Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia verde: Plantele, variantă la antibiotice

Bacteriile, campioni la decese

Foto: Shutterstock – 6

Ținem cu toții în casă o mică farmacie destinată cazurilor de urgență și ea se compune, de obicei, din cutii cu tablete sau capsule, deși multe dintre suferințele trupului ar putea fi alinate la fel de bine cu ajutorul plantelor. În ultimele două decenii, consumul de antibiotice a crescut cu aproximativ 65%. O cifră enormă, ne avertizează specialiștii, adăugând că cel puțin o treime din aceste medica­mente se prescriu inutil, în numeroase situații, de pildă, la infecțiile virale. Prea des se uită faptul că antibioticele nu acționează decât în afecțiunile provocate de bacterii, așa cum sunt, de exemplu, infecțiile căilor urinare sau pneumonia. Utilizarea inadecvată și excesivă a medicamentelor a generat consecințe dramatice: prin selecție naturală sau mutații, microorganismele devin treptat imune la acțiunea preparatelor de sinteză. Printre bacteriile rezistente (sau multirezistente) se numără: Staphy­lococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Pseu­domonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Es­cherichia coli. Din păcate, această evoluție se pe­trece mai rapid decât reușește industria farma­ceutică să pună la dispoziția medicilor o nouă generație de antibiotice. Cercetătorii care au urmă­rit fenomenul ne informează că între anii 2007 și 2015, Klebsiella pneumoniae și-a mărit rezistența la tratamentele medicamentoase de 6 ori, iar Escherichia coli, de 4 ori. De asemenea, o imuntate similară încep să dezvolte virușii, fungii și para­ziții. „Centrul European pentru Prevenirea și Controlul bolilor” (ECDC), o agenție a Uniunii Eu­ropene, raportează că bacteriile rezistente omoară 33.000 de persoane în fiecare an, iar estimările arată că, probabil, din 2050, ele vor provoca mai multe decese decât bolile maligne.

De aceea, oamenii de știință din lumea întreagă caută alternative la tratamentele cu antibiotice. Experimentele clinice au dovedit că principiile bio­active din plante sunt adesea la fel de eficiente ca medicamentele chimice și, în plus, unele dintre ele au chiar și efecte antivirale. Totodată, spre deo­sebire de antibiotice, nu dezechilibrează flora intestinală. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai valoroase plante medicinale, împreună cu beneficiile pe care le aduc. Rețineți însă că ele trebuie utilizate încă de la apariția primelor simp­tome. Iar dacă după trei zile nu se observă nicio ameliorare, va fi mai prudent să vă adresați unui medic.

Mușețel pentru afecțiunile gastrointestinale

Principalul ingredient activ din compoziția mușețelului este alfa-bisa­bololul, o substanță cu proprietăți antibac­teriene, antiinflamatoare și anti­spastice. Florile de mușețel sunt de mare ajutor în prevenirea și tratarea pro­blemelor gastrointestinale, deoarece infuzia preparată din ele inhibă aciditatea gastrică și împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile pentru apariția ulcerului.

Utilizare: Turnați 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe de plantă uscată, infuzați 5 minute, apoi strecurați. Se beau 2 căni pe zi.

Cuișoare, contra durerilor de dinți

Foto: 123RF – 2

Cuișoarele conțin eugenol, un compus chimic cu aromă intensă, care anesteziază în decurs de câteva secunde suprafața gingiei, având totodată și un efect dezin­flamator. El este întrebuințat în mod obiș­nuit în stomatologie, fiind inclus în com­poziția pastelor cu care se obturează cana­lele radiculare ale dinților, după scoaterea nervului.

Utilizare: Când aveți o durere acută, puneți 1-2 cuișoare în gură și mestecați până le zdro­biți com­plet, după care scuipați.

Arborele de ceai și problemele pielii

Uleiul extras din arborele de ceai se compune din peste 60 de substanțe capabile să blocheze proliferarea unui spectru larg de bacterii și fungi, printre care se numără micro­organismele ce provoacă ac­neea, precum și agenții pato­geni ai micozelor cutanate și ai onicomicozelor. De asemenea, el previne inflamarea porțiunii de piele înțepate de o insectă, elimină roșeața și senzația de mâncărime.

Utilizare: Diluați 5 picături de ulei de arbore de ceai (Tea Tree) în 10 ml ulei de cocos, migdale sau jojoba. Ungeți locul afectat cu 3-10 picături din acest amestec și lăsați remediul să acționeze peste noapte.

Salvie, la inflamațiile din gură și gât

Folosită și în bucătărie, la condimentarea mâncărurilor, planta are o puter­nică acțiune antimicrobiană, datorită căreia poate înlocui cu succes anti­bioticele, în tratarea inflamațiilor bucale și faringiene, ca și a iritațiilor gingivale.

Utilizare: De mai multe ori pe zi, luați în gură 2-3 frunze de salvie și le mestecați încet, până simțiți că s-au transformat într-o pastă subțire. Țineți-o puțin pe limbă, înainte de a o înghiți.

Călțunași împotriva cistitei

Cultivați mai ales ca plantă decorativă, călțu­nașii au totodată și calități terapeutice recunos­cute. Ei pot combate eficient in­fecțiile fungice și bac­teriene (de exem­plu, cele ale căilor uri­na­re), ca și infestarea cu paraziți.

Utilizare: Infuzați timp de 8 minute 30 g frun­ze proas­pete de călțu­nași în 500 ml apă fierbinte. Se beau 2-3 căni cu ceai călduț pe zi.

Gălbenele contra herpesului

Foto: Dreamstime

Florile de gălbenele conțin mari cantități de uleiuri eterice, principii amare și tananți cu efect antiviral și antiin­fla­mator. Folosite sub formă de infuzie, ele grăbesc vin­decarea herpesului labial și îm­pie­dică formarea cicatricelor inestetice.

Utilizare: Puneți 2 lingurițe cu flori în 150 ml apă fierbinte, acoperiți vasul, iar după 10 minute, strecurați. Pielea afectată de herpes se tamponează de 3 ori pe zi.

Hrean pentru bronșită

Rădăcinoasa cu gust iute a fost declarată „planta medicinală a anului 2021”. Studii de dată recentă confirmă faptul că hreanul pre­vine infecțiile în zona faringo-laringiană și aju­tă la vindecarea mai rapidă a bronșitei.

Utilizare: Luați zil­nic 2 lingurițe cu ră­dăcină proaspăt rasă de hrean. Dar puteți în­trebuința la fel de bine și hreanul păstrat la borcan, căci procesul de conservare nu-i dis­truge principiile bioac­tive.

Ghimbir la răceală

Gingerolul, substanța iute din rizomul de ghimbir, stopează deo­sebit de eficient nu numai în­mul­ți­rea bacteriilor, ci și pe cea a vi­rușilor care provoacă răcea­la. În plus, dacă veți lua ghimbir, de cel puțin trei ori pe săptămână, el va bloca infla­ma­țiile încă nedescoperite, prezente în organismul dvs.

Utilizare: Dați pe răzătoare o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, turnați peste ea o cană cu apă fierbinte (70 C), infuzați 8 minute și apoi strecurați. Cel mai bine va fi să beți ceaiul înainte de micul dejun. Puțină zeamă de lamâie îi va da un gust proaspăt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian