Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri bune pentru colesterolul rău

– Chiar dacă analizele medicale ne arată că valorile lui sunt crescute, îl băgăm în seamă doar când începem să avem pro­bleme cu inima. Co­lesterolul rău nu doare. Atacă pe nevăzute, blocând curgerea sângelui cu stavile de grăsimi. Înainte să ape­lați la medicamente, încercați va­rianta unor leacuri populare stră­vechi, care n-au dat greș niciodată –

Foto: Shutterstock – 3

Colesterolul este o substanță care se gă­sește doar în carne, carne de pasăre, pește și produse de origine animală ca ouă, lapte și brânză. Alimentele de origine vegetală cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile etc. nu conțin deloc colesterol.

Există două tipuri de colesterol: unul este co­lesterolul cu densitate lipoproteică mare (HDL), pe care organismul nostru îl produce și este necesar pentru menținerea unei sănătăți optime; cel de-al doi­lea tip este colesterolul cu densitate lipoproteică mică (LDL), colesterolul rău, care cauzează ma­jo­ritatea problemelor. Carnea, produsele de origine animală, uleiurile, grăsimile și untura de orice fel constituie surse de colesterol cu densitate lipopro­teică mică (LDL). De aceea, aceste alimente tre­buie eliminate din dietă. Dieta ideală pentru scă­derea colesterolului este o dietă cu puține gră­simi și proteine naturale (cum sunt cele din avo­cado, nuci, semințe etc.) și bogată în carbohidrați com­plecși, adică cereale integrale, legume, legu­minoa­se (mazăre, fasole etc.), tuberculi (cartofi), fructe, miere etc.

Există mai multe medicamente care scad coles­terolul. Studii extinse și costisitoare privind efec­tele acestor medicamente evidențiază că acestea au reușit să reducă nivelul de colesterol cu 5 până la 10%. Din nefericire, niciunul dintre aces­te medica­mente nu îmbunătățește speranța de viață. Dim­potrivă, ele s-au dovedit mai mult distrugă­toare decât folositoare, având efecte neplăcute și pericu­loase, și mortalitate excesivă. Un neajuns pe care tratamentele naturale îl exclud.

Anghinare

(Cynara scolymus)

* Infuzie de anghinare. Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură cu frunze de anghinare mărunțite. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se stre­coară. Se bea câte o cană, de 2 -3 ori pe zi. Este bine ca tratamentul să se facă progresiv, începând cu doze mici, în primele zile, ca apoi să se crească treptat.

* Macerat de anghinare. Peste două linguri cu frunze de anghinare mărunțite se toarnă 250 ml apă rece. Se lasă la macerat la temperatura camerei, timp de 8 ore. Se strecoară și se bea câte o cană cu macerat de 2-3 ori pe zi.

* Tinctură de anghinare. Este obținută prin macerarea frunzelor de anghinare în alcool alimen­tar. Se iau câte 30 de picături de tinctură, diluată în jumătate de pahar cu apă, de două ori pe zi.

Usturoi

(Allium sativum)

Consumați usturoi crud, câte 2 -3 căței pe zi. Mirosul de usturoi se estompează dacă mestecați puțin ghimbir, frunze de pătrunjel sau boabe de cafea.

* Tinctură de usturoi. Este obținută prin macerarea cățeilor de usturoi în alcool alimentar. Se iau câte 40 de picături de tinctură de usturoi, diluată în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

* Infuzie de usturoi. Peste 3 căței de usturoi tăiați felii subțiri se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 20 de minute în vas acoperit, apoi se stre­coară. Se bea câte o cană de infuzie, de 3 ori pe zi.

Păpădie

(Taraxacum officinale)

* Infuzie de frunze de păpădie. Peste două linguri cu frunze de păpădie mărunțite, se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi.

* Macerat de frunze de păpădie. Peste două linguri de frunze de păpădie mărunțite se toar­nă 250 ml apă rece, se lasă la macerat la tem­peratura camerei timp de 8 ore, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu macerat, de trei ori pe zi.

* Tinctură de păpădie. Este ob­ținută prin macerarea frunzelor și rădă­cinii de păpădie în alcool alimentar. Se iau câte 30 de picături de tinc­tură diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi.

* Pulbere de păpădie. Se obține prin măci­narea fină a frunzelor uscate sau a rădăcinii uscate de păpădie. Se ia câte o linguriță de pulbere în amestec cu puțină apă, de trei ori pe zi.

Frasin

(Fraxinus excelsior)

* Decoct de muguri de frasin. Două linguri de muguri de frasin mărunțiți se pun la fiert în 500 ml apă. Se lasă pe foc 5 minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi.

* Infuzie de frunze de frasin. Peste două linguri de frunze mărunțite de frasin se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

Schinduf

(Trigonella foenum graecum)

* Infuzie de seminţe de schinduf. Peste două linguri de semințe măcinate de schinduf se toarnă o cană cu apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi.

* Macerat de seminţe de schin­duf. Două linguri cu seminţe de schinduf măcinate se pun la macerat în 250 ml apă. Se lasă trei ore la temperatura ca­merei. Se strecoară și se bea câte o cană cu macerat, de 2-3 ori pe zi.

Păducel

(Crataegus monogyna)

Păducelul este îngerul de pază al inimii. Pentru combaterea colesterolului se folosesc florile şi frunzele de păducel.

* Infuzie de păducel. Peste o linguriță de flori şi frunze de păducel mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi.

* Tinctură de păducel. Este obținută prin macerarea frunzelor și florilor de păducel în alcool alimentar. Se iau câte 30 de pică­turi de tinctură, diluată în jumătate pahar apă, de 3 ori pe zi.

Patlagină

(Plantago lanceolata)

* Infuzie de patlagină. Peste o lingură frunze de patlagină mă­runțite se toarnă o cană cu apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 20 de mi­nute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de trei ori pe zi.

* Tinctură de patlagină. Este ob­ți­nută prin macerarea frunzelor de pat­lagină în alcool alimentar. Se iau câte 30 de picături de tinctură, diluată în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

ALTE REMEDII

Lămâie, miere și usturoi

Puneți într-un vas 10 lămâi și apoi turnați apă fiartă peste ele. Lăsați-le așa timp de 10-15 minute, apoi stoarceți sucul din ele, adăugați un kilogram de miere și amestecați bine. Decojiți și pisați 10 căpățâni mari de usturoi, puneți usturoiul pisat într-un borcan și amestecați-l cu sucul de lămâie și cu mierea. Înveliți borcanul într-un prosop de cu­loare închisă și lăsați-l în frigider timp de șapte zile. După această perioadă, amestecați bine conținutul și consumați câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi. Canti­tatea ar trebui să vă țină cam două luni. Lăsați să treacă un interval de patru luni, apoi pregătiți din nou amestecul, în același mod, și repetați trata­mentul. Dacă repetați cu regularitate acest trata­ment, nu va trebui să vă mai faceți griji pentru starea vaselor de sânge.

Mărar, miere și valeriană

Amestecați un pahar plin cu semințe de mărar cu două linguri de rădăcină de valeriană măcinate și două căni de miere. Puneți amestecul într-un ter­mos de doi litri și umpleți-l cu apă fiartă. Lăsați-l așa timp de 24 de ore și apoi strecurați lichidul în­tr-un borcan, pe care îl veți păstra în cel mai jos raft al frigiderului. Consumați câte o lingură de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, până când epuizați întreaga cantitate. Efectuați acest tratament o dată pe an.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian