Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dușuri călduțe pentru veri fierbinți

– Dușurile cu apă călduță sunt cea mai eficientă și plă­cută metodă pentru a ne ocroti sănătatea pe căldurile năpraz­nice ale verii –

Destind contracturile

Foto: Shutterstock – 3

Intervalul în care percepem tem­pe­raturile mediului drept stimuli se situează între 18 și 25 de grade. Când termometrul arată peste 35 de grade, apare așa-numitul disconfort termic, în care funcțiile or­ganismului dau alarme. Un duș cu apă călduță, de 36-37 de grade, care se apropie de temperatura noastră corporală, ne destinde imediat.

Protejează sistemul cardiovascular

Când apa ușor caldă ne șiroiește pe corp, vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială scade și inima este despovărată. Pentru că ea nu trebuie să depună un efort pentru egalizarea tempe­raturii, așa cum se întâmplă în cazul du­șurilor reci sau fierbinți. Doar 5 minute de duș călduț pe zi sunt deja suficiente pentru a exercita un efect pozitiv asupra sănătății noastre cardiace.

Ne ajută să adormim

Cercetătorii americani au desco­perit că un duș călduț, mai ales când îl fa­cem cu aproximativ 90 de minute îna­inte de a merge la culcare, ne ajută să adormim și ne crește totodată calitatea somnului. Experții ne recomandă să facem dușuri cu apă călduță, în spe­cial în zilele caniculare ale verii. Pentru că ast­fel ni se deschid porii, permițându-ne să scă­păm de căldura acumulată.

Reduc durerea

Studii recente atestă că dacă proiectăm cinci minute un jet de apă călduță asupra zonei trac­­tului gastrointestinal, du­rerile de stomac și balonarea se reduc. Dar un duș călduț poate aju­ta și în cazul unei contuzii, după ce aceasta a fost tratată scurtă vreme cu frig. Motivul: frigul stopează infla­mația, în schimb, căldura potrivită stimu­lează procesul de vindecare și reduce durerea.

Calmează scalpul

Apa călduță curăță pielea într-un mod blând și deschide porii fără a irita sau usca stratul lipidic (gras) pro­tector. Conform studiilor, de acest lucru profită și cuticulele pă­rului. El își păstrează astfel o proporție semni­fi­ca­tiv mai mare din uleiul natural, este mai puțin tern și fragil. Și nici nu mai cade.

Balsam pentru spate

Cu un jet călduț de apă pu­­tem reduce în mod sem­ni­fica­tiv durerile din zona umerilor și a cefei, care se resimt pe tot spa­tele.

Important! Când fa­cem duș, să ne gândim și la mediul în­con­jurător. Un duș zil­nic, benefic atât pentru pie­­le, cât și pentru mediul în care trăim, ar trebui să dureze ma­ximum șapte până la zece minute.

Tamponați-vă în loc să vă frecați

Pielea noastră este deosebit de sensibilă după duș. O frecare pu­ternică, de pildă, cu un prosop, poate produce mici iri­tații. De aceea este preferabil să tamponăm pielea cu delicatețe, pentru a proteja bariera sensibilă a epi­dermei și a evita astfel iritațiile.

Nu uitați picioarele

Ștergerea până la us­carea completă a zonei dintre degetele de la picioare este deosebit de importantă. Dacă aceasta ră­mâne umedă, aici își poate face cu ușurință apariția ciuperca pi­ciorului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian