Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plantele adaptogene

– Nu sunt o descoperire recentă. Au fost cunoscute și folosite de milenii, în medicina chineză tradițională, precum și în cea ayurvedică. Introducerea lor în fitoterapia modernă s-a produs pe la mijlocul seco­lului trecut și i se datorează cercetătorului rus, specializat în toxico­logie, Serghei Nicolaevici Lazarev, care le-a studiat și clasificat. Tot el a propus și denumirea de „adaptogene”. Puterea lor este uimitoare –

Un izvor de viață lungă

Foto: Shutterstock – 9

Cu toții resimțim, într-un fel sau altul, presiunea exer­­ci­tată asupra noastră de modul de viață contempo­ran, cu pro­vocările și ritmul lui sufocant, care ne aduc me­reu în situații stresante. Unii le gestionează satisfă­că­tor, perce­pându-le mai curând ca pe un îndemn la ac­țiune, în vreme ce alții nu reușesc să le facă față, se simt blocați și storși de puteri. Traiul într-un context care ne obligă la efort fizic și mental sau are un puternic impact asupra emoțiilor noastre supra­solicită atât corpul, cât și psihicul, determinând eliberarea de hormoni ai stresului: cortizol, adrenalină și noradre­nalină.

În consecință, cresc tensiunea, pulsul, glicemia și se acce­lerează respirația, pe când sistemul imunitar, apara­tul digestiv și glandele sexuale funcționează mai lent. Pen­tru scurt timp, stresul mărește productivitatea, însă pe termen lung, ne va îmbolnăvi trupul și sufletul. Avem însă șansa de a-l combate, apelând la remedii luate din natură. Există plante și ciuperci care, crescând în zone unde condițiile de viață sunt deosebit de vitrege, au dez­voltat un tip de substanțe numite adaptogeni, cu ajutorul cărora se acomodează mai ușor, rezistând la vicisitudini și izbutind astfel să supraviețuiască într-un mediu ne­prie­tenos. Organismul uman poate beneficia de pe urma acestor adaptogeni. Datorită lor, el va suporta mai bine eforturile și adversitățile, nu va mai reacționa la ele cu aceeași sensibilitate și se va reface mai repede după peri­oadele de suprasolicitare. Administrarea adaptoge­nilor sub formă de extracte ne armonizează în întregime corpul și psihicul: sunt întărite inima și sistemul circula­tor, nervii se liniștesc, mintea se împrospătează și se lim­pe­zește, reacțiile sunt mai ponderate, sporește capacita­tea de concentrare, somnul devine mai odihnitor, cresc libi­doul și potența, digestia se normalizează, se îmbună­tă­țește randamentul în activitățile zilnice. De asemenea, sub­stanțele adaptogene fac posibilă recuperarea mai rapidă după o boală și împiedică apariția sindromului burnout (oboseală cronică). Ele acționează mereu în sensul restabilirii echilibrului, revitalizează și fortifică, dar totodată relaxează și induc calmul. Ne consolidează rezistența la orice fel de agresiuni: suprasolicitări fizice sau mentale, infecții provocate de viruși, bacterii sau pa­raziți, provocări extreme, ca expunerea la frig sau cani­culă, înfometare, sete, poluanți, chimicale toxice, zgo­mot și alte influențe nocive. Proprietățile substanțelor adapto­gene sunt într-adevăr uimitoare. Ele stimulează reînnoi­rea celulară, neutralizează radicalii liberi, reduc infla­mațiile și elimină celulele care au suferit mutații. Tocmai de aceea, fitoterapeuții le consideră un izvor de viață lungă și de tinerețe fără bătrânețe.

Substanțele din categoria amintită n-au nimic în co­mun cu energizantele de tipul cofeinei sau teinei. Spre deosebire de acestea, ele nu creează obișnuință ori dependență, iar faza de manifestare plenară a efectelor administrării lor nu este urmată de o cădere bruscă a ni­velului de energie, așa cum se întâmplă în cazul ritua­lului cotidian al cafelei. Rezultatele curei se manifestă cu o anu­mită întârziere, din care cauză utilizarea adap­toge­nilor ar trebui prelungită pe durata câtorva săptă­mâni, luni sau mai mult. Din fericire, chiar și în condi­țiile unei utilizări permanente, ei nu generează efecte secundare, ci ne redau bucuria de a trăi și vita­litatea pierdute din pricina stresului, restabilind echili­brul din­tre corp, suflet și minte. Din această gamă de remedii naturale, fiecare dintre noi are libertatea să-l alea­gă pe cel mai potrivit pentru sine – preferabil, ape­lând la sfatul unui terapeut cu experiență.

Rhodiola

(Rhodiola rosea)

Origine – Scandinavia și Rusia. Crește în zone reci și mun­toa­se, la altitudini de peste 2000 metri.

Efecte – Este un tonic natural de excepție, su­pranumit „ră­dă­cina de aur”, fiindcă a ajutat întot­deauna oamenii să supravie­țuiască în acele părți ale lumii, unde clima se arată deosebit de neospitalieră și aspră. Conferă anduranță fizică, alungă oboseala, protejează inima și echilibrează glicemia, activează sistemul imunitar, îmbunătățește memoria și aten­ția, combate anxietatea, stările depresive și nervozi­tatea.

Administrare – Extract: 500-1500 mg pe zi, doza fiind frac­ționată în două prize: dimineața și la prânz (ex. Rhodiola – „Ze­nyth”, Super Rhodiola – „Solaray”, Rhodiola – „Nature’s Aid”).

Ginsengul siberian

(Eleutherococcus senticosus)

Ginseng siberian

Origine – China și Rusia. Se regăsește în flora spontană din Siberia, ceea ce îi explică și denu­mirea.

Efecte – Ajută la o recuperare mai rapidă după boli sau opera­ții, întărește sistemul imunitar, pre­vine răceala și gripa, are proprie­tăți anticance­rigene, reduce consecințele negative ale curelor de citostatice și ale iradierii, poate încetini evoluția SIDA, calmează durerile în fibromialgie și afecțiuni reumatice, combate procesul de îmbătrânire, impo­tența și infertilitatea, ate­nuează simptomele neplă­cute ale me­nopauzei. Susține și energizează persoa­nele aflate în situații de stres acut, care se simt epuizate, au defi­ciențe de învățare sau tulburări de somn.

Administrare – Extract: 500-1000 mg zilnic, ca tonic general, sau 2000-4000 mg. în stările de stres intens și extenuare (ex. Gin­seng siberian – „Alevia”, Premium Ginseng siberian – „Cosmo­pharm”, Ginseng siberian – „Rotta Natura”). Având în vedere ac­țiunea energizantă a plantei, supli­mentele nu se iau seara.

Schisandra

(Schisandra chinensis)

Schisandra

Origine – China și Japonia.

Efecte – Este un puternic detoxifiant și, toto­dată, reduce stresul oxidativ, consolidând rezis­ten­ța fizică și echilibrul emoțional. Combate obo­seala și tendin­țele depresive, îmbunătățește som­nul, ame­liorează aritmiile cardiace, rezistența la insulină, sin­dromul premenstrual, alergiile cuta­nate. Prote­jează ficatul, poate fi folosită în trata­mentul indiges­tiilor, al diareei, dar și al gripei și ast­mului. Planta este foarte prețuită ca afrodisiac și ca remediu anti-îmbătrânire.

Administrare – 5 g boabe uscate pe zi sau 800-2000 mg extract (ex. Schisandra – „Medica Herbs”, Schisandra – „Zenyth”, Schizandra Fruit – „Na­ture’s Way”).

Este contraindicată celor ce suferă de reflux esofagian în formă gravă, deoarece le poate am­plifica arsurile la stomac.

Maca

(Lepidium meyenii)

Maca

Origine – Peru, Bolivia, Paraguay și Argen­tina (se mai numește și „gin­seng de Peru”).

Efecte – Activează glan­da hipofiză armonizând astfel întregul sistem endo­crin, echi­librând secre­țiile hormo­nale. Îmbunătățește libidoul, func­­ția erectilă și fertilitatea, îm­piedică demineralizarea oase­lor și îmbătrânirea prematură. Stimulează metabolismul și acti­vitatea creierului.

Administrare – 3-20 g de pulbere ob­­ținută din rădăcina uscată sau 800-3000 mg ex­tract (ex. Maca – „Dacia Plant”, Maca – „Swan­son”, Or­ganic Maca Concentrat – „Natural Fac­tors”).

Este contraindicată persoanelor care urmează o terapie de substituție hormonală.

Ciupercile Shiitake

(Lentinula edodes)

Shiitake

Origine – Asia. Actualmente, cei mai mari producători de ciuperci Shiitake din lume sunt: China (80%), Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, SUA, Brazilia.

Efecte – Măresc rezistența organismului la infecțiile micro­biene, virale sau micotice și scad intensitatea reacțiilor alergice. Reduc nivelul colesterolului, previn îmbolnăvirea inimii, sunt ac­tive pe tractul digestiv, putând fi utilizate pentru tratarea con­sti­pa­ției, gastritei și ulcerului duodenal, combat artrita și guta, iar da­to­rită acțiunii lor imunomodulatoare, constituie un ajutor pre­țios pentru pacienții cu boli autoimune. Stimulează macrofagele, ace­le componente ale sistemului imunitar care au rolul de a iden­ti­fica și distruge celulele cu potențial de malignizare. Pentru pro­prietățile ei antitumorale, Shiitake a fost numită „ciuperca longe­vității”.

Administrare – Extract: 2-5 g pe zi (ex. Shiitake – „Mar­nys”, Shiitake + Maitake – „Nature’s Way”, Reishi + Shiitake + Mai­take – „Solgar”) sau 3-10 g ciuperci uscate ori pulbere obținută din ele. Pulberea poate fi amestecată în sosuri și smoothie-uri sau întrebuințată la prepararea de infuzii.

Ciupercile Shiitake sunt contraindicate persoanelor aflate în tratament cu un antibiotic sau un preparat antifungic.

Jiaogulan

(Gynostemma pentaphyllum)

Jiaogulan

Origine – Asia de Sud-Est și Noua Guinee. Plantă erbacee pe­renă, cu o compoziție chimică foarte apropiată de a ginsengului.

Efecte – Oferă dinamism și vigoare, asigurând redobândirea în scurt timp a energiei consumate prin eforturi fizice susținute. Acțiune antioxidantă, antiinfla­ma­toare și hepatoprotectoare. Mărește forța de pom­pare a inimii, produce vasodila­ta­ție și împie­dică forma­rea cheagurilor de sânge. Reglează secrețiile hormonale și ajută la corectarea sur­plusului, dar și a de­fi­citului de greutate corporală. Aduce valorile glicemiei și ale coles­terolului în limite normale. Relaxează creierul sau dimpotrivă, îl stimulează, atunci când este necesar.

Administrare – 1-2 g de plantă se infuzează 10 minute, cu 250 ml apă clocotită. Se beau 2-4 căni zilnic. Sau se iau câte 1-1,5 g pul­bere, de 3 ori pe zi. În magazinele naturiste se găsesc și extracte în­corporate în diverse suplimente (ex. Jiaogulan – Bio­sun­line, Gino­stema – „AC Helcor”, Jiaogulan Extract – „Pipping Rock”).

Persoanele care își administrează anticoa­gulante ar trebui să consulte în prealabil medicul.

Noni

(Morinda citrifolia)

Origine – Polinezia, Barbados, Malaezia, India și Australia, unde crește ca arbore sălbatic.

Efecte – Puternic antioxidant și antiinflamator, ame­lio­rează durerile sufe­rinzilor de artrită. Îmbu­nă­tățește imunitatea și rezis­tența organismului, rege­ne­rează și energizează, inhibă dezvoltarea tumo­rilor. Re­duce colesterolul total și pe cel „rău” LDL, scade ten­siunea arterială, ca și inten­sitatea reacțiilor alergice. Datorită acțiunii sale bac­tericide, poate fi întrebuin­țat la tratarea infecțiilor in­testinale. Și nu în ultimul rând, este somniferul perfect, in­somniacii pot să ape­leze la el cu încredere.

Administrare – Ceai: 1 g frunze uscate de noni se infuzează 5 minute cu 250 ml apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Suc: 15 ml dimineața, și aceeași cantitate seara, înaintea meselor (ex. Pure Noni – „Life Im­pulse”, Noni Pure Tahiti – „Longevita”). Extract: 1000-3000 mg zilnic (ex. Noni – „Dacia Plant”, Noni – „Swan­son”, Noni – „Only Natural”).

Din cauza conținutului ridicat de potasiu, nu este indicat pentru oamenii cu probleme renale. De aseme­nea, trebuie să se țină seama de faptul că interferează cu anticoagulantele și medicamentele hipotensoare.

Ginsengul

(Panax ginseng)

Ginseng

Origine – China, Coreea, unele zone din Si­beria. În prezent, este cultivat pe scară largă și în Japonia, Vietnam, Rusia, SUA și Canada.

Efecte – Este un tonic nervos și fizic fără egal, de unde și denumirea științifică de „Panax” (în­semnând „panaceu”, adică leac universal). Într-adevăr, ginsengul are un spectru de acțiune foarte extins: reduce stresul, nervozitatea, obo­sea­la și anxietatea, favorizează concentrarea și procesele de gândire, combate tulburările de me­morie și insomnia, ameliorează stările depresive, iar în combinație cu ginkgo biloba, poate fi uti­lizat în tratamentul sindromului ADHD. Are pro­prietăți antiinflamatoare, anticonvulsive și anal­gezice, întărește imunitatea, revitalizează întregul organism, îmbunătățește performanțele sexuale, întârzie îmbătrânirea și prelungește speranța de viață. Unele studii arată că ginsengul poate pre­veni cancerul colorectal.

Administrare – 1,5-4 g de rădăcină uscată pe zi sau 500-2000 mg extract (ex. Ginseng KO – „Organika”, Korean Ginseng – „Solgar”, Pa­nax Ginseng – „Now”). Curele durează 3 luni, fiind ur­mate de pauze de o lună. Suplimentele nu se admi­nistrează concomitent cu energizante sau cafea.

Se recomandă prudență la hipertensivi, deoa­rece, în cazul lor, valorile tensiunii pot crește.

Passiflora

(Passiflora incarnata)

Passiflora

Origine – Peru (i se mai spune și „floarea pa­siu­nii”).

Efecte – Acțiune an­tioxidantă, antiinfla­ma­toa­re și calmantă. Confe­ră rezis­tență la stres, re­duce spas­mele musculare și mani­fes­tările neplăcu­te, specifice meno­pauzei. Combate nervozitatea, epi­lepsia și isteria, an­xie­­tatea și stările depresive, precum și insomnia (fără efectele secundare ale som­niferelor de sinteză).

Administrare – Ceai: 2 g de plantă se infuzează 10 minute cu 250 ml apă clocotită. Se beau 2-4 căni zil­nic. Tinc­tură (concen­trația 1/8): 1-4 ml. Extract: 450-900 ml (ex. Passiflora – „Hofi­gal”, Passion Flower – „So­laray”, Passiflora + Mag­­neziu – „DVR Pharm”).

Nu se utilizează în pa­ralel cu un sedativ și nici înaintea unei inter­venții chirurgicale, pen­tru că poa­te interfera cu anestezicul.

Ashwagandha

(Withania somnifera)

Origine – India (a fost unul din principalele remedii folosite în medicina ayurvedică).

Efecte – Întărește sistemul imunitar, prin creș­terea producției de imunoglobuline, de aceea poate fi un ajutor eficient în sezonul răcelilor și al gripei. Neutralizează radicalii liberi, protejând cre­ie­rul îm­potriva unor patologii neurodege­ne­ra­tive de tipul boli­lor Alzheimer și Parkinson. Îmbu­nătățește func­ția glan­dei tiroide, protejează rini­chii și stabilizează gli­ce­mia. Com­bate stresul, induce liniș­tea interioară și asigură un somn de bună calitate.

Administrare – Sub formă de extract, 250-1000 mg zilnic (ex. Ashwa­gan­dha – „Organic India”, Ash­wa­gandha – „Her­bagetica”, Ashwa­gand­ha + Mag­ne­sium – „Provita”).

Nu se recomandă ce­­lor ce suferă de afec­­țiuni autoimune, de ul­cer gas­tric, iau sedative sau ur­mea­ză un tratament hormonal.

Cordyceps

(Cordyceps sinensis)

Origine – Tibet (de unde și denumirea al­ternativă „Ciuperca tibeta­nă”).

Efecte – Imunomodu­lator și antiinflamator (cu acțiune uneori mai puter­nică decât a hidrocorti­zo­nu­lui). Normalizeză valorile glicemiei, coleste­rolului și trigliceridelor, protejează ficatul, rinichii și plămânii, dilată vasele de sânge și activează circulația, contri­buie la o mai bună oxige­nare a țesuturilor. Elimină din organism sub­stanțele toxice și combate stresul organic pro­vocat de poluanții chimici și radiații. Antiviral și antimicrobian (poate bloca înmulțirea sta­filococului auriu).

Administrare – Ca extract, în supli­mente (ex. Cordyceps Forte – „Herbagetica”, Cordyceps – „Solaray”, Cordyceps CSM 2000 – „Provita”).

O armă secretă

În finalul acestui articol, mă simt datoare să relatez o experiență personală, fiindcă mi se pare că ea ilus­trea­ză perfect eficiența acestor remedii naturale. Acum trei ani, prin octombrie, am făcut o gripă tare urâtă. A debutat brusc, cu dureri de cap insu­portabile și fri­soane care nu se mai terminau. La doctorița mea de fami­lie se ajunge greu, așa că mi-am amintit de flaco­nul de Cordyceps CSM 2000, pe care îl păstram în dulap. După ce am cerut rapid sfatul unui medic natu­ropat, am început să iau câte 2 capsule, de 3 ori pe zi. 24 de ore mai târziu, durerile de cap și frisoanele dis­pă­ruseră fără urmă, dar între timp, se reactivase vechea mea sinuzită, care mă atacă ori de câte ori i se oferă ocazia. Când suflam nasul, umpleam jumătate de ba­tistă cu secreții vâscoase și galbene. Am continuat cu cele 6 capsule încă 10 zile, timp în care secrețiile na­zale s-au decolorat și redus văzând cu ochii. Infecția din sinu­suri s-a stins, fără să înghit măcar o pastilă de anti­biotic. De atunci, Cordyceps CSM 2000 (su­pli­ment cu o concentrație foarte mare de substanță activă) nu-mi lipsește niciodată din casă. L-am declarat arma mea secretă contra gripei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian