Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum dispar cicatricele

– Urâte la vedere, urmele de acnee, de răni, tăieturi și ulcerații repre­zintă un mare inconvenient pentru frumusețe. Natura ne oferă soluții. Cu o condiție: să avem răbdare –

Foto: Dreamstime

În urma unor plăgi sau răni la nivelul pielii, procesul de vindecare duce la formarea unor cicatrice, pe care le-am dori șterse cât mai rapid. În cazul cicatricelor lăsate de tăieturi, răni, operații chirurgicale, dar și al semnelor ră­mase după acnee și arsuri mici, anumite ingre­diente naturale pot fi aplicate cu succes. Ele au darul de a stimula refacerea și vindecarea epider­mei, de a reduce cicatricele și de a le face cât mai puțin vizibile. Remediile trebuie folosite la cel puțin 14 zile de la închiderea rănilor.

Aloe vera

Cunoscută pentru proprietățile sale calmante și vindecătoare, Aloe vera are și o acțiune rege­neratoare puternică. Este ideală mai ales pentru com­baterea cicatricelor acneice.

Gel de Aloe vera

Foto: 123RF

Folosiți gel de Aloe vera, cumpărat de la far­macie sau magazine naturiste, sau extra­geți gelul dintr-o frunză de aloe vera, pe care o tăiați trans­versal. Aplicați gelul direct pe cicatrice, cu masaj ușor. Lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi spălați gelul cu apă rece. Repetați procedeul de două ori pe zi.

Ulei de Aloe vera

Este obținut prin macerarea frunzelor proas­pete de aloe vera în ulei vegetal. În fiecare seară, după baie, se aplică pe cicatrice cu masaj ușor, până pătrunde în piele. Excesul se tamponează cu șervețele.

Măsline

Ulei de măsline extravirgin

Este un ingredient prețios, cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale în îngrijirea pielii și vindecarea rănilor. Grăbește vindecarea și cicatrizarea, reduce urmele și uniformizează culoarea pielii.

Se aplică în fiecare seară, după baie, cu masaj ușor, până pătrunde în piele. Excesul se tampo­nează cu șervețele.

Miere

Foto: Shutterstock – 2

Mierea este un produs esențial, în cazul cica­tricelor. Este hidratantă, anti­bac­te­riană, dar și vindecătoare. Pentru rezultatele așteptate, alegeți miere pură, neprelu­crată termic sau chi­mic.

Se aplică pe cicatrice un strat gros de miere, peste care se pune un ban­daj pro­tector. Se lasă să acționeze 5-6 ore sau se aplică seara, la culcare, și se lasă și peste noapte. Dimi­neața, se scoate ban­dajul și se spală mierea, cu apă căl­duță, apoi rece. Procedeul se aplică de 3-4 ori pe săptămână.

Sunătoare

Are darul de a dezinfecta pielea, ajutând-o să se refacă, în caz de vătămări.

Infuzie de sunătoare

Peste trei linguri de flori de sunătoare se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 minute, apoi se strecoară.

Se curăță de mai multe ori pe zi zona cu cica­trice, cu infuzie de sunătoare.

Comprese cu infuzie de sunătoare

Se fac comprese din tifon, înmuiate în infuzie de sunătoare, care se aplică pe cicatrice. Se lasă să acționeze câte o oră pe zi.

Comprese cu macerat de sunătoare

Peste trei linguri de flori de sunătoare mărun­țite se toarnă o cană cu apă călâie. Se lasă la macerat 8 ore, apoi se strecoară.

Se aplică pe cicatrice comprese din tifon în­muiat în macerat. Se lasă să acționeze o oră.

Ulei de sunătoare

Găsiți ulei de sunătoare în farmacii sau maga­zine naturiste sau îl puteți prepara acasă, din flori și ulei vegetal presat la rece. Se introduc florile de sunătoare, mărunțite, într-un borcan de sticlă, fără să fie îndesate, apoi se toarnă ulei până le acoperă. Se închide recipientul ermetic, se pune trei săptămâni la soare sau în apropierea unei surse de căldură, agitând zi de zi. Când e gata, uleiul devine roşiatic. Se filtrează și se storc bine florile apoi se toarnă în sticlă de culoare închisă. În fiecare seară, după baie, se aplică ulei pe cicatrice, cu masaj ușor, până pătrunde în piele. Excesul se tamponează cu șervețele.

Tătăneasă

Aplicațiile cu rădăcină de tătănea­să sunt cunoscute din vremuri stră­vechi pentru efectele antiinflamatoare, cicatrizante și vindecătoare asupra pielii.

Comprese cu decoct de tătăneasă

4 linguri cu rădăcină de tătăneasă mărunțită se pun la fiert, în 400 ml apă. Se lasă pe foc mic, 20 de mi­nute. Se infuzează o oră, apoi se strecoară.

Se aplică pe cicatrice comprese din tifon în­muiat în decoct, o dată pe zi, vreme de o oră.

Tinctură de tătăneasă

Se găsește la magazine naturiste și farmacii.

Se loționează de mai multe ori pe zi zona cu cicatrice, cu o soluție preparată din o parte tinc­tură de tătăneasă și două părți apă.

Cataplasme cu pulbere de tătăneasă

Pulberea se obține prin măcinarea fină, cu râș­nița electrică, a rădăcinii uscate de tătă­neasă.

Se amestecă 4-5 linguri de pul­bere cu apă, astfel încât să formeze o pastă care se întinde pe cicatrici. Dea­supra se aplică un tifon gros, apoi un pansament care să poată menține cataplasma minimum trei ore. Se aplică de trei ori pe săptă­mână.

Lavandă

Are efect cicatrizant, antiseptic și calmant.

Comprese cu infuzie de lavandă

Se prepară o infuzie din trei linguri de flori de levănțică, opărite cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se aplică pe cicatrice comprese din tifon înmuiat în infuzie. Se lasă să acționeze o oră.

Ulei esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este obținut din florile de lavandă, prin metoda distilării cu aburi, de aceea, trebuie cumpărat din farmacii. Se amestecă trei picături de ulei esențial cu o lingură de ulei de floarea-soarelui presat la rece. Ames­tecul se masează pe zona cu cicatrice, apoi se lasă să acționeze o oră. Se spală cu apă caldă. Proce­deul se repetă de 3 ori pe săptămână.

Tămâie

Ulei esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie este obținut din ră­șina arbuștilor de tămâie (Boswellia), prin me­toda distilării cu aburi. Este recomandat ca cicatrizant și regenerator al pielii.

6 picături ulei esențial de tămâie se ames­tecă bine cu 6 picături ulei de floa­rea-soarelui presat la rece. Se aplică o cantitate mică pe cicatrice, cu masaj ușor. Se lasă să acționeze o oră, apoi se spală cu apă caldă.

Baie cu ulei esențial de tămâie

Adăugați 10 picături de ulei esen­țial de tămâie în cada cu apă cal­dă. Rămâneți timp de 5-10 mi­nute în apă, astfel încât zonele cu cicatrice să fie acoperite.

Plop negru

Mugurii de plop negru (Populus nigra) sunt recomandați pentru regenerarea pielii, datorită proprietăților cicatrizante.

Comprese cu infuzie de muguri de plop negru

Peste trei linguri de muguri de plop negru mărunțiți se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se fac comprese din tifon înmuiat în infuzie, care se aplică pe cicatrice. Se lasă să acționeze o oră.

Cataplasme cu pulbere de muguri de plop negru

Pulberea se obține prin măcinarea fină, cu râșnița electrică, a mugurilor de plop negru us­cați.

Se fac cataplasme din 2-3 linguri cu pulbere de muguri de plop negru, care se amestecă cu apă la temperatura camerei, astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată pe cicatrice. Deasu­pra se aplică un tifon gros, apoi un pansament. Cataplasma se menține minimum 3 ore. Se aplică de 3 ori pe săptămână.

Vitamina E

Vitamina E sau tocoferolul este esențială pen­tru sănătatea și refacerea pielii. Are un efect pu­ternic antioxidant, antiinflamator, regenerator.

Se aplică prin masaj ușor conținutul a una sau două capsule de vitamina E, peste cicatrice și în jurul acestora. După aproximativ 30 de minute, se spală locul cu apă caldă. Se repetă de trei ori pe săptămână.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian