Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cenușăreasa la bal: MUȘEȚELUL

– Prea umil ca să fie băgat în seamă, e zmeul-zmeilor când e vorba de sănătate –

Foto: Shutterstock – 2

Nu s-ar putea spune că atrage privirea. Mic la statură, cu petalele albe ale flo­rilor lăsate în jos, seamănă mai degrabă cu o buruiană crescută pe margini de drum. Și totuși, „Matricaria recutita” (aceasta este denu­mi­rea lui botanică) este o adevă­rată minune a naturii, un dar ceresc pentru oameni. O plantă de care sănătatea noastră nu se poate lipsi. Iar faima lui este pe măsură. Dato­rită puterilor sale vindecă­toare, herboriștii din Evul Mediu îl consi­derau „regele plantelor”. Încă de pe-atunci, floarea mică și smerită, dar cu un parfum minunat, „floarea slugilor”, cum era numită în popor, era reco­mandată atât intern, împo­triva pro­blemelor gastro­intestinale, cât și ex­tern, pentru vinde­carea ră­nilor. Mu­șe­țelul se numără în pre­zent printre plantele cel mai intens studiate în labo­ra­toare.

Fișă profesională

Substanțele active cele mai pre­țioase prezente în Mușețel se as­cund în inflores­cen­țele colorate în alb și galben. Cea mai impor­tantă sub­stan­ță pe care o conțin este un ulei eteric cu proprietăți antiinfla­matoare și anti­bacteriene. O altă compo­nentă o reprezintă flavo­noidele, care vindecă ră­nile, prote­jează vasele de sânge și creează bună dispoziție. Este foarte im­portant ca toate aceste substanțe com­po­nente ale Mușețelului să rămână „la un loc”, planta aceasta unică, să ră­mână exact așa cum a creat-o natura. În prepa­ratele, extrem de nume­roa­se, produse sintetic, se încearcă adesea extra­gerea substanțelor, iar efectul se pierde.

Un adevărat remediu atotvindecător

În principal, ceaiul de Mușețel este re­co­mandat pentru toate pro­blemele din zona gastrointes­ti­nală: grea­ță, vărsături, colici, crampe și diverse alte pro­bleme digestive. Dar el se poate folosi și pentru gargară sau in­halații, fiind un aju­tor prețios al mucoa­selor iritate, în caz de ră­ceală, dureri de gât, ră­gușeală, bron­șită, inflamații bucale sau gingi­vale, sinuzită.

Și folosit extern, Mușețelul își face „datoria” din plin: o compresă înmuiată într-un decoct de Mușe­țel calmează și regenerează pielea cu impurități, iritată, înroșită, aspră sau lezată.

Denumirea de Matricaria (de la latinescul „ma­ter”, adică „mamă”) indică și importanța deosebită a Mușețelului ca plantă pentru femei. Este reco­man­­dat pentru calmarea crampelor menstruale și liniștește, pe perioada unei sarcini, stomacul, in­tes­­tinul și nervii viitoarei mame. După naștere, li se re­comandă femeilor care alăptează ceaiul de Mu­șe­țel, pentru stimularea lactației, el fiind, de alt­fel, și primul ceai pe care au voie să-l bea bebelușii.

Un loc sub soare

Mușețelul nu prea mai crește astăzi, ca odini­oară, pe marginea drumurilor sau pe răzoarele ogoa­­relor, astfel că merită să fie cultivat în grădi­nile proprii sau chiar pe balcon. Are nevoie doar de un loc sub soare și nimic altceva. Cei ce nu sunt siguri dacă au în fața lor Mușețel veritabil sau Mu­șețel de câmp (arată asemănător) să rupă în două receptaculul galben, care trebuie să fie scobit (con­cav), în partea interioară.

Remedii populare cu Mușețel

Vin de Mușețel

Împotriva răcelii

Ingrediente: 1 pumn bun de flori de Mușețel proas­­pete, 1 l de vin alb.

Preparare: – Se pun flo­rile într-un recipient de sticlă și se toarnă vinul pes­te ele. – Se lasă să se pă­trun­dă două zile. – Se stre­coară și se toar­­­nă în sticlă curată. Se poate păs­tra la rece, circa 4 săptă­mâni.

Utilizare: Se bea câte 1 păhărel, de 3 ori pe zi. Stopează infla­mațiile căilor res­pira­torii, din gură, gât și faringe, și cal­mează du­rerile. Ajută și în caz de probleme di­ges­tive.

Lapte de Mușețel

Împotriva dereglărilor de somn și a durerilor de burtă

Ingrediente: 2 linguri de flori de Mușețel (proas­pe­te sau uscate), 1 ceaș­că de lapte.

Preparare: – Se pun flo­rile în lap­tele care apoi se în­călzește ușor. – Se str­ecoară.

Utilizare: Se bea cald, îna­inte de culcare. Tot cald se bea și pen­tru cal­marea dureri­lor de burtă. Are efect cal­mant, atât pentru nervi, cât și pen­tru du­reri.

Două tampoane de vată în­muiate în lapte de Mușețel, a­pli­cate sub formă de compre­să, fac bine ochilor supraso­licitați.

Macerat de Mușețel

În caz de neurodermită și psoriazis

Foto: 123RF

Ingrediente: flori de Mușețel us­cate, ulei de măs­line.

Preparare: – Se umple un bor­can cu capac, cu flori de Mușețel (nu trebuie înde­sat). – Se toarnă peste ele uleiul (să depășească de două degete flo­rile), se înșu­ru­bează capacul și se ține borcanul cel puțin 6 săp­tămâni într-un loc cald. – Se scu­tură zilnic. După 6 săptămâni, se stre­coară și se păstrează la întu­neric și ră­coa­re, circa un an.

Utilizare: Se aplică de două ori pe zi pe zo­nele de piele afectate. Calmează, are efect anti­bac­terian și stimulează regenerarea pielii.

Alifie cu Mușețel

Împotriva bolilor de piele și a leziunilor cutanate

Ingrediente: 1 pumn bun de flori de Mușețel (proas­pete sau uscate), 100 ml ulei de floarea-soarelui, 10 g cea­ră de albine.

Preparare: – Se pun florile împreună cu uleiul într-o cratiță, se încălzesc ușor și se lasă din nou să se răcească. – Se strecoară, se a­daugă ceara de albine și se încălzesc din nou. – După ce s-a dizol­vat ceara, se ameste­că alifia până ce se răcește și se toarnă în borcănașe. Durata de păstrare este de 3-4 luni.

Tinctură de Mușețel

Probleme gastrointestinale

Ingrediente: flori de Mușețel proaspete sau uscate, rachiu de cereale (dublu rafinat).

Preparare: – Se umple pe ju­mătate cu flori de Mușețel un bor­can cu capac. – Se adaugă rachiul, până la gura borcanului. – Se lasă să se pătrundă, la fereastră, ameste­cân­du-l sau scuturându-l în fiecare zi. – După 4-6 săptămâni, se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se poate păstra circa un an.

Utilizare: În cazul unor pro­bleme acute, adulții trebuie să ia de 5 ori pe zi câte 10 picături. În caz de lipsă de poftă de mâncare și probleme digestive: de 2-3 ori pe zi câte 10 picături. Are efect anti­spas­tic și întărește digestia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian