Bacteriile, campioni la decese
Ținem cu toții în casă o mică farmacie destinată cazurilor de urgență și ea se compune, de obicei, din cutii cu tablete sau capsule, deși multe dintre suferințele trupului ar putea fi alinate la fel de bine cu ajutorul plantelor. În ultimele două decenii, consumul de antibiotice a crescut cu aproximativ 65%. O cifră enormă, ne avertizează specialiștii, adăugând că cel puțin o treime din aceste medicamente se prescriu inutil, în numeroase situații, de pildă, la infecțiile virale. Prea des se uită faptul că antibioticele nu acționează decât în afecțiunile provocate de bacterii, așa cum sunt, de exemplu, infecțiile căilor urinare sau pneumonia. Utilizarea inadecvată și excesivă a medicamentelor a generat consecințe dramatice: prin selecție naturală sau mutații, microorganismele devin treptat imune la acțiunea preparatelor de sinteză. Printre bacteriile rezistente (sau multirezistente) se numără: Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli. Din păcate, această evoluție se petrece mai rapid decât reușește industria farmaceutică să pună la dispoziția medicilor o nouă generație de antibiotice. Cercetătorii care au urmărit fenomenul ne informează că între anii 2007 și 2015, Klebsiella pneumoniae și-a mărit rezistența la tratamentele medicamentoase de 6 ori, iar Escherichia coli, de 4 ori. De asemenea, o imuntate similară încep să dezvolte virușii, fungii și paraziții. „Centrul European pentru Prevenirea și Controlul bolilor” (ECDC), o agenție a Uniunii Europene, raportează că bacteriile rezistente omoară 33.000 de persoane în fiecare an, iar estimările arată că, probabil, din 2050, ele vor provoca mai multe decese decât bolile maligne.
De aceea, oamenii de știință din lumea întreagă caută alternative la tratamentele cu antibiotice. Experimentele clinice au dovedit că principiile bioactive din plante sunt adesea la fel de eficiente ca medicamentele chimice și, în plus, unele dintre ele au chiar și efecte antivirale. Totodată, spre deosebire de antibiotice, nu dezechilibrează flora intestinală. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai valoroase plante medicinale, împreună cu beneficiile pe care le aduc. Rețineți însă că ele trebuie utilizate încă de la apariția primelor simptome. Iar dacă după trei zile nu se observă nicio ameliorare, va fi mai prudent să vă adresați unui medic.
Mușețel pentru afecțiunile gastrointestinale
Principalul ingredient activ din compoziția mușețelului este alfa-bisabololul, o substanță cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antispastice. Florile de mușețel sunt de mare ajutor în prevenirea și tratarea problemelor gastrointestinale, deoarece infuzia preparată din ele inhibă aciditatea gastrică și împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile pentru apariția ulcerului.
Utilizare: Turnați 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe de plantă uscată, infuzați 5 minute, apoi strecurați. Se beau 2 căni pe zi.
Cuișoare, contra durerilor de dinți
Cuișoarele conțin eugenol, un compus chimic cu aromă intensă, care anesteziază în decurs de câteva secunde suprafața gingiei, având totodată și un efect dezinflamator. El este întrebuințat în mod obișnuit în stomatologie, fiind inclus în compoziția pastelor cu care se obturează canalele radiculare ale dinților, după scoaterea nervului.
Utilizare: Când aveți o durere acută, puneți 1-2 cuișoare în gură și mestecați până le zdrobiți complet, după care scuipați.
Arborele de ceai și problemele pielii
Uleiul extras din arborele de ceai se compune din peste 60 de substanțe capabile să blocheze proliferarea unui spectru larg de bacterii și fungi, printre care se numără microorganismele ce provoacă acneea, precum și agenții patogeni ai micozelor cutanate și ai onicomicozelor. De asemenea, el previne inflamarea porțiunii de piele înțepate de o insectă, elimină roșeața și senzația de mâncărime.
Utilizare: Diluați 5 picături de ulei de arbore de ceai (Tea Tree) în 10 ml ulei de cocos, migdale sau jojoba. Ungeți locul afectat cu 3-10 picături din acest amestec și lăsați remediul să acționeze peste noapte.
Salvie, la inflamațiile din gură și gât
Folosită și în bucătărie, la condimentarea mâncărurilor, planta are o puternică acțiune antimicrobiană, datorită căreia poate înlocui cu succes antibioticele, în tratarea inflamațiilor bucale și faringiene, ca și a iritațiilor gingivale.
Utilizare: De mai multe ori pe zi, luați în gură 2-3 frunze de salvie și le mestecați încet, până simțiți că s-au transformat într-o pastă subțire. Țineți-o puțin pe limbă, înainte de a o înghiți.
Călțunași împotriva cistitei
Cultivați mai ales ca plantă decorativă, călțunașii au totodată și calități terapeutice recunoscute. Ei pot combate eficient infecțiile fungice și bacteriene (de exemplu, cele ale căilor urinare), ca și infestarea cu paraziți.
Utilizare: Infuzați timp de 8 minute 30 g frunze proaspete de călțunași în 500 ml apă fierbinte. Se beau 2-3 căni cu ceai călduț pe zi.
Gălbenele contra herpesului
Florile de gălbenele conțin mari cantități de uleiuri eterice, principii amare și tananți cu efect antiviral și antiinflamator. Folosite sub formă de infuzie, ele grăbesc vindecarea herpesului labial și împiedică formarea cicatricelor inestetice.
Utilizare: Puneți 2 lingurițe cu flori în 150 ml apă fierbinte, acoperiți vasul, iar după 10 minute, strecurați. Pielea afectată de herpes se tamponează de 3 ori pe zi.
Hrean pentru bronșită
Rădăcinoasa cu gust iute a fost declarată „planta medicinală a anului 2021”. Studii de dată recentă confirmă faptul că hreanul previne infecțiile în zona faringo-laringiană și ajută la vindecarea mai rapidă a bronșitei.
Utilizare: Luați zilnic 2 lingurițe cu rădăcină proaspăt rasă de hrean. Dar puteți întrebuința la fel de bine și hreanul păstrat la borcan, căci procesul de conservare nu-i distruge principiile bioactive.
Ghimbir la răceală
Gingerolul, substanța iute din rizomul de ghimbir, stopează deosebit de eficient nu numai înmulțirea bacteriilor, ci și pe cea a virușilor care provoacă răceala. În plus, dacă veți lua ghimbir, de cel puțin trei ori pe săptămână, el va bloca inflamațiile încă nedescoperite, prezente în organismul dvs.
Utilizare: Dați pe răzătoare o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, turnați peste ea o cană cu apă fierbinte (70 C), infuzați 8 minute și apoi strecurați. Cel mai bine va fi să beți ceaiul înainte de micul dejun. Puțină zeamă de lamâie îi va da un gust proaspăt.