
Colibița este o stațiune montană, așezată pe marginea unui lac de acumulare, într-un luminiș din Munții Bârgău. Aici, în centrul tihnei naturii ființează de ani de zile o tabără de pictură în care artiștii din județul Bistrița-Năsăud sunt majoritari. Condițiile sunt cu adevărat minunate: priveliști de vis, condiții de trai ca în rai… Așa se explică, poate, și prețuirea internațională a pictorilor din Bistrița, în operele cărora „acasă” joacă un rol principal. Opere moderne, dar cu un „vino-ncoa’” românesc. O sinteză strălucitoare de teme, stil și culori, așa cum apar și în tablourile pictorului MARCEL LUPȘE. Un artist de valoare europeană, pe care l-am găsit pe malul lacului Colibița, cu penelul în mână, pictând flori. Lumina soarelui risipea pepite de aur pe apă, când l-am rugat să-mi răspundă la întrebări.
Iarba-fiarelor
– Când v-ați descoperit scânteia de artist, d-le Lupșe?Vă întreb, inspirat de străfulgerările de aur ale lacului Colibița…

– Nu pot să spun exact când au fost începuturile mele în pictură. Dar sunt sigur că aplecarea mea spre artă are o mare, mare legătură cu copilăria și cu zona din care mă trag. Deși sunt născut la Dej, lângă Cluj, eu am deschis ochii pe Valea Bârgaielor, de acolo de unde vine familia mamei mele. Am copilărit în zona asta și, foarte de mic, am luat contact cu lumea satului, într-un mod mai aparte, zic eu. Mergeam în sat, la bunici, și bunica îmi spunea că de mic umblam toată ziua prin grădina casei, ca să învăț toate plantele. Miloasă și bucuroasă, Buna m-a luat sub aripa ei și m-a introdus în lumea mirifică a lor. Astăzi nu ne mai dăm pe deplin seama ce importanță are această lume pentru noi. Nu înțelegem cu totul relația care se țese între noi și plante. Considerăm că totul se întâmplă de la sine. Când colo, suntem legați cu niște lanțuri invizibile de plantele din jurul nostru. De înconjurimea noastră vegetală. De mii de ani, plantele ne vindecă răbdătoare trupurile și sufletele, ne dau speranță, și pe deasupra, ne poartă și în lumea miturilor. De exemplu, iarba-fiarelor. Când eram mic, bunica mă fermeca mereu cu poveștile despre ea. Îmi spunea că iarba-fiarelor are calități extraordinare și nu o poate găsi decât ariciul. Iar ca să o putem stăpâni și noi, oamenii, trebuie să prindem niște pui de arici, să-i ascundem sub o copaie de fier, ca să nu poată ieși de acolo. Atunci, mama aricioaică, ca să-și salveze puii, se duce, caută și găsește iarba-fiarelor, apoi vine și taie copaia cu ea. Dar iarba rămâne pe loc și cel care o găsește poate să desfacă cu ea orice lacăt. Mai târziu, am înțeles că acesta era și un mit al întregii omeniri. Dintotdeauna, omul a vrut să rupă orice zăgaz, ca să erupă către lumină. Iată de ce povestea ierbii-fiarelor revine mereu în pictura mea.
Clujul mirific
– Să înțeleg că nu ați trăit o străluminare de o noapte, ca a doua zi să vă treziți dăruit cu harul picturii…

– Nu, deloc. Când ai mei m-au trimis la școală, la Cluj, am făcut un liceu industrial. Dar liceele industriale la începutul anilor ‘70 erau școli bune, școli de cinci ani. Așa că am avut timp, ca un băiat venit de la țară, să mă apropii de lumea culturală a Clujului. Mi se părea mirifică: opera, teatrul, expozițiile, toate mă fermecau. Atunci am simțit nevoia să fac și eu ceva. În timpul liceului urmasem cursurile Universității Populare de Artă, iar după aceea am dat la Arte Plastice. Am căzut în primul an, dar m-am îndârjit și, în cele din urmă, am intrat la Institutul „Ion Andreescu” de la Cluj. Tot pictând și intrând mai adânc în tainele artelor, am înțeles că există o legătură foarte mare cu filonul ăsta vegetal, din viața noastră. Nu la mult timp după facultate, am venit la Bistrița și am înființat „Liceul de arte plastice” de aici. Și după 40 de ani de învățământ, am înțeles cât e de bine să-i formezi și pe alții. Pe-aici, pe creștetul Văii Bârgăului și în toate zonele ce o înconjoară, sunt foarte mulți copii cu talente nedescoperite. Talente extraordinare, cărora trebuie cineva să le dea un impuls. Asta, și pentru că lumea asta a satului și a universului rural, lumea țărănească, la care Horia Bernea se închina așa de frumos – se stinge astăzi, încet. Poate că mai există locuri prin Maramureș, unde izvorul acesta țărănesc, dăruit și străvechi, să fie nealterat. Un filon care ne dă stabilitate și face ca lumea în care trăim să fie credibilă și demnă de iubit. Și atunci, pe tinerii ăștia hărăziți, care vin plini de energie, e important să fie cineva să-i îndrume spre visul lor.
Magia florilor

– Plantele din grădina bunicii s-au transformat, prin timp, în picturi. O conviețuire de-a dreptul magică! Spuneți-ne povestea ei.
– Orice floare murind își dă griul ei! Acesta e un adevăr poetic și profund. La țară, găsești peste tot plante puse la uscat, în mănunchiuri atârnate cu capul în jos. Există o rațiune pentru care ele sunt așezate așa. Numai astfel, uleiurile volatile nu dispar, ci rămân în plantă. Și planta rămâne și ea ușor colorată. Astfel, ierburile te vindecă și, vindecându-ți sufletul, poți să visezi cu ele sub pernă.
– Dragul dvs. de flori vă inspiră și să le dați tot felul de nume frumoase. Ați numit busuiocul, „Florile Domnului”, și păpădia – „Dansul îngerilor”.
– I-am spus mănunchiului de busuioc, Florile Domnului, pentru că e folosit și la nuntă, și la botez și la înmormântare. Iar fetele dorm cu el sub pernă. Cât despre păpădie, mă farmecă ritualul ei extraordinar, când puful ei, inflorescența aceea perfectă și sferică, se împrăștie sub o boare de vânt.
– Aveți pictate și niște mănunchiuri misterioase de flori cu nume evanghelice. Dar și flori împărătești și flori de descânt. Păreți un adevărat pictor solomonar.
– Cele cu nume luate din Evanghelii sunt cununițe de sânziene, pe care, de ziua Sfântului Ioan, le aruncă fetele peste casă sau le pun sub perne, să afle când le vine rândul la măritat. Iar „Florile împărătești” le-am numit tot așa, în sens biblic. Biblia e plină de plante și flori: salcia, siminocul, busuiocul, isopul… Ele întăresc ideea că omul trăiește în comuniune cu natura. Iar eu, pictând de zeci de ani florile și plantele mele, ele au ajuns să fie legate, cumva, în tablouri, de numele meu.
– Aceeași magie o răspândește și grâul care invadează năvalnic unele din picturile dvs…
– Pentru mine, grâul este o frescă a satului. Dacă pui grâul în mănunchiuri, ai buzduganul grâului, cum i se zicea odată. Asta se întâmpla în ziua în care începea secerișul, și dimineața devreme, înainte de a se ridica roua, stăpânul locului se ducea în holdă, secera câteva mănunchiuri pe care le îmbina într-un anumit fel. Așa se făcea buzduganul grâului. Țăranii spun că dacă stai cu mâna dreaptă pe el și îl aduci în casă și ți-l pui în grindă, atunci buzduganul grâului păzește casa și familia de rele, un an de zile, până la secerișul următor. Sunt povești și ritualuri pe care le-am învățat de mic.
– Văd că știți povești despre plante cât un șaman…
– Uitați, mi-am mai amintit o poveste. Eram acum 30 de ani, la Sângeorz Băi. Și, foarte devreme, când am ieșit din cameră, am văzut o bătrână care își pregătea ierburi medicinale să le vândă. Am întrebat-o despre fiecare, la ce e bună. Și spunea bătrânica: „Dragul bunii, apăi ăsta e bun pentru stomac, ăsta pentru încheieturi și reumatism”. Pe urmă am întrebat-o cât fac toate plantele la un loc și ea a zis: „Sunt foarte scumpe! 100 de lei!”. I-am dat 100 de lei și a rămas înmărmurită. Zic: ți le cumpăr pe toate. Am luat brațul mare de ierburi și am plecat. Dar apoi m-a strigat. Am crezut că se răzgândise, că își vânduse prea ieftin comorile alea ale ei. Dar mi-a zis: „Domnicule, ia înapoi 10 lei! Dacă ai luat toate plantele, înseamnă că ești tare beteag”.
– Călătoria aceasta pe urma naturii, pentru a o transforma în picturi, v-a deschis un spațiu artistic unic.
– Să vă mai povestesc. Copil fiind, asistam ades la ritualul aruncării pe acoperiș a cununelor împletite din sânziene de fetele care visau la măritiș. Și mai era cununa de grâu împletit, din casa bunicilor. Pe atunci, uscam pe prispă buchete de măghiran, de busuioc și de izmă. Iar iarba-fiarelor visam că o țin noaptea în palmă. Astfel, imagine cu imagine, picătură cu picătură adunate din lumea din jur, s-a încropit pictura mea.
Omagiu simplității

– Uneori, plantele dvs. au o simplitate tulburătoare și esențială, aproape biblică.
– Dacă tablourile mele au, poate, o anume strălucire a simplității, atunci eu cred că ea ține de simplitatea țăranului român. Simbolurile, modul de viață, îmbrăcămintea, gospodăria – totul era conceput cât se poate de simplu. Asta nu înseamnă simplist. Simplitatea lor arată o putere de sintetizare de-a lungul sutelor de ani, care te duce spre înțelepciune, nu spre falsitate. Nu e ceva făcut în pripă și degeaba. De aceea, am căutat și eu teme simple în picturile mele. Și ori de câte ori le reiau, găsesc o altă nuanță, un alt unghi din care le privesc și le redau pe pânză. Multe dintre aceste teme pe care le pictez însoțesc de mii de ani omenirea, cu frumusețile lor delicate, pe care încerc să le prind și eu în culori. Nu te poți sătura de ele, cum nu te saturi de o apă bună de izvor. Sau de gustul unui fruct pe care-l știi din copilărie. Sau de frumusețea unei cămăși pe care au îmbrăcat-o strămoșii tăi. O îmbraci și tu și știi că o vei lăsa mai departe și celor de după tine, căci nu iese niciodată din modă, e deasupra oricărei mode. Asta caut și eu în tablourile mele. Simplitatea și esența a tot ce ne înconjura cândva. De la lumea plantelor la lumea satului.
Școala de pictură din Bistrița
– Se vorbește de o Școală de pictură de la Bistrița încă de prin anii ‘80. Dvs. sunteți printre întemeietori. Cum a apărut?
– E un fapt cultural care eu cred că se întâmplă în mai multe locuri din provincie. Probabil că noi am vrut să transformăm Bistrița într-un pol cultural solid al țării. Am avut și șansa să ne adunăm aici, în anii ‘80-’90, câțiva pictori foarte buni, un critic de artă de calibru și câțiva manageri culturali pe măsură. Sigur există oameni talentați peste tot în țară. Șansa noastră a fost că am putut forma la Bistrița o echipă unită de prieteni artiști, care ne-am urmat visul împreună. Se spune că adevărul se rostește individual, dar se apără împreună. Altfel, nu e perceput de comunitate așa cum trebuie. Dar pentru atmosfera culturală în care ne-am format noi, au mai contat și vestitele „Saloane Rebreanu”, de la sfârșitul anilor ‘80. Atunci, spuma intelectualității venea la Bistrița, de la Nicolae Steinhardt, la Pleșu, Liiceanu și Sorin Vieru. Și asta a ridicat ștacheta identității grupului nostru de artiști. Dar pe atunci făceam și multe expoziții. Imediat după Revoluție, nucleul nostru de artiști bistrițeni s-a afirmat și mai cu tărie în țară și în străinătate. De ce? Pentru că noi nu am făcut niciodată compromisuri și nu am coborât ștacheta valorii. Au urmat și câteva premii importante ale Uniunii Artiștilor Plastici.
„Am vrut să facem din margine un centru”
– Cum ați ajuns dvs., pictorii din Bistrița, să aveți „o școală” a locului?

– Nimic nu a fost ușor, nimic nu s-a întâmplat de la sine. Pentru că tu ca pictor, îți dezvolți personalitatea și ești tot timpul prins în lucrul tău, cum zice țăranul. Creezi, experimentezi, ca să ieși apoi în lume cu creația ta. Dar în același timp, nu trebuie să uiți că tu, pictorul, reprezinți o comunitate mai largă, că vii din Bistrița, așa cum se întâmplă cu noi. Mi-am dat seama de toate astea, expunând în străinătate, ca grup. Toți erau încântați și ne întrebau de unde venim. Spuneau: „Aveți ceva special. Am vrea să venim și noi la Bistrița, să vedem care e secretul vostru”. Până la urmă, noi chiar aveam ceva special. Căci atunci când vii dintr-un loc, indiferent ce artă practici, tu aduci ceva din zona aia. Căci dacă nu ești de undeva, dacă nu ești național, nu poți fi universal. E un adevăr profund aici.
– Aveți public la Bistrița pentru picturile dvs.?
– Publicul e cum ți-l faci. Într-o zonă tihnită ca a noastră, nu beneficiezi de o publicitate avansată și agresivă, încât să îți aducă public de peste tot. Ca la voi, în București, de exemplu. Și atunci, publicul ți-l faci făcând expoziții regulat, aducând artiști buni. Cu acțiuni de calitate și cu răbdare, poți să ai și public. Care începe să devină dornic să participe la expoziții, să cunoască artiști și să cumpere din galerii. Și, țineți cont, noi avem șase galerii de artă la Bistrița! Într-un oraș nu prea mare.
– Aveți cumpărători?
– Da, am, de la oameni pasionați și mari colecționari, până la tineri care află, vin în expoziții, mă contactează. Nu mă pot plânge. Eu pot trăi din vânzarea artei mele. Abia acum. Până acum, nu puteam.
– Arta mare tânjește spre orizonturi largi. Pe dvs. ce vă ține la Bistrița?
– Cred că nu numai eu, ci toți cei din grupul meu de artiști, nu am plecat de aici și nici nu ne-am temut să rămânem, pentru că am considerat că se poate trăi frumos și se poate face artă și în altă parte decât în Capitală. Am trăit toți cu speranța că putem face din margine un centru. În mare măsură, am reușit. Generațiile care vin pot să continue ce am început noi. Poate că așa se va vedea mai bine acest edificiu cultural pe care l-am construit, visând absolutul: „Școala de la Bistrița”.