Ursitoarele au vrut altceva
Întâi de toate, mi-a atras atenția numele, ghiduș și vesel: „Păpușenia”! Din fotografiile publicate pe site, deschid ochii mari și expresivi niște păpuși zâmbitoare și colorate, purtând mesaje duioase „tatuate” pe piept, pe rochie, pe papucei…
„Păpușenia e un copil născut în pandemie. Poate dacă nu ar fi existat această pandemie, nici Păpușenia nu ar fi existat”, spune Ionela Dobrin, din Târgoviște. Și ea, și soțul ei activaseră înainte de pandemie în domeniul artistic, dar, cum ușile acestea s-au închis de mai bine de un an, trebuiau să găsească o soluție de supraviețuire. Obiectele făcute de mână, personalizate, sentimentul că tu ești singurul posesor al lor, i-au plăcut mereu Ionelei. „Vroiam de mult să facem ceva personalizat, nu ne gândiserăm la păpuși, dar, tot căutând și documentându-ne, am decis să mergem pe această variantă”.
De bine, despre pandemie
Ionela s-a învârtit mereu în lumea artistică, încă din liceu, fiind voluntar la petrecerile pentru copii, îmbrăcând haina câte unui personaj din filmele sau desenele animate preferate de cei mici. Apoi, timp de zece ani, a condus o „trupă de ursitoare”, la botezuri. „Nu știu dacă mi-am dorit neapărat să fac toate astea; lucrurile au venit de la sine, a fost ca un curent care m-a tot împins spre această zonă artistică și aici am rămas. Se pare că asta știu să fac cel mai bine și, în plus, chiar îmi place tare mult”, spune Ionela. Vorbește repede, ușor cântat. Are un tonus vesel, ghiduș, cu siguranță exersat și șlefuit în anii de lucru cu cei mici.
„Când a început pandemia, eu m-am bucurat, pentru că am avut o lună întreagă în care am putut să stau întinsă pe un șezlong și să citesc cât încape, să scap din nebunia în care, altfel, eram prinsă mereu. Nu este un lucru bun această pandemie, dar sunt convinsă că dacă nu s-ar fi întâmplat, nici aceste schimbări majore din viața noastră nu ar fi avut loc”.
Dar de unde numele acesta haios, Păpușenia? „Ideea numelui a fost a soțului meu, dar nu gândim Păpușenia ca pe o păpușă, ca pe un personaj singular, ci ca pe o lume plină de păpuși, pe care sper să o facem cât mai cunoscută”.
Mihai Dobrin a absolvit Teologia, dar nu a devenit preot. Are un master în istorie, iar pauza în activitate cauzată de pandemie i-a oferit șansa de a o lua de la început. El se ocupă de partea administrativă a afacerii, de furnizori, de acte, de proiectarea pe calculator a cerințelor venite din partea clienților.
„În forma lor brută, păpușile sunt produse în străinătate. A fost un proces care a durat câteva săptămâni, până am stabilit o colaborare cu producătorii, pentru că trebuia să ținem cont de cât durează și costă transportul de păpuși, până să ajungă la noi, care e prețul unei păpuși, ca să fie vandabil în forma finală pe care i-o dădeam noi, care e target-ul vânzărilor zilnice, dar și cărei categorii de clienți ne adresăm. Am început cu pași mici, am comandat o cantitate foarte mică de păpuși, fără să ne așteptăm nicidecum la succesul pe care am ajuns să-l avem acum. Toată povestea asta a început în 15 decembrie 2020. Atunci s-a născut Păpușenia”, spune Mihai Dobrin.
Când au ales producătorul de păpuși, au testat mai multe variante. „Ne interesa calitatea lor, din ce materiale sunt făcute, dacă se pot spăla sau nu, dimensiunile, apoi modul în care se comportă după ce noi le coafăm și le îmbrăcăm. Păpușile sunt dintr-un pluș fin, și de aceea am ales haine de catifea, un material scump, pe care să scri-em mesaje. Sigur, puteam opta pentru un material mai ieftin decât această catifea, dar ne-am dorit produse de calitate, de care clientul să fie mulțumit. Nu ni s-a întâmplat până acum să ne reproșeze cineva lipsa calității unui produs”, spune zâmbind Ionela.
Catifea, rucsăcenii și perne
– De ce ați ales păpușile de cârpă?
– Inițial, ne-am gândit la păpuși pentru nou-născuți, i-am vizat drept clienți pe proaspeții părinți sau pe cei care voiau să facă un cadou unui nou-născut. Asta însemna că produsul trebuie să fie moale, pufos, să poată fi spălat și să nu se decoloreze. Avem mai multe tipuri de păpuși, pentru diverse categorii de vârstă. Sunt unele care au părți ce se pot desprinde, au părul din fir de tricotat și, evident, pe acestea nu le putem recomanda pentru un bebeluș. Al doilea motiv pentru care am optat pentru păpușile de cârpă este acela că personalizarea păpușii – hainele, coafura – nu se poate face pe păpuși din plastic sau porțelan.
– Pernele personalizate sunt un alt produs de succes al vostru. Ce le diferențiază de miile de perne existente în magazine?
– Când am început afacerea, am scris pe o hârtie toate sărbătorile mari ale anului și m-am gândit ce aș cumpăra pentru cei dragi, pentru care sunt mereu în căutare de daruri. O păpușă impresionează și aduce zâmbete pe fața tuturor, iar pernele pot fi pentru toți, de la mici la mari. „Perna veseliei” e foarte frumoasă, „perna cu paiete” e foarte jucăușă și poate fi dăruită la cererea în căsătorie, cu întrebarea potrivită. La noi, ideile nu au limite. Am inscripționat o păpușă: „Cea mai bună șefă”, care bănuiesc că a fost dăruită cu ocazia pensionării, așadar, a face o bucurie printr-un cadou inedit, personalizat, e un gest care nu are limită de vârstă. Avem două păpușele, fată și băiat, absolvenți, care pot fi inscripționate de la absolvirea grădiniței până la cea a școlii, a liceului sau a facultății.
Ionela și Mihai Dobrin din Târgoviște sunt tineri și entuziaști. Recunosc că sunt work-aholici, dar nu li se pare greu, în ceea ce fac, decât faptul că anumiți clienți nu au răbdare, deși orice comandă făcută pe site a doua zi e deja predată firmei de curierat. Iar ceea ce-i întristează și nu reușesc nicidecum să înțeleagă e motivul pentru care unii oameni nu-și ridică comenzile. „Fiind personalizată, n-ai cum să dai acea comandă altcuiva. Noi le confirmăm preluarea comenzii prin mesaje, nu ne spun că nu o mai vor, doar ne trezim că ne-o aduce curierul înapoi. Or, asta e tare frustrant și trist, căci investiția în acel obiect și în serviciile de curierat refuzate devin o pierdere a noastră, și nu doar din punct de vedere financiar”, afirmă Ionela. Păpușenia nu creează doar păpuși, ci și bucurie în stare pură. Cum să o returnezi?