Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Deschiderea selectivă a unor domenii de activitate pentru cei vaccinați permite relansarea economiei”

– Se vorbește tot mai mult, în ultimele zile, despre „revenirea la normalitate”. Oamenii au din nou acces în restaurante și în hoteluri (30%), se pre­gătesc simulări de evenimente cu public, dar toate, condiționate de vaccinări. Vi se pare normal ca dovada vaccinului să devină un pașaport pen­tru normalitate?

– Atâta vreme cât infrastructura medicală și aprovizionarea cu vaccin erau deficitare, se putea argumenta că dovada vaccinului este discri­mina­to­rie, dar acum, când toți oamenii se pot vaccina, te­meiul acestei obiecții a dispărut. Alternativa la des­chiderea parțială a unor activități pentru cei vac­cinați nu este nicidecum o deschidere pentru toți, ci menținerea restricțiilor pentru toată lumea, mergând până la lockdown, pentru că riscurile de contagiune sunt prea mari. Cu alte cuvinte, nu există ieșire din pandemie decât prin imunizare rapidă și masivă; altfel, virusul va dezvolta variante tot mai rezistente și mai periculoase. De altfel, după fiecare relaxare, decisă din motive politico-electorale, numărul ca­zurilor de Covid 19 a crescut și a fost necesară im­punerea de noi restricții. Cu cine ne comparăm? Vrem să ajungem ca India, unde pandemia face ravagii, sau ne luăm ca model Israelul, care a reve­nit la normal, după o campanie exemplară de vac­ci­nare? „Ești anti-vaxxer”? Asumă-ți costurile refu­zului vaccinării și ale ignorării responsabilității față de semenii tăi. Totodată, deschiderea selectivă a unor domenii de activitate pentru cei vaccinați per­mite relansarea economiei, care, nici la noi, nici în restul lumii, nu mai poate suporta regimul de res­tricții. Deja, costurile restricțiilor sunt foarte mari pen­tru țară. Ele nu pot fi justificate prin „dreptul” uno­ra de a nu avea încredere în știință sau de pla­nurile diabolice ale televiziunilor deținute de con­dam­nați penal sau de reprezentanți ai securității co­mu­niste, care doresc ca în România să domnească haosul și apele tulburi, în care ei pot pescui mai ușor. În concluzie, dacă ne gândim la binele tuturor, pașaportul de vaccinare devine o măsură necesară pentru revenirea treptată la normalitate. Sănătatea și prosperitatea întregii țări sunt mai importante decât „convingerile” bazate pe ignoranță și credu­li­­tate ale unora dintre noi.

– După criza guvernamentală, creată de de­mi­terea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, USR-PLUS provoacă o nouă criză, de data asta la nivel local. Consilierii generali USR-PLUS au refuzat să voteze bugetul Bucureștiului propus de pri­ma­rul Nicușor Dan. Cine are dreptate în acest răz­boi? Cum trebuie încheiat?

– Oare USR-PLUS a provocat criza bugetului Ca­pitalei, sau primarul general, care l-a supus la vot, deși fusese anunțat public că USR-PLUS nu îl va vota în forma propusă? Putea să-l amâne și să negocieze, în loc să se declare „uluit”. Putea măcar să explice cum de a propus un buget de 7 miliarde, după ce el însuși avertizase că bugetul va fi doar de 4,5 – 5 miliarde. La fel ca în cazul crizei guverna­men­tale declanșate de demiterea ministrului Sănă­tății, și în acest caz s-a încercat o lovitură de forță și au fost refuzate dialogul și negocierea, în absența cărora nicio coaliție nu poate funcționa. Nicușor Dan uită că nu ar fi fost primar fără susținerea USR-PLUS, care a obținut în București mai multe voturi decât el și decât PNL, partid al cărui pion a devenit „independentul” Nicușor Dan. Primarul Capitalei nu este însă doar incapabil de dialog – se spune că nici nu răspunde la telefon – ci și incapabil să-și ono­reze promisiunile, cum ar fi desființarea com­paniilor parazitare înființate ilegal de Gabriela Firea și a „caracatiței ” acesteia, „caracatiță” care este bi­ne-merci la locul ei, bucurându-se de sporuri pentru condiții vătămătoare! Cum domnul Dan nu discută cu USR-PLUS, numai PNL poate determina ieșirea din blocaj. Premierul Cîțu a făcut o tentativă, dar nu știm cu ce rezultate. Asta pățim când alegem răul cel mai mic și când liderii de partid își fac jocurile pe seama cetățenilor, cum a făcut Ludovic Orban, când l-a impus pe Nicușor Dan candidat la Capitală, ca să nu se ridice cumva cineva să-i facă con­cu­rență. Iată însă că nici Orban nu a scăpat de concu­rență, nici bucureștenii de probleme.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian