– Prea umil ca să fie băgat în seamă, e zmeul-zmeilor când e vorba de sănătate –

Nu s-ar putea spune că atrage privirea. Mic la statură, cu petalele albe ale florilor lăsate în jos, seamănă mai degrabă cu o buruiană crescută pe margini de drum. Și totuși, „Matricaria recutita” (aceasta este denumirea lui botanică) este o adevărată minune a naturii, un dar ceresc pentru oameni. O plantă de care sănătatea noastră nu se poate lipsi. Iar faima lui este pe măsură. Datorită puterilor sale vindecătoare, herboriștii din Evul Mediu îl considerau „regele plantelor”. Încă de pe-atunci, floarea mică și smerită, dar cu un parfum minunat, „floarea slugilor”, cum era numită în popor, era recomandată atât intern, împotriva problemelor gastrointestinale, cât și extern, pentru vindecarea rănilor. Mușețelul se numără în prezent printre plantele cel mai intens studiate în laboratoare.
Fișă profesională
Substanțele active cele mai prețioase prezente în Mușețel se ascund în inflorescențele colorate în alb și galben. Cea mai importantă substanță pe care o conțin este un ulei eteric cu proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. O altă componentă o reprezintă flavonoidele, care vindecă rănile, protejează vasele de sânge și creează bună dispoziție. Este foarte important ca toate aceste substanțe componente ale Mușețelului să rămână „la un loc”, planta aceasta unică, să rămână exact așa cum a creat-o natura. În preparatele, extrem de numeroase, produse sintetic, se încearcă adesea extragerea substanțelor, iar efectul se pierde.
Un adevărat remediu atotvindecător
În principal, ceaiul de Mușețel este recomandat pentru toate problemele din zona gastrointestinală: greață, vărsături, colici, crampe și diverse alte probleme digestive. Dar el se poate folosi și pentru gargară sau inhalații, fiind un ajutor prețios al mucoaselor iritate, în caz de răceală, dureri de gât, răgușeală, bronșită, inflamații bucale sau gingivale, sinuzită.
Și folosit extern, Mușețelul își face „datoria” din plin: o compresă înmuiată într-un decoct de Mușețel calmează și regenerează pielea cu impurități, iritată, înroșită, aspră sau lezată.
Denumirea de Matricaria (de la latinescul „mater”, adică „mamă”) indică și importanța deosebită a Mușețelului ca plantă pentru femei. Este recomandat pentru calmarea crampelor menstruale și liniștește, pe perioada unei sarcini, stomacul, intestinul și nervii viitoarei mame. După naștere, li se recomandă femeilor care alăptează ceaiul de Mușețel, pentru stimularea lactației, el fiind, de altfel, și primul ceai pe care au voie să-l bea bebelușii.
Un loc sub soare
Mușețelul nu prea mai crește astăzi, ca odinioară, pe marginea drumurilor sau pe răzoarele ogoarelor, astfel că merită să fie cultivat în grădinile proprii sau chiar pe balcon. Are nevoie doar de un loc sub soare și nimic altceva. Cei ce nu sunt siguri dacă au în fața lor Mușețel veritabil sau Mușețel de câmp (arată asemănător) să rupă în două receptaculul galben, care trebuie să fie scobit (concav), în partea interioară.
Remedii populare cu Mușețel
Vin de Mușețel
Împotriva răcelii

Ingrediente: 1 pumn bun de flori de Mușețel proaspete, 1 l de vin alb.
Preparare: – Se pun florile într-un recipient de sticlă și se toarnă vinul peste ele. – Se lasă să se pătrundă două zile. – Se strecoară și se toarnă în sticlă curată. Se poate păstra la rece, circa 4 săptămâni.
Utilizare: Se bea câte 1 păhărel, de 3 ori pe zi. Stopează inflamațiile căilor respiratorii, din gură, gât și faringe, și calmează durerile. Ajută și în caz de probleme digestive.
Lapte de Mușețel
Împotriva dereglărilor de somn și a durerilor de burtă
Ingrediente: 2 linguri de flori de Mușețel (proaspete sau uscate), 1 ceașcă de lapte.
Preparare: – Se pun florile în laptele care apoi se încălzește ușor. – Se strecoară.
Utilizare: Se bea cald, înainte de culcare. Tot cald se bea și pentru calmarea durerilor de burtă. Are efect calmant, atât pentru nervi, cât și pentru dureri.
Două tampoane de vată înmuiate în lapte de Mușețel, aplicate sub formă de compresă, fac bine ochilor suprasolicitați.
Macerat de Mușețel
În caz de neurodermită și psoriazis

Ingrediente: flori de Mușețel uscate, ulei de măsline.
Preparare: – Se umple un borcan cu capac, cu flori de Mușețel (nu trebuie îndesat). – Se toarnă peste ele uleiul (să depășească de două degete florile), se înșurubează capacul și se ține borcanul cel puțin 6 săptămâni într-un loc cald. – Se scutură zilnic. După 6 săptămâni, se strecoară și se păstrează la întuneric și răcoare, circa un an.
Utilizare: Se aplică de două ori pe zi pe zonele de piele afectate. Calmează, are efect antibacterian și stimulează regenerarea pielii.
Alifie cu Mușețel
Împotriva bolilor de piele și a leziunilor cutanate
Ingrediente: 1 pumn bun de flori de Mușețel (proaspete sau uscate), 100 ml ulei de floarea-soarelui, 10 g ceară de albine.
Preparare: – Se pun florile împreună cu uleiul într-o cratiță, se încălzesc ușor și se lasă din nou să se răcească. – Se strecoară, se adaugă ceara de albine și se încălzesc din nou. – După ce s-a dizolvat ceara, se amestecă alifia până ce se răcește și se toarnă în borcănașe. Durata de păstrare este de 3-4 luni.
Tinctură de Mușețel
Probleme gastrointestinale
Ingrediente: flori de Mușețel proaspete sau uscate, rachiu de cereale (dublu rafinat).
Preparare: – Se umple pe jumătate cu flori de Mușețel un borcan cu capac. – Se adaugă rachiul, până la gura borcanului. – Se lasă să se pătrundă, la fereastră, amestecându-l sau scuturându-l în fiecare zi. – După 4-6 săptămâni, se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se poate păstra circa un an.
Utilizare: În cazul unor probleme acute, adulții trebuie să ia de 5 ori pe zi câte 10 picături. În caz de lipsă de poftă de mâncare și probleme digestive: de 2-3 ori pe zi câte 10 picături. Are efect antispastic și întărește digestia.