Suferința venelor

Fiecare al doilea adult are vara probleme cu venele. Tipice, în sensul acesta, pentru lunile calde sunt următoarele simptome: picioarele ard, gleznele se umflă, sunt grele și dor. Cei care pe durata unei zile de muncă stau în picioare sau șed pe scaun suferă în mod special. De vină este acumularea de sânge în vene. Alte dovezi vizibile sunt varicele și vasele de sânge sparte. „Cine ignoră aceste probleme riscă complicații severe, ca de pildă răni deschise sau blocări mortale ale circulației sângelui”, avertizează medicii. Iată de ce, imediat ce asemenea semnale de alarmă se manifestă, e bine să mergeți la un medic pentru a clarifica natura suferinței. Dar fiecare ins în parte poate să-și îmbunătățească singur circulația sângelui și să-și întărească pereții vaselor. Iată câteva procedee menite să înlăture umflarea și durerea picioarelor:
* În cazul profesiilor care se practică șezând: din oră în oră, ridicați-vă de pe scaun și înălțați-vă pe vârful picioarelor de 10 ori. Apoi răsuciți-vă picioarele pe marginea exterioară a pantofilor și încercați să faceți câțiva pași așa. În fine, ridicați pe rând câte un picior în aer, învârtind laba spre dreapta, în sensul acelor de ceasornic. Când lucrați, nu stați niciodată picior peste picior. Se sparg venele.
* În cazul profesiilor care se practică stând în picioare: în pauzele de lucru și seara, acasă, ridicați picioarele mai sus decât trupul, fie așezându-le pe birou, fie culcați pe pat, ridicându-le pe perete. Foarte indicate sunt și băile de picioare alternative: cald – rece.
* În călătorii: dacă plecați în voiaj cu mașina, din două în două ore întrerupeți călătoria. Ridicați-vă pe vârful picioarelor, apoi lăsați-vă pe călcâie, în fine, fugiți ușor pe loc, scuturând bine picioarele. Ținutul îndelungat al picioarelor pe pedalele de conducere ale mașinii (accelerație, frână) produce cârcei și crampe în mușchi.
* În vacanța de vară: nu vă mulțumiți doar să zăceți pe iarbă, pe nisip sau în pat, lenevind. Mult mai indicat pentru sânge e să mergeți pe jos, să faceți ture cu bicicleta, să înotați.
* Venelor bolnave și slabe nu le place căldura, indiferent dacă e produsă de soare, de saună sau de băi în apă fierbinte. Acestea nu sunt complet interzise, dar trebuie neapărat să fie urmate de dușuri reci.
Gaze intestinale: cei 6 „artileriști”
– Există anumite alimente care amplifică foarte tare producerea de gaze în stomac și intestin –

Ați mâncat, alături de friptura obișnuită, și o porție de fasole constatând imediat după aceea că aveți bolboroseli în stomac? Ei bine, cauza balonării este fasolea. Leguminoasele, dar și varza sau produsele din cereale integrale intensifică producerea gazelor. Există însă și alți „răufăcători” vinovați pentru surplusul de aer din abdomen. Îi demascăm, ca să știți cum să vă apărați.
* Cafeaua. Băutura preferată a multora dintre noi amplifică producerea de acid la nivelul stomacului, mai exact, cofeina pe care o conține. Aceasta stimulează producerea gazelor. Dacă aveți de ales, preferați cafeaua naturală sub formă de boabe, pe care o măcinați proaspăt, înainte de folosire.
* Produsele lactate. Dacă după ce consumați iaurt, brânză, smântână etc. simțiți că vă balonați, s-ar putea să suferiți de intoleranță la lactoză. Un test la medicul de familie vă poate lămuri imediat.
* Înlocuitorii de zahăr. Conținuți în produsele „light”, Aspartamul, xylitolul etc., produc, în mod frecvent, balonări, pentru că în procesul de descompunere din timpul digestiei, formează gaze. Înlocuitorii de zahăr se găsesc în numeroase produse dietetice, cel mai frecvent, în băuturi. Citiți cu atenție, când faceți cumpărături, lista de ingrediente lipită pe ambalaj și, dacă aveți îndoieli, evitați-le.
* Salata de fructe. Mai ales vara, fructele proaspete au un loc de frunte în meniurile de zi cu zi. Dar pe lângă oferta de vitamine, ele conțin și foarte multă fructoză pe care organismul n-o poate prelucra decât limitat. O parte rămâne nedigerată și ajunge în intestinul gros, unde produce gaze. Mai ușor suportabile sunt fructele mai sărace în zahăr, precum fructele de pădure și citricele.
* Excesul de sare. După părerea medicilor, consumul mare de sare poate cauza și el balonări. Sarea conține sodiu, o substanță minerală care în exces acumulează lichid. Cantitatea de apă se dezechilibrează, iar noi ne simțim „umflați”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o cantitate zilnică de 5 g de sare, ideală nu doar pentru intestine, ci și pentru sănătatea inimii.
* Guma de mestecat. Folosirea exagerată a gumei de mestecat produce salivație în exces și balonări. Chiar și guma de mestecat fără zahăr balonează adeseori, din cauza îndulcitorilor „ascunși” pe care-i conține. O alternativă naturală: ghimbirul! Mestecați, pur și simplu, câte-o bucățică de ghimbir curățat de coajă. Substanțele iuți împrospătează respirația și previn apariția halenei.
Ce e bine pentru ochi
– Ochii sunt organul nostru senzorial cel mai sensibil. Este cu atât mai important să le acordăm atenția cuvenită –

* Protejați-vă ochii de soare. Pentru ca razele ultraviolete să nu ne vatăme ochii, ar trebui ca vara să purtăm permanent ochelari de soare. Dacă ochii nu sunt protejați, retina poate fi deteriorată pe durată lungă, favorizând apariția unei degenerescențe maculare proprie vârstei înaintate.
* Lăsați privirea să rătăcească. Este foarte important ca, după o jumătate de oră de citit sau de lucrat la calculator, să privim 10 minute în depărtare. Exercițiul relaxează așa-numitul mușchi ciliar, important pentru acuitatea vederii. Când acesta e încordat, cristalinul ochiului devine mai plat și vedem mai bine în zona apropiată. Același mușchi se „bombează” din nou, atunci când privim la distanță. Alternanța regulată între apropiere și depărtare este un adevărat exercițiu muscular pentru ochi.
* Clipiți des. Prin închiderea și deschiderea pleoapelor, lichidul lacrimal este răspândit permanent pe cornee, protejând ochii de uscare. În timp ce în stare de repaus clipim de 10-15 ori pe minut, când privim intens la telefonul mobil sau la televizor, frecvența este vizibil mai redusă.
Recomandare: Ar fi bine să clipim în mod conștient, vreme de circa 3 minute, la fiecare oră.
* Acoperiți-vă ochii. Exercițiul decurge în modul următor: mai întâi ne frecăm palmele una de alta până ce se încălzesc, apoi le punem peste ochii închiși ușor bombate, ca pe niște „capace”, și le ținem așa vreme de 15 secunde. Desprindem ușor palmele de pe față și masăm marginea osoasă a orbitelor cu mișcări circulare, 30 de secunde. Relaxează ochii și limpezește vederea.
* Atenție la alimentație. Studiile arată că pigmenții vegetali sunt foarte sănătoși pentru ochi. Antocianele din afine, de pildă, stabilizează elasticitatea musculaturii oculare. Iar luteina și zeaxantina existente în spanac și morcovi previn, efectiv, deteriorările celulare la nivelul ochilor.
* Păstrați umezeala în încăperi. Vara, ventilatoarele și aparatele de aer condiționat extrag umezeala din aer, ceea ce înseamnă stres pentru ochi: pelicula lor lacrimală se evaporă mai repede. Aerisiți casa de preferință dimineața devreme și seara, pentru a lăsa să pătrundă aerul proaspăt, puternic oxigenat.
Cel mai bun umidificator natural de aer este un vas plin cu apă, așezat în cameră.