Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru SABINA L., F. AS 1422 – „Caut un leac pentru veruci plantare”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, verucile plantare (negi, în limbaj popular), sunt o infecție produsă de virusul papiloma uman (HPV). Există mai bine de 100 de tulpini identificate, unele producând diverse forme de cancer, altele – tul­burări benigne, de tipul verucilor plan­tare. Virusul se cantonează în stra­tul epidermic al pielii și nu se răs­pândește prin sânge, ci doar prin con­tactul direct cu virusul aflat pe o su­pra­față infectată. Perioada de incu­bație (dintre momentul infec­ției și momentul manifestării bolii) este între 1-6 luni, dar poate fi și până la trei ani. Cât despre di­seminarea indirectă a viru­sului, trebuie amintit faptul că el este foarte rezistent la uscă­ciune și frig, rezistând mult timp pe su­pra­fețe.

Clinic vorbind, verucile plantare pot îmbrăca urmă­toa­rele forme:

* Papule (leziuni mici, ușor ridicate) cu suprafață hi­perkeratozică (piele în­gro­­șată), care pot fi dure­roase la pal­pare.

* Myrmecia sau veruca plantara adâncă, mai ex­tinsă.

* Forma mozaicată, com­­pusă din mai multe ve­ruci sim­ple, aglomerate în­tr-un spa­țiu relativ mic.

* Forma chistică este mai degrabă ca un nodul ne­ted, care elimină o secreție brânzoasă.

Din punct de vedere al abordării naturiste, ur­mătoarele sugestii pot fi utile:

* Nu folosiți încălțămintea în comun cu nimeni și evitați, pe cât posibil, mersul desculți, acolo un­de sunt multe persoane (bazin, sală de fitness etc.)

* Imersia în apă foarte caldă sau aplicația apei calde, cu un prosop, poate fi de folos.

* Plante medicinale – cele mai faimoase pen­tru eficiența lor sunt rostopasca (Chelidonium ma­jus) și uleiul de arbore de ceai.

* Usturoiul – se freacă negii cu el și apoi se aplică un leucoplast.

* Propolisul și Echinacea au efect de stimu­lare imunitară. Ambele se administrează oral.

* Uleiul de ricin, aplicat local, poate fi de folos pentru tratamentul verucilor. Are efect antimicro­bian.

* Apa oxigenată, în concentrație de 3-6% poa­te fi de folos, aplicată local, apoi pus un leucoplast.

* Oțetul de mere – se aplică local.

* Podophylinul – este un tratament care a de­venit parte a medicinei convenționale. Deși e folo­sit mai des pentru veruci genitale, el poate fi util și în alte locuri.

* Cantharidina – este extrasă din „musca spaniolă”, cauzează mici bule (bășici), care elimină verucile.

* Acupunctura este folositoare, ca stimulator general al sistemului imunitar.

* Homeopatia este un tratament excelent. Am publicat studii pe plan internațional, legate de ho­meopatie, în tratamentul verucilor rezistente la tra­ta­mente convenționale. (Argentum metallicum, Causticum, Thuja – sunt posibile tratamente, dar cele individualizate au rezultate pe termen lung.)

Verucile pot fi confundate ușor cu alte boli cutanate, inclusiv anumite boli grave, cum ar fi cancerul cutanat. Astfel, este de dorit să vă adre­sați medicului, dacă vă bănuiți de această boală.

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am otomastoidită” (Răspuns pentru A.D., F. AS. nr. 1480)

Otita medie acută supurată de care suferiți dvs. este o afecțiune caracterizată prin inflamația acută a mucoasei timpanului și trompei lui Eusta­chio, de etiologie bacteriană sau virală, cu debut rapid și tablou clinic zgomotos: otalgie (durere), febră, otoree purulentă (curge urechea), hipoacuzie (scăderea auzului).

Disfuncția trompei lui Eustachio – este con­siderată principalul mecanism prin care apare, în general, otita medie, trompa lui Eustachio fiind cea care asigură ventilarea și menținerea unei pre­siuni corespunzătoare în urechea medie. Cauzele cele mai frecvente pentru apariția otitei supurate sunt:

* Alergia – prin procesul in­fla­mator pe care îl determină duce la înfundarea nasului și la perturbarea consecutivă a func­­­ției trompei lui Eustachio.

* Infecțiile virale sau bac­te­riene ale căilor respiratorii su­pe­rioare (ex: adenoidita, amig­dalo-faringita, rinosi­nu­zita etc.)

* Vegetațiile adenoidiene, amigdalita cronică, deviația de sept nazal, polipoza nazală, rinita cronică hipertrofică etc. afecțiuni care sunt diagnos­ticate de medicul ORL-ist.

* Plânsul sau suflarea in­co­rectă a nasului – favo­rizează îm­pingerea secrețiilor în trom­pa lui Eustachio, an­trenând obstruarea acesteia și accen­tuarea infecției. O posibilă cauză în apariția otitei poate fi „tragerea permanentă a nasului” (așa-nu­mitul „sniffing”).

* Spălătura auriculară, făcută în scopul de a extrage un dop de cerumen sau un alt corp străin au­ricular, poate vehicula germeni patogeni exis­tenți în canalul auditiv extern, prin perforația preexistentă a timpanului, în că­suță, producând astfel otita medie (a se evita pă­trunderea apei în ureche!).

Planul terapeutic se poate schematiza astfel:

* Asanarea medico-chirur­gicală a focarelor infecțioase din căile aeriene superioare.

* Dezobstrucție nazo-faringiană, cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie) sau Rhinoil (extract de eucalipt, mentă, camfor) – aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (soluție salină cu extract din 8 plante medicinale aromatice) sau inhalații cu eucalipt.

* Recoltarea secreției otice, pentru efectuarea antibio-fungigramei.

* Toaletă locală, aspirația secrețiilor urmată de pansament auricular.

* Instilații de antiseptice – Betadine și Propolis (soluție 10%), care au acțiune antimicrobiană, anti­fungică, antivirală, regenatoare tisulară, antiinfla­matorie și imunostimulentă) nu direct, ci prin pansamente auriculare.

* Susținerea terenului imunologic cu Imu­norezistan (extract din echinacea).

* Aerosoloterapie la salina de la Ocna Sibiu­lui, pentru evitarea recurențelor.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Am nasul înfundat de peste 20 de ani” (Răspuns pentru Aurora D., F. AS 1475)

Carmen Ponoran

Pentru simptomul de nas înfundat, în contextul unor polipi nazali, având în vedere că este o suferință veche, vă recomand să consultați un medic ORL-ist spe­cializat în terapii naturale, precum gemoterapia și homeopatia (îmi pu­teți scrie pe [email protected] pentru a vă recomanda un medic). Me­dicul specialist trebuie să eva­lueze dacă nu cumva se impune o intervenție chirurgicală. Până atunci, vă propun să administrați de 2 ori pe zi complexul gemoterapic Polygemma 4 – Sinusuri, iar seara, înainte de cul­care, Extractul din muguri de Arin negru. Aces­te preparate gemoterapice sunt recomandate și în ca­zul rinitei cronice, cu obstrucție nazală – nas înfun­dat – având acțiune antiinflamatoare, cicatri­zantă, protectivă și reparativă la nivelul mucoa­selor na­zale și sinusurilor. Administrarea nu este locală – picături în nas – ci internă, cu doza de 2 ml din fiecare produs la o administrare. Fiind o suferință veche, vă recomand o cură de două luni, repetată de două ori pe an. Numai bine!

„Sufăr de gută și crizele s-au îndesit” (Răspuns pentru Petre G. – Botoșani, F. AS 1474)

Domnule Petre, deoarece suferiți de gută de 12 ani, sunt sigură că aveți în vedere și dieta alimen­tară, care este foarte importantă pentru a reduce nivelul acidului uric în sânge (excluderea cărnii din alimentație). De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că alcoolul, în special berea, dar și anu­mite medicamente pot inhiba eliminarea acidului uric și duce astfel la declanșarea crizelor de gută. Sunt semnalate și predispoziții genetice la anumite persoane, care duc la instalarea acestei afecțiuni. Este important să verificați și nivelurile coleste­rolului și glicemiei, ale căror valori crescute pot fi cauze de agravare a bolii. De aceea, mergeți la medic pentru controale periodice. Eu vă propun să urmați o cură gemoterapică, timp de trei luni, cu Polygemma 14 – Articulații detoxifiere, dimineața și după masă, și Extract din muguri de Frasin, două administrări pe zi, la prânz și seara. Mugurii de Frasin reduc nivelul acidului uric, iar complexul Polygemma reduce durerea, inflamația și crește mobilitatea articulațiilor. Extractele gemoterapice pot aduce o ameliorare evidentă, dar efectele nu se vor vedea chiar de la primele administrări, ci este necesară consecvența. Urmați această cură timp de trei luni, iar dacă apare o criză, pe perioada res­pectivă, adăugați la cele două preparate de mai sus Tinctura de Ceai de Jawa și Extractul din muguri de Plop – o dată pe zi fiecare. Tinctura de Ceai de Jawa, dimineața, și Extractul din muguri de Plop, seara. Multă sănătate!

„Doresc un leac pentru eczemă alergică” (Răspuns pentru LUMINIȚA – Galați, F. AS 1474)

Tratamentul gemoterapic al alergiilor – inclusiv cele cu manifestare la nivelul pielii – include întotdeauna Extractul din muguri de Coacăz-negru, cu remarcabilă acțiune antialergică, antiin­flamatoare și depurativă (un drenor general al organismului). Pentru eczema alergică de la nivelul feței, pe lângă acest extract gemoterapic, vă reco­mand și extractele cu acțiune predilectă la nivelul pielii – cele din Muguri de Platan și din Mlădițe de Cedru. Urmați o cură gemoterapică de două luni cu Extract din muguri de Coacăz-negru, dimi­neața, Extract din muguri de Platan, de două ori pe zi, dimineața și seara, și Extract din muguri de Cedru, la prânz. Dacă acest tratament este de aju­tor, continuați în următoarea lună cu Polygemma 13-Piele detoxifiere. Numai bine!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian