusia. Ucraina, în schimb, poate fi utilizată ca pion pe tabla de șah internațională, iar analiștii serioși susțin că scopul deplasării de trupe rusești în zona Donbas ar însemna obligarea Statelor Unite să țină cont de Putin și să se așeze la masă cu el, ceea ce de altfel s-a și întâmplat. Dar într-o zonă de conflict cu pre­zență militară masivă poate oricând să izbucnească un incident care să genereze o confruntare armată. De altfel, nu puțini experți în politica rusă averti­zează că un război în Europa nu mai poate fi exclus cu totul. Nu întâmplător, militarii americani de rang înalt susțin întărirea prezenței navale NATO în Marea Neagră, zonă pe care Rusia încearcă deja să o controleze integral. În concluzie, avem de ce să fim îngrijorați, căci atâta vreme cât Putin și clica lui vor ocupa Kremlinul, nimeni nu este la adăpost.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian