Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Cum mă simt?”

– Iată o întrebare pe care ne-o punem prea rar, deși puțini sunt cei al căror organism funcționează fără probleme. Iar mintea și sufletul se află și ele, adesea, în suferință. Specialiștii ne oferă sfaturi și teste pentru o autoevaluare demnă de încredere –

TRUPUL – Un plus de mișcare

Să împărțim parcursul vieții noastre în etape, investind periodic în sănătatea noastră: la anumite inervale, să ne oprim din mers, pentru a ne face o evaluare generală și a opera reglajele de finețe ne­cesare. Aceasta este formula cea mai eficientă, căci ne garantează efecte maxime, cu un consum minim de timp și efort. La foarte mulți dintre noi, un plus – fie și modest – de activitate fizică este suficient pentru a aduce îmbunătățiri evidente (și cuantificabile) ale stării de sănătate. 30 de minute de mișcare moderată dimineața scad nivelul tensiunii arteriale pentru 24 de ore, chiar dacă în restul zilei vom fi inactivi. Diferența măsura­tă la tensiunea sistolică (aceasta fiind valoa­rea care indică elasticitatea pereților la ar­terele mari) este comparabilă cu rezultatul obținut prin adminis­trarea unui medica­ment hipotensor. Să renunțăm la lift și să urcăm voinicește pe scări, să spălăm mai des geamurile, să facem drumul pe jos până la supermarket – toate aceste gesturi mărunte sunt de un real folos pentru sănătatea noas­tră.

Și dacă vom proceda astfel, înseamnă că nu va mai trebui să consultăm vreodată un medic? Ar fi nerealist să nutrim asemenea speranțe. Însă putem fi siguri că vom fi obligați să apelăm la aju­torul lui mult mai rar și la vârste mai înaintate.

Pe standul de probă

Patru exerciții simple, pentru verificarea aptitudinilor fizice.

Ridicare de pe scaun și mers > Rapiditate

(Testul este potrivit și pentru persoanele vârstnice)

Executare

Din poziția șezând, ridicați-vă și mergeți trei metri într-o direcție, după care vă întoarceți și vă așezați din nou pe scaun. Este permis să vă ser­viți de un baston sau de un alt dispozitiv aju­tător, dacă aveți nevoie.

Performanță

Timpul scurs din momentul când v-ați ridicat de pe scaun până v-ați reașezat se va măsura în se­cunde.

Evaluare

Mai puțin de 10 secunde – Mobi­litate optimă.

11 – 19 secunde – Limitare nesemnifi­cativă a mobilității, deocamdată irelevantă în contextul activităților cotidiene.

20 – 29 secunde – Limitare preg­nan­tă a mobilității, care afectează funcționali­ta­­tea membrului inferior și necesită investigații.

Mai mult de 30 secunde – Limitare severă a mobilității, care impune o intervenție medicală sau utilizarea unor dispozitive ajutătoare la mers.

Genuflexiuni > Forță

Acest exercițiu se realizează cel mai bine cu ajutorul unui scaun. El va fi plasat în spatele dvs. Stând în picioare, veți avea tot timpul mâinile în­crucișate la piept și tăl­pile lipite de podea. Vă lăsați corpul în jos, fără a înclina trunchiul în față și fără a schimba poziția verticală a gambelor. Când simțiți că ați atins cu fesele șezutul scau­nu­lui, începeți să vă ri­dicați iarăși, până reveniți complet în pos­tura de la care ați pornit: în picioare, cu spatele drept. Numărați genuflexiunile pe care sunteți capabili să le executați în se­rie continuă, fără pauză. Nu există nicio limită de timp.

Mersul pe o linie dreaptă > Abilitate

Înaintați în pas alert pe o linie dreaptă, cu lungimea de zece metri, iar după ce ajungeți la punctul de destinație, reveniți acolo de unde ați plecat, de astă dată mergând cu spatele, pe aceeași linie. Pășiți așezând călcâiul piciorului din față exact înaintea degetelor celui din spate, iar la întoarcere, degetele piciorului din spate vor atinge călcâiul celuilalt picior.

Evaluare

Fără greșeli înainte și înapoi, deplasare pe o linie perfectă – Foarte bine!

Fără greșeli într-o direcție, mici abateri de la linie în direcția opusă – Rezultat satisfăcător.

Greșeli minore în ambele direcții – Abilitatea dvs. este limitată.

Greșeli și abateri considerabile în ambele direcții – Abilitatea dvs. este sensibil redusă.

Distanța dintre degetele de la mâini și de la picioare > Flexibilitate

Așezați-vă pe podea, cu picioarele întinse în față, ușor depărtate, și spatele drept. Apoi întindeți brațele și încercați să le apropiați de vârfurile picioarelor, cât de mult puteți. Măsu­rați distanța rămasă.

Flexibilitate bună:

Ați reușit să atingeți cu degetele vârfurile picioarelor.

Flexibilitate satisfăcătoare:

A rămas o distanță de maximum 10 centi­metri.

Flexibilitate medie:

A rămas o distanță de maximum 20 centi­metri.

Flexibilitate redusă:

A rămas o distanță de maximum 30 centi­metri.

Flexibilitate extrem de redusă:

A rămas o distanță de peste 30 centimetri.

Ce investigații medicale sunt necesare înainte de a începe o activitate sportivă

Dacă aveți peste 35 de ani sau nu v-ați mai antrenat de mult timp, este indicat să vă faceți mai întâi un control amănunțit la un medic spor­tiv. În primul rând, ar fi util testul de efort car­diovascular. Căci, dacă există afecțiuni ascunse ale inimii, ele pot deveni primejdioase în condițiile în care veți de­pune efort fizic. Apoi, este necesară și o verificare a mobilității și rezis­tenței articu­lațiilor.

Sunt de asemenea impor­tante: discuția in­troductivă cu medicul, electrocar­dio­gra­ma de efort cu măsurarea tensiunii arteriale, determi­narea colesterolului și triglice­ri­de­lor, a nivelului glicemiei, a markerilor unor procese inflamatorii și a valorii aci­dului uric, precum și sumarul de urină. În cadrul discuției finale, medicul ar putea să vă cre­io­neze și un plan de antre­na­ment.

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/06/14/sufletul-dispozitie-fluctuanta-sau-motiv-de-ingrijorare/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian