– Toamna a răcit, Octombrie tremură ca varga și ne molipsește cu boli. Primele la întâlnire: infecțiile urinare, care pot evolua îngrijorător. Bacteriile care le provoacă nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice și speranțele se îndreaptă spre plante și terapii alternative –
Studiile confirmă variantele alternative

Dispar libidoul și cheful de a face sport, micțiunile sunt însoțite de senzații uneori insuportabile de arsură, se pierd involuntar mici cantități de urină, se face simțită mereu nevoia presantă de a urina, chiar dacă vezica este aproape goală, apar dureri puternice în abdomenul inferior – neplăceri ce se pot repeta la intervale scurte, de numai câteva săptămâni: milioane de oameni suferă de infecții urinare acute sau cronice. Femeile sunt afectate de patru ori mai frecvent decât bărbații. La ei, infecțiile de acest tip se manifestă mai rar și sunt cauzate de alți germeni patogeni, însă îmbracă de multe ori forme mai agresive. Tratamentul clasic al infecțiilor urinare constă în administrarea de antibiotice. Din păcate, se observă în prezent că bacteriile dezvoltă progresiv mecanisme care le fac insensibile la acțiunea medicamentelor. De aceea, specialiștii și pacienții se orientează cu tot mai multă convingere spre remediile pe bază de plante și alte metode naturale, iar studiile confirmă că aceste variante alternative chiar funcționează.
Medicii pun diagnosticul de infecție urinară în momentul când există o inflamație de origine microbiană a vezicii, uretrei sau a altor structuri din componența tractului urinar. Sunt edificatoare cifrele avansate în cadrul unui studiu britanic, realizat cu participarea a 2.400 de femei de diferite vârste. 37% dintre ele avuseseră cândva, în anii trecuți, cel puțin un episod de cistită, iar la 3% din totalul participantelor infecția devenise recurentă, mai exact – se înregistraseră minimum trei recidive în cursul ultimelor 12 luni. Studiul britanic consemnează totodată și faptul că 74 de paciente din 100 urmaseră un tratament cu antibiotice prescrise de medic, ceea ce arată că preparatele de sinteză ocupă în continuare primul loc în combaterea infecțiilor de tract urinar.
Atacatorii cei greu de ucis
Foarte rar se întâmplă ca la originea infecției urinare să se găsească viruși, fungi sau paraziți. Factorii declanșatori ai acestei afecțiuni sunt mai curând bacteriile: printre altele, de exemplu, stafilococii, deși la cei mai mulți dintre pacienți, infecțiile sunt provocate de Escherichia coli, o bacterie ce face parte din flora intestinală. În mod normal, ea trăiește în intestin și participă la procesele digestive, prin urmare nu este lipsită de utilitate, însă n-are ce căuta pe căile urinare, unde se înmulțește necontrolat și joacă un rol nefast. La persoanele sănătoase, toate componentele aparatului urinar situate deasupra uretrei sunt sterile, deoarece nu conțin germeni. Dar atunci când agenții patogeni izbutesc să urce în vezică, ei infectează mucoasele și în acest mod ia naștere o cistită. În cazul când aceasta parcurge o evoluție nefavorabilă, infecția migrează în uretere, eventual până la capătul lor, în formă de pâlnie, iar de acolo se extinde în bazinetul renal și pătrunde în rinichi. În situații extreme se poate ajunge la pielonefrită, o boală infecțioasă în care întregul țesut funcțional al rinichiului este inflamat, încărcat cu puroi sau blocat. Ea poate fi provocată nu numai de Escherichia coli, ci și de alți germeni „greu de ucis”, ca: Proteus mirabilis, Enterococus faecalis sau Klebsiella pneumoniae. Netratată, pielonefrita se cronicizează și conduce la insuficiență renală.
Anatomia face diferența

Prin însăși structura anatomică a aparatului lor urinar, femeile sunt mai expuse la infecții, deoarece uretra lor nu este mai lungă de 3-4 centimetri (pentru comparație: cea masculină măsoară 14-16 cm), iar orificiul ei extern se află foarte aproape de anus. Aceste caracteristici scurtează considerabil distanța pe care germenii patogeni o au de străbătut pentru a ajunge în vezică. Transferul lor este facilitat de diverse manevre ce fac parte din rutina de îngrijire corporală – cum ar fi, de pildă, întreținerea igienei în zona intimă, ștergerea cu hârtie după defecație (care nu trebuie făcută din spate către față, adică dinspre anus către orificiul uretral extern) sau utilizarea de prezervative, diafragme și spermicide în timpul contactelor sexuale.
Bărbații, expuși în mod special
Și la bărbați, raportul sexual joacă un anumit rol în apariția infecțiilor urinare, însă la ei vina o poartă cel mai adesea germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia trachomatis, gonococii, ureaplasmele și micoplasmele (acestea din urmă sunt specii de bacterii foarte mici, capabile să prolifereze rapid, generând afecțiuni ale căilor respiratorii și ale tractului urogenital). De multe ori, agenții patogeni provin din aventuri pasagere, cu persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, sau chiar cu unele străine, contactate prin intermediul aplicațiilor de întâlniri, de tipul Tinder. Iar inflamația de natură microbiană nu se declanșează în vezică, ci deja în uretră, manifestându-se prin usturimi puternice la micțiune, reducerea jetului urinar și apariția unei secreții anormale, galben-verzuie sau albicioasă. „În prezent, uretrita provocată de microorganisme cu transmitere sexuală are o tendință pronunțată de răspândire printre bărbații tineri”, avertizează specialiștii.
Infecțiile urinare constituie un real pericol în primul rând pentru oamenii mai vârstnici, cu prostata mărită, sau pentru cei în al căror tract urinar s-au format calculi. În asemenea cazuri, urina nu se elimină normal, ci stagnează în vezică, dând bacteriilor posibilitatea să se înmulțească extrem de repede. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că boala reprezintă acum o urgență, care trebuie privită ca atare, așadar, nu mai există timp pentru a încerca o terapie cu remedii tradiționale. Spre deosebire de femei, la care cistita revine și la un moment dat se cronicizează, la bărbați se constată cum, dintr-o uretrită aparent banală, se dezvoltă fulgerător o infecție gravă a vezicii, însoțită de febră și de o stare generală de slăbiciune. Nu arareori, germenii migrează apoi în prostată și, prin canalele de ejaculare, în epididim (un tub plasat în spatele testiculelor, unde se stochează sperma) – iar aceasta reprezintă un risc major pentru fertilitate. De aceea, indiferent de originea simptomelor neplăcute de pe tractul urinar, fie că este vorba de microorganisme cu transmitere sexuală, o prostată mărită în volum sau o litiază, bolnavii trebuie să consulte neapărat un urolog. Medicul le va prescrie un tratament de minimum zece zile cu antibiotic, înlăturând astfel primejdia unei prostatite grave, cu posibile complicații ulterioare. Dacă infecția recidivează sau urcă până la nivelul bazinetului renal, va fi necesară administrarea antibioticului pe o perioadă mai lungă. Terapia medicamentoasă este importantă și pentru protejarea partenerei. Căci, dacă nu se tratează, aproximativ 25% dintre bărbații infectați cu Chlamydia transmit bacteria și partenerei lor, fără să-și dea seama. Iar la femei, ea afectează grav trompele uterine, fiind identificată de specialiști ca principala cauză de infertilitate (sau de apariție a unor sarcini extrauterine). În cazul când contagiunea a avut loc în perioada de graviditate, există riscul de naștere prematură. De asemenea, este posibil ca nou-născutul să vină pe lume deja bolnav de pneumonie.
Nu dați iama în antibiotice

Nu sunt excluse nici alarmele false. Câteodată, de pildă, după o plimbare mai lungă cu bicicleta, bărbații se văd confruntați pe neașteptate cu simptome ce ar sugera, în mod normal, o infecție urinară. „Când prostata este presată mai mult timp de șaua bicicletei, poate apărea o senzație de arsură la micțiune. În asemenea situații, nu are sens să prescrii antibiotice”, explică medicii. Din păcate, de multe ori, exact asta se întâmplă. Medicii exagerează în administrarea lor. Atâta vreme cât nu se află în posesia rezultatului emis de laborator, în urma unei analize, cauza simptomelor nu este clarificată și specialistul urolog nu dispune de o bază fermă pentru demersul său terapeutic. Numai că în zilele noastre, din păcate, s-a creat acest reflex nefericit: antibioticele sunt bune la orice, chiar și la un simplu guturai. Așadar, pacientul pleacă de la cabinet cu o rețetă absolut inutilă – și care, în perspectivă, nu va face decât să contribuie la selectarea de tulpini microbiene rezistente la orice tratament.
Antibioticele sunt tot mai contestate, inclusiv ca opțiune terapeutică în combaterea infecțiilor urinare la femei. Căci, între timp, aproximativ 50% dintre bacterii au devenit insensibile la anumite medicamente utilizate frecvent, cum ar fi Ciprofloxacin sau Cotrimoxazol (probabil mai cunoscut sub vechea sa denumire: Biseptol). Iar cercetătorii aduc din ce în ce mai multe dovezi care atestă eficacitatea metodelor alternative. Astfel, un studiu recent arată că două femei din trei au reușit să-și amelioreze simptomele de infecție urinară doar bând zilnic o cantitate mare de lichide și luând un analgezic, de exemplu Ibuprofen. Efectul a fost similar cu cel al unui antibiotic, singura diferență fiind aceea că tratamentul a durat mai mult. La Universitatea din Giessen (Germania) s-a realizat un studiu comparativ, la care au participat 600 de femei, împărțite în două grupuri. Celor din primul grup li s-a administrat Fosfomicină, un medicament din clasa antibioticelor, pe când celelalte au primit un preparat ce reunea în formula sa extracte din trei plante: țintaură, leuștean și rozmarin. În final, s-a constatat că terapia pe bază de plante a fost la fel de eficientă ca medicația convențională, dar fără efecte secundare. Este o veste excelentă, un punct câștigat în disputa cu bacteriile multirezistente.
Enigmatica cistită

Infecțiile recidivante ale femeilor sunt mai complexe: bacteriile provenite din intestin se infiltrează în straturile mai profunde ale peretelui vezicii urinare și formează adevărate cuiburi, protejate de un biofilm mucilaginos. La anumite intervale, germenii ies brusc din ascunzișul lor, explodează ca într-o erupție vulcanică, declanșând din nou boala, cu toate simptomele cunoscute. Se pune întrebarea: de ce unele femei suferă de cistită o singură dată, pe când altele au nenumărate recidive? Specialiștii indică anumiți factori de risc, care fac să crească probabilitatea de a dezvolta o infecție recurentă. Aceștia sunt: modificările hormonale intervenite în menopauză, surplusul de greutate corporală, igiena exagerată a zonei intime, contactele sexuale foarte numeroase și prelungite, așa cum se întâmplă la proaspeții îndrăgostiți (de altfel, se și vorbește despre o „cistită a lunii de miere”). Frecvența deosebit de mare a raporturilor sexuale produce o iritare mecanică a mucoasei și astfel favorizează pătrunderea bacteriilor în tractul urinar. Femeile care se confruntă cu această problemă sunt sfătuite să urineze imediat după contact, pentru a evacua eventualii germeni intrați pe uretră. De asemenea, medicii le recomandă o doză unică de antibiotic, în scopul de a bloca infecția din start.
Femeile aflate la menopauză întâmpină alte dificultăți. Diminuarea secreției de estrogen determină o irigație sangvină deficitară la nivelul uretrei și, totodată, se împuținează lactobacilii, care îi asigură protecția. În această situație, pot fi de mare ajutor tabletele vaginale sau supozitoarele cu estrogen. Concluzia specialiștilor este una optimistă: „Nu există motive de a capitula în fața infecției urinare recurente. Avem la dispoziție o gamă largă de opțiuni. Fiecare femeie ar trebui să încerce diverse soluții și să o aleagă pe cea care funcționează cel mai bine pentru ea personal.”
Prevenție, tratament și sfaturi pentru combaterea infecțiilor urinare
Profilaxie

* Beți suficiente lichide
* Renunțați, pe cât posibil, la utilizarea prezervativelor, a diafragmei contraceptive și a spermicidelor, fiindcă ele irită mucoasele – Desigur, această recomandare este valabilă doar pentru cele ce întrețin raporturi sexuale în cadrul unor relații stabile.
* Eliminați kilogramele de prisos – Indicele de masă corporală (IMC) mai mare de 30 determină o creștere de 2,5 – 5 ori a riscului de infecție urinară.
* Sex în limite rezonabile – Frecvența exagerată a contactelelor sexuale poate multiplica riscul de infecție urinară chiar și de 60 de ori.
* Sunt contraindicate spray-urile și loțiunile pentru igiena intimă – Ele modifică pH-ul și astfel dăunează microflorei vaginale. Este de ajuns să vă spălați cu apă.
* Evitați frigul – Contracția vaselor de sânge diminuează irigația sangvină la nivelul mucoaselor, pe care le vulnerabilizează în fața agenților patogeni.
* Nitrofurantoina pentru o protecție pe termen lung – Este un antibiotic ce acționează doar în interiorul vezicii urinare și din acest motiv poate fi luat timp de trei săptămâni, până la trei luni. La o treime din femei, el provoacă însă efecte secundare – și anume, tulburări digestive.
* Vaccin injectabil sau cu administrare orală – Introducerea în organism a unor mici cantități de germeni atenuați activează sistemul imunitar, obligându-l să producă anticorpi contra lor.
* Sucul de merișoare – Împiedică fixarea bacteriilor pe mucoasa vezicii urinare. Totuși există și specialiști care nu sunt convinși că merișoarele ar ameliora într-adevăr infecțiile urinare.
* Merișoarele de munte – Consumate sub formă de suc sau ceai, merișoarele de munte reduc pH-ul urinei. Devenind mai acidă, ea nu mai este un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Substanțele prezente în fructele merișorului de munte, care asigură protecție împotriva infecțiilor de tract urinar, sunt antocianii și proantocianidina, compuși vegetali cu puternic efect antioxidant.
* Nu recurgeți la diverse leacuri fanteziste – Cum ar fi, de exemplu, un tampon de vată îmbibat în iaurt și introdus în vagin. Asemenea improvizații sporesc riscul de infecție.
Tratament
* Administrarea de analgezice, concomitent cu suplimentarea consumului de lichide – Autorii unui studiu au ajuns la concluzia că se pot obține rezultate comparabile cu cele ale terapiei clasice cu antibiotice.
* Combinații de plante – Potrivit unor studii preliminare, un amestec de țintaură, rozmarin și rădăcină de leuștean combate o infecție urinară incipientă la fel de eficient ca un antibiotic.
* Frunze de strugurii-ursului – Există indicii că ele ar bloca proliferarea bacteriilor. Deocamdată, numai studiile farmacologice au confirmat această ipoteză, cele clinice se află încă în derulare.
* Manoza – Este o monozaharidă provenită din fructe, oferită de producătorii de suplimente sub formă de capsule sau de pulbere, care se poate lua dizolvată în apă. Ea acționează exclusiv pe tulpinile de Escherichia coli, formând o peliculă ce cuprinde bacteriile într-un înveliș alunecos, și astfel le împiedică să se atașeze de mucoasa vezicii. Întrucât nu reușesc să se fixeze acolo, nu staționează și nu se înmulțesc în vezica urinară, ele sunt eliminate odată cu urina. Tocmai de aceea, este foarte important ca, în timpul terapiei cu manoza, să beți cât mai multe lichide.
* Supozitoare vaginale sau unguente cu estrogen – Se prescriu atunci când infecțiile de tract urinar apar în perioada premenopauzei, caracterizată printr-o scădere continuă a secrețiilor de hormoni sexuali feminini.