• Jeturi și băi parțiale •
JETURILE DE APĂ – o binefacere pentru nervi și piele

Jeturile sunt una dintre cele mai plăcute proceduri ale terapiei lui Kneipp: apa se prelinge uniform pe piele, exercitând astfel o influență calmantă asupra întregului organism. Pe lângă stimulii de temperatură, la acest produs se adaugă și stimulul mecanic al apei: pielea este masată ușor. În funcție de rezultatul dorit, jeturile pot fi orientate spre diferite zone ale trupului, din cap până-n picioare.
Cum se procedează
Se folosește fie un furtun, fie o stropitoare (deși stropitoarea plină cu apă este prea grea), fie furtunul de la duș (fără cap), sau un furtun special, pe care îl puteți procura din magazinele cu obiecte sanitare.
* Distanța furtunului față de piele trebuie să fie de circa două palme.
* Pentru a obține presiunea potrivită, procedați în felul următor: ridicați furtunul pe verticală, prinzându-l de orificiu și țineți degetul arătător pe jetul de apă. Presiunea este bună dacă apa nu țâșnește, ci curge normal peste deget.
* Durata jetului de apă: 1-2 minute.
* Ulterior, nu vă ștergeți cu prosopul, ci pur și simplu cu palma întinsă.
* După terapie, înfășurați-vă cu un prosop și odihniți-vă 30 de minute.
Jetul cu apă pe față
Jeturile reci pe față le puteți aplica atunci când vă simțiți epuizați psihic și fizic, când aveți nevoie să vă răcoriți, când vă doare capul sau când vreți să ameliorați irigarea cu sânge a feței (face bine la ten).
Cum se procedează
* Direcționați jetul sub tâmpla dreaptă și rotiți-l apoi de câteva ori de jur împrejurul feței.
* Urmează câteva mișcări orizontale peste frunte și peste sprâncene, nas și obraji, până la bărbie.
* De aici porniți cu jetul din nou în sus, spre frunte, și repetați procedeul de mai multe ori în aceeași ordine.
* În timpul terapiei, respirați liniștit și regulat.
Jetul cu apă pe brațe

Jeturile alternative stimulează circulația sângelui și răcoresc. De asemenea, ele ameliorează irigarea sanguină la nivelul brațelor și al creierului și sunt recomandate mai ales când sunteți obosiți și depresivi sau când nu vă puteți concentra. Jeturile alternative acționează și asupra mâinilor reci, adică în cazul persoanelor cu tensiune mică (hipotensiune).
Cum se procedează
Țineți brațele pe marginea căzii și procedați în felul următor:
* Începeți tratamentul cu apă caldă (cca 36°), pornind de la brațul drept. Treceți cu furtunul peste dosul palmei, pe partea exterioară a antebrațului și a brațului, până sus la umăr. Opriți-vă puțin acolo, până ce simțiți cum se încălzește toată zona braț-umăr.
* Coborâți apoi pe partea interioară a brațului, până la încheietura mâinii. Procedați în același mod și cu brațul stâng.
* Urmează jetul cu apă rece, în aceeași ordine: brațul drept și brațul stâng.
* Procedeul se termină cu un al doilea jet cald pe ambele brațe.
* Ștergeți apa cu palma, îmbrăcați-vă și executați câteva exerciții ușoare cu brațele (rotiri sau pendulări relaxate). Aceste măsuri mențin irigarea cu sânge la nivel optim și ajută la reîncălzirea brațelor.
Jetul cu apă pe coapse
Jetul rece sau alternativ pe coapse este una dintre cele mai eficiente terapii cu apă inițiate de Kneipp. Apa rece împinge sângele din alte zone ale corpului, mai ales din zona capului, înspre vasele din zona picioarelor. Această „deviație” are un efect calmant asupra nervilor, produce somn și scade tensiunea arterială. Venele și arterele picioarelor sunt mai bine irigate cu sânge și întreaga zonă se destinde și devine mai rezistentă.
Dacă sunteți nervoși, nu puteți dormi și faceți cârcei la picioare sau dacă aveți tensiunea ridicată, jeturile pe coapse vă pot ajuta să combateți aceste neajunsuri pe cale naturală.
Atenție! Nu le folosiți în caz de dureri sciatice, infecții ale căilor urinare și în timpul ciclului menstrual.
Cum se procedează
* Înainte de a începe terapia, gândiți-vă că picioarele dvs. trebuie să fie calde. Dacă nu este cazul, faceți o scurtă încălzire, urcând treptele, executând câteva genuflexiuni sau mergând cu pas apăsat.
* Începeți cu piciorul drept, ducând jetul de apă rece de la exteriorul gleznei, de-a lungul părții exterioare a gambei și a coapsei, până sus la șold.
* Lăsați apa să curgă puțin pe coapsă, după care coborâți cu jetul pe partea interioară a piciorului, până la labă. Repetați procedeul cu piciorul stâng.
* În încheiere, treceți jetul de apă peste talpa dreaptă și apoi peste cea stângă.
* Ștergeți apa cu palma întinsă, puneți-vă niște ciorapi călduroși de lână, îmbrăcați-vă în pijama sau cămașă de noapte și odihniți-vă în pat, acoperiți cu o pătură.
BĂILE PARȚIALE – întăresc inima și circulația sângelui
În terapia lui Kneipp, tratamentul cu apă, aplicat doar anumitor părți ale corpului, se numește baie parțială, spre deosebire de baia totală, care presupune scufundarea în apă a întregului corp. În cazul băii parțiale, cel care acționează în primul rând este stimulul produs de temperatura apei. De aceea, baia se face cu apă rece, cu apă caldă, sau cu temperatură alternativă, cu apă fierbinte, sau cu temperatură progresivă. În general, băile parțiale întăresc funcția cardiacă și circulatorie, dar ele sunt folosite – cu adausurile corespunzătoare – și în cazul bolilor de piele din zonele respective.
Baia pentru brațe
Băile pentru brațe sunt cele mai simple, dar și cele mai eficiente proceduri ale terapiei lui Kneipp. Ele alungă oboseala și încordarea. Băile reci calmează inima și sistemul nervos surescitat.
Cum se procedează
* Baia se face simplu, în chiuvetă sau într-un lighean mai mare, cu ambele brațe așezate comod și acoperite cu apă, până la jumătatea părții superioare.
* Lăsați să curgă în chiuvetă apă rece și țineți brațele în ea circa 30 de secunde.
* Ștergeți apoi apa cu palma și plimbați-vă aproximativ 2 minute prin casă, balansându-vă brațele înainte și înapoi. Acest exercițiu stimulează circulația sanguină și reîncălzește brațele.
Baia pentru picioare

Băile pentru picioare sunt și ele foarte ușor de făcut și au efecte multiple. Există băi pentru picioare cu apă rece, caldă și alternative.
* Baia cu apă rece (16-18°) este foarte eficientă în dereglările de somn, în caz de varice sau de suprasolicitare generală a picioarelor (stat pe scaun sau mers prelungit). Ea este, de asemenea, o măsură urgentă ideală în cazul entorselor de gleznă.
* Baia cu apă caldă (36-38°) stimulează irigarea sanguină a organelor genitale, le detensionează, și de aceea este recomandată în tulburările menstruale. Ea este eficientă și pentru combaterea infecțiilor urinare, dar numai după consultarea unui medic.
* Baia cu apă rece și caldă (alternativ) regularizează temperatura corpului, fortifică vasele de sânge și stimulează irigarea sanguină a pielii. Baia alternativă este o metodă consacrată, folosită din timpuri străvechi pentru vindecarea răcelii în stare incipientă – mai ales în zona nasului și a gâtului.
Cum se procedează
* Pentru baia cu apă rece sau caldă, umpleți cu apă o găleată sau o cădiță din plastic.
* Pentru baia alternativă, folosiți două găleți: una cu apă rece, cealaltă cu apă caldă.
* Apa trebuie să acopere picioarele până aproape de genunchi.
* Durata băii reci: între 30-60 de secunde.
* Durata băii calde: 2-3 minute.
* În cazul băii alternative, începeți cu apa caldă (2 minute) și continuați cu apa rece (10 secunde) și repetați procedeul de două-trei ori.
* Ștergeți apa cu palma – doar tălpile cu prosopul – și puneți-vă imediat ciorapi de bumbac.
* Odihniți-vă, acoperiți cu o pătură și savurați senzația de căldură plăcută care se răspândește în întregul corp.
Atenție! Dacă aveți probleme cu venele – de exemplu, flebită –, apa pentru baia caldă nu trebuie să ajungă mai sus de glezne.