
În ultimele decenii, alergiile au cunoscut o adevărată explozie. În momentul de față, se estimează că ele afectează unul din trei europeni. Conform „Agenției Europene de Alergologie și Imunologie”, curând unul din doi oameni va avea o formă a bolii. Ne poate ajuta medicina naturii în lupta cu alergiile? Dacă da, cum? Ne răspunde la aceste întrebări colaboratoarea revistei noastre, d-na dr. Cristina Negru, director științific al firmei românești DVR PHARM.
– Alergiile par să fi devenit o amenințare universală. Cum se explică faptul că tot mai mulți dintre noi le devenim victime?
– Sistemul de apărare al organismului ajunge să reacționeze exagerat la unele substanțe inofensive – acesta este mecanismul de producere al alergiilor. Iar predispoziția la alergie este dată de aerul tot mai poluat, de alimentația plină de pesticide, zaharuri, hormoni și grăsimi nesănătoase. Apoi, tensiunea psihică este adesea vinovată de acele reacții puternice de respingere, concretizate la nivelul organismului prin ceea ce numim alergie.
– Alimentația poate fi schimbată, dar cum am putea schimba aerul pe care-l respirăm sau nivelul de stres de la serviciu?
– În orașele foarte poluate, cum sunt Bucureștiul, Clujul sau Iașiul, doar o parte din populație suferă de alergie, deși toți respiră același aer și au parte de stres în viața lor. Și atunci, ce au diferit oamenii sănătoși? Felul în care organismul, prin sistemul imunitar, răspunde la factorii agresivi. Un bun control al alimentației, gestionarea stresului psihic și fizic, mersul în natură pot reduce manifestările alergiei până aproape de dispariție.
– Vorbiți de prevenție și de soluții pe termen lung, dar cum pot fi ajutați rapid cei pentru care alergiile reprezintă o problemă de viață sau moarte…

– Evident, cei deja bolnavi trebuie să se ferească de contactul cu alergenii și să respecte prescripțiile medicului, pentru a evita reacțiile alergice grave. Dar și plantele medicinale pot ajuta foarte mult. Există câteva extracte foarte puternice, din așa-numitele plante imunomodulatoare, care corectează reacția sistemului de apărare al organismului. Extractele de panseluță sălbatică, tămâie, astragalus, turmeric și altele au, în multe cazuri, efecte excelente!
– Se spune că vitamina C ar ajuta la calmarea unei reacții alergice deja declanșate. Mit sau realitate?
– Într-o anumită măsură, este adevărat. Odată ce pacientul a intrat în contact cu un antigen, adică o substanță care îi declanșează o reacție alergică, o doză consistentă de vitamina C reduce gravitatea simptomelor. Însă, așa cum am spus, efecte mult mai puternice au plantele medicinale imunomodulatoare sau uleiurile esențiale cu efect antiinflamator sau antihistaminic.
– Suntem în plin sezon de polenizare. Teii tocmai au înflorit. Ce se poate face împotriva alergiei respiratorii, în special a rinitei alergice, foarte frecventă la începutul verii?
– Foarte mulți pacienți cu alergii respiratorii au reacționat excelent la produsul TELOM-R ALERGO. Îmi vine în minte cazul unui domn cu alergie la praf și la polen, care dacă inhala câteva particule din acești alergeni, deja avea mâncărimi de ochi, nasul înfundat și respira cu greutate. A luat câte patru capsule de Telom-R Alergo pe zi, și după doar o săptămână, se simțea mult mai bine. Respira ușor, nu mai avea usturimi sau mâncărimi la nivelul nasului și ochilor. E adevărat că, de regulă, timpii de răspuns ai organismului la tratament sunt mai îndelungați.
– Cât durează, în medie, până când un pacient cu alergie respiratorie răspunde la tratamentul cu Telom-R Alergo?
– De cele mai multe ori, primele îmbunătățiri se văd după 3-4 săptămâni, rezultatele fiind consolidate după alte 8-12 săptămâni de cură. Dar nu este o regulă în acest sens, pentru că nu toți pacienții răspund la fel. Uneori, pe lângă Telom-R Alergo, trebuie administrate și alte remedii, cum ar fi Extractul de tămâie sau cel de turmeric. La pacienții alergici la mucegaiuri, rezultate mai rapide s-au obținut dispersând în atmosfera încăperii uleiuri esențiale integrale. Combinația de uleiuri de eucalipt, ravintsara și arbore de ceai este excelentă pentru pacienții cu sensibilitate la mucegai!
– În cazul bronșitelor alergice, cât de eficient este tratamentul naturist?

– Vă pot da exemplul unei doamne cu bronșită alergică veche de câțiva ani, care nu răspunsese la niciun tratament. Era sensibilă la mai mulți alergeni, care îi produceau tuse și o dificultate în respirație pe care o resimțea ca pe o apăsare în piept. Și-a creat singură o schemă de tratament din capsulele Telom-R Alergo și Uleiul esențial de tămâie sacră, luat pe bucățele de pâine. Împotriva tusei, și-a comandat Siropul Telom-R, din care lua 3-6 lingurițe pe zi, pentru a combate spasmele respiratorii. Cu această schemă de tratament, a ajuns să nu mai tușească practic deloc. Și asta, în condițiile în care avea crize de tuse insuportabile seara, când se punea în pat. Partea uimitoare este că a început să se simtă bine aproape imediat, la câteva zile după ce a început tratamentul…
– Sunt tot mai multe cazuri de copii cu bronșite alergice. Pot urma aceleași tratamente naturiste ca și adulții?
– Produsul Telom-R Alergo le poate fi administrat doar copiilor peste 5 ani, câte o capsulă pe zi: la grupa de vârstă 5-9 ani, două capsule pe zi, la 9-12 ani, trei capsule. La copiii de peste un an, le poate fi administrat Siropul Telom-R pentru copii. Este eficient contra tusei, hipersecreției bronșice, dar și pentru reglarea reacției imunitare.
– Dar pentru persoanele care au crize de sufocare produse de astm, există soluții?
– Anul trecut, am cunoscut un pacient din București, suferind de astm. Din Mai, când începea polenizarea, și până în septembrie, pacientul aproape nu putea ieși din casă. Avea crize de sufocare frecvente, noaptea nu putea dormi și simțea că e la capătul puterilor. A ținut o cură cu Telom-R Alergo, din care lua câte două capsule, dimineața și seara. În paralel, a făcut și o cură cu Tămâie Extract, administrat în același fel. După prima lună de cură, nu a sesizat aproape nicio îmbunătățire și era gata să renunțe. Totuși, a mai dat o șansă tratamentului și l-a continuat încă o lună. La final, au apărut și primele rezultate. Treptat, a început să respire mai ușor, iar capacitatea de efort i-a crescut. Ulterior, crizele de astm au început să se rărească, iar starea fizică și psihică au cunoscut o îmbunătățire incredibilă. De când a început din nou polenizarea, pacientul spune că simptomele alergice, cum ar fi dificultatea în respirație sau hipersecreția bronșică, sunt minime.
– Cum pot fi ajutați pacienții care suferă de așa-numitele dermatite de contact?
– Indiferent de nivelul la care se manifestă alergia (respirator, digestiv sau cutanat – la nivelul pielii), cel mai important demers este reglarea imunitară. Este un demers pe termen lung, pentru care recomand Telom-R Alergo, Extractul de tămâie și Extractul de turmeric. În plus, în primele faze ale dermatitei de contact, este importantă administrarea Vitaminei C Naturale, pentru a reduce intensitatea reacției alergice. Tot atunci, patru capsule de Panseluță Sălbatică Extract pot ajuta foarte mult. Extern, recomand Apa aromatică de Mușețel, care are bune efecte antihistaminice și antiinflamatoare.
– Ce produse cosmetice și de igienă le recomandați celor care suferă de alergii?

– Apele aromatice de mușețel, trandafir sau lavandă sunt excelente ca soluții de îngrijire a pielii. Sunt foarte prietenoase cu epiderma sensibilă, dar capacitatea lor de curățare este redusă. Ca atare, se recomandă folosirea unui minimum de produse pentru machiaj. La spălare, se vor folosi săpunuri simple, fără arome puternice, iar după igienizare, vor fi aplicate pe piele sau ten uleiuri vegetale protectoare sau creme foarte simple.
– Ce sunt uleiurile vegetale protectoare și unde le găsim?
– În magazinele naturiste se vinde așa-numitul Ulei Suport, foarte potrivit pentru pielea de pe mâini și picioare, cu tendință puternică de uscare. Se numește Ulei Suport, pentru că se poate combina cu uleiuri esențiale antialergice, cum ar fi cel de mușețel, eucalipt sau salvie. Pentru ten, găsim uleiul Ulei Suport Argan, cu molecule foarte fine, potrivite pielii, care are nevoie de îngrijire delicată. Aceste uleiuri sunt foarte importante pentru întreținerea stratului protector de la nivelul pielii, numit barieră de vapori de apă. Această barieră de vapori de apă nu este protejată de cremele așa-zise hidratante, ci doar de uleiurile vegetale. Aceste uleiuri sunt mai grase, dar asigură o protecție reală la factorii de mediu, inclusiv la alergeni!
EDUARD COMAN
Produsele Laboratoarelor DVR-Pharm, prezentate în acest articol, pot fi comandate la tel. 0736.270.998