Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia cu frunze

– Deși în farmacia cu plante florile ocupă prim-planul scenei, datorită seducției lor, mult mai modestele frunze joacă un rol la fel de important. Pline de clorofilă, prin ele circulă o energie ver­de, mântuitoare pentru o mulțime de boli. Proaspete sau uscate, efectul e garantat –

Frunzele de măslin

* Stimularea imunității, boli cardiovas­cu­lare, exces de colesterol, osteoporoză

Foto: Shutterstock – 8

Infuzie. Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de frunze de măslin mărunțite. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

Decoct. 50 g frunze de măslin se pun la fiert într-un litru de apă. Se lasă pe foc mic, timp de 5 mi­nu­te. Se trage vasul deoparte și se la­să la infuzat, 30 de minute. Întrea­ga cantitate se bea de-a lungul unei zile.

Tinctură. Se umple pe trei sferturi un reci­pient de sticlă cu frunze de măslin mărunțite, apoi se toarnă alcool alimentar până sus. Se păstrează recipientul închis ermetic timp de trei săptămâni și se agită zilnic. La final se strecoară, iar tinctura obținută se ține la rece, în sticlă închisă ermetic. Se iau câte 30 picături de tinctură în amestec cu apă, de 3 ori pe zi.

* Glicemie crescută

Tinctură. Luați câte 20 de picături de tinctură de frunze de măslin, în jumătate de pahar apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

* Gripă și răceală

Decoct. Într-un litru de apă se pun la fiert 4 linguri de frunze de măslin mărunțite și 3 linguri de scoarță de salcie mărunțită. Se fierbe la foc mic, 5 minute. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

Frunzele de viță-de-vie

* Hemoragii uterine, sângerări nazale, vene varicoase, flebită, hemoroizi

Infuzie. Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de frunze de viță mărunțite. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi.

* Într-un litru de apă, se pun la fiert 4 linguri de frunze de viță mă­runțite. Se lasă să mijotească 5 minute. Se lasă la infuzat 20 de minute. Se bea în­treaga cantitate de-a lungul zilei.

Tinctură. Se umple pe trei sferturi un reci­pient de sticlă, cu frunze de viță mărunțite, apoi se toarnă peste ele alcool alimentar până sus. Se păs­trează recipientul închis ermetic, timp de trei săp­tămâni, și se agită zilnic. Se filtrează, iar tinctura obținută se ține la rece, în sticlă închisă ermetic. Se iau câte 40 de picături de tinctură, în amestec cu apă, de două ori pe zi.

* Varice, celulită

Comprese. 100 g de frunze mărunțite de viţă-de-vie se fierb într-un litru de apă, timp de 10 mi­nute. Se lasă să stea o jumătate de oră, apoi se stre­coară. Se aplică comprese înmuiate în decoct pe zonele afectate. Se țin o oră pe zi, în decursul căreia compresa se schimbă de 2-3 ori.

Frunzele de dud

* Diabet, gastrită, ulcer gastroduodenal, reflux gastroesofagian, infecție urinară, obezitate

Infuzie. Două linguri de frunze de dud mărun­țite se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 20 de minute, apoi infuzia se stre­coară. Se beau trei căni pe zi, după mese.

* Se umple pe trei sferturi un recipient de sticlă cu frunze de dud mărunțite, apoi se toarnă peste ele alcool alimentar. Se păstrează recipientul închis ermetic, timp de trei săptămâni, și se agită zilnic. Se filtrează și se ține tinctura la rece. Se iau câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate pahar apă, înainte de mese cu jumătate de oră.

Pulbere. Frunzele de dud uscate se macină fin, până se transformă în pulbere. Se ia cu apă, de 3 ori pe zi, câte o linguriță de preparat în amestec cu o linguriță de pulbere de frunze de afin.

În cazul gastritei, ulcerului și re­flu­xului gastro­esofagian, se ia cu apă, de 3 ori pe zi, câte o lingu­riță de pulbere de frunze de dud, în amestec cu o lin­guriță de pulbere de frunze de zmeur, la două ore după mese.

Frunzele de afin

* Diabet, infecție urinară, acid uric și uree cu valori crescute, vedere slăbită

Infuzie. Turnați o cană cu apă clo­cotită peste o lingură de frunze de afin mă­run­țite. Lăsați la in­fu­zat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

4 Într-un litru de apă, se pun la fiert 40 g de frun­ze de afin și se lasă să fiar­bă pe foc mic, timp de 5 minute. Se tra­ge vasul de pe foc și se lasă la răcit 20 de minute. Se bea de-a lungul unei zile.

Frunzele de coacăz-negru

* Hipertensiune, ateroscleroză, boli reu­matice, arterită

Infuzie. Peste două lingurițe de frunze de coa­căz se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară lichidul. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

* Infecție urinară, litiază urinară, retenție de lichide

Infuzie. Într-un litru de apă clo­cotită puneți la infuzat 4 linguri de frunze de coacăz mărunțite. Lă­sați să stea 30 minute, strecurați și beți cantitatea pe parcursul unei zile.

* Răni, tăieturi, inflamații ca­u­­zate de muș­cături de insecte

Comprese. Aplicați pe zonele afectate com­pre­­se din tifon înmuiat în infuzie de frunze de coacăz.

Frunzele de zmeur

* Diaree

Decoct. Fierbeți timp de 5 mi­nute o mână de frun­ze de zmeur, într-un litru de apă. Luați vasul de pe foc și lă­sați-l acoperit timp de 30 de minute. Stre­curați și beți câte o cană pe oră, până când dia­reea începe să se amelioreze. Pe mă­sură ce si­tuația se îmbunătățește, se reduce cantitatea de ceai.

* Gastrită, ulcer gastroduodenal, pi­rozis, colită, pancreatită, intestin iritabil

Infuzie. Opăriți o lingură de frunze de zmeur mărunțite cu o cană de apă. Lăsați să stea 15 mi­nute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.

* Tuse persistentă, răceală, bronșită cro­nică

Infuzie. O lingură de frunze de zmeur mărun­țite se opăresc cu o cană de apă. Lăsați să stea 15 minute, strecurați și adăugați o linguriță de miere. Beți 3 căni pe zi.

* Diabet

Decoct. 20 g frunze de zmeur se fierb într-un litru de apă, timp de 5 minute, la foc mic. Se aco­peră vasul și când s-a răcit se strecoară decoctul. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

* Pentru reglarea ciclului menstrual, to­ni­fierea uterului, stimularea fertilității

Cură. O lingură de frunze de zmeur mărunțite se pun la fiert într-o cană de apă vreme de un mi­nut. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu pauză de o săptă­mână, apoi cura se reia.

Frunzele de mur

* Diaree, enterocolită, hemoroizi

Infuzie. O lingură de frunze de mur se opăresc cu o cană de apă clo­cotită. Se lasă 20 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Dureri în gât, amigdalită, gingivită

Gargară. 4 linguri de funze de mur se fierb 3 minute, în jumătate de litru de apă. Se lasă să stea 20 minute, se strecoară și cu ceaiul obținut se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Frunzele de păr

* Litiază urinară, prostatită, infecție uri­nară

Decoct. Puneți un litru de apă pe foc. Când dă în clocot, adăugați 50 g frunze de păr și lăsați să fiarbă 5 minute. Se infuzează 15 minute în vas aco­perit, se strecoară. Se bea întreaga can­titate, îm­păr­țită în 3 porții. Cura durează cel puțin 3 săptă­mâni.

* Hipertensiune arterială

Decoct. O mână de frunze de păr se pun la fiert într-un litru de apă, vreme de 5 minute. Se lasă la infuzat, până ce lichidul ajunge la temperatura ca­merei. Se beau 2 căni pe zi.

Frunzele de piersic

* Tuse, bronșită

Infuzie. Două linguri de frunze de piersic mă­runțite se opăresc cu o cană de lapte clocotit sau cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

* Herpes, ulcerații ale pielii

Decoct. Se pune la fiert o mână de frunze de piersic mărunțite în două căni de apă, timp de 5 minute. Se lasă la infuzat o oră, apoi se stre­coară. Se aplică comprese pe zonele afectate, timp de 15 minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian