– Aceste fructe mari, cu coaja tare și pulpa cărnoasă, portocalie, fac parte din bucuriile culinare ale toamnei. Sunt aromate, iar gustul lor amintește de cel al miezului de nucă. Totodată, ele conțin nutrienți care întăresc inima, vasele de sânge și sistemul imunitar –
Dovleacul este una din cele mai vechi plante de cultură existente pe glob. Arheologii au descoperit semințele lui în vestigiile unor așezări umane, care precedau cu zece milenii nașterea lui Hristos. Europenii erau familiarizați încă din antichitate cu dovleacul-tigvă, originar din Africa, însă, la sfârșitul secolului XV și începutul veacului următor, descoperirea Americii a adus pe continentul nostru și alte tipuri de cucurbitacee. În prezent, se cunosc 27 de specii de dovleac ce se ramifică în sute de soiuri, prezentând o mare diversitate de forme și nuanțe cromatice. Hokkaido, dovleacul moscat, și cel turcesc sunt principalele variante preferate în gastronomia noastră, dublate de consumul uleiului virgin de dovleac, ce se extrage la rece, manual.
Deși botaniștii îl consideră fruct, compoziția chimică a dovleacului pledează mai degrabă pentru încadrarea lui în categoria legumelor. Întocmai ca rudele sale apropiate, castraveții și pepenii, dovleacul conține apă în proporție de circa 90% – dar, pe lângă ea, ne oferă și multe substanțe cu efecte benefice pentru sănătate. De exemplu, carotenoidele, care, în calitatea lor de antioxidanți, neutralizează radicalii liberi, asigurându-ne protecție împotriva anumitor forme de cancer, ca și a unor afecțiuni cardiovasculare. Betacarotenul îmbunătățește acuitatea vizuală, întărește sistemul imunitar și normalizează nivelul colesterolului. Dintre minerale, cel mai important este potasiul, care joacă un rol esențial în menținerea echilibrului fluidelor și al electroliților din organism. Merită amintit și magneziul, pentru contribuția lui la o mai bună gestionare a stresului, dar și la împiedicarea demineralizării țesutului osos. La fel de valoroase ca miezul dovleacului sunt și semințele lui. Ele constituie surse bogate de vitamină E și seleniu, ambele extrem de eficiente ca factor de protecție celulară. De asemenea, fitoterapeuții recomandă semințele și uleiul de dovleac pentru eliminarea paraziților intestinali, precum și ca tratament pentru infecțiile de tract urinar și problemele prostatei.
Bine de știut
* Când vrem să cumpărăm un dovleac, cum ne asigurăm că alegem unul bun? Încercați următoarea metodă: loviți ușor coaja cu degetul mijlociu îndoit. De obicei, dovlecii copți sună a gol. Examinați și codița, care trebuie să fie uscată, aproape lemnoasă.
* Numeroasele semințe adăpostite în miezul dovleacului servesc la înmulțirea plantei. Însă ele pot fi de folos și ca ingredient în panificație și patiserie, ca adaos la salate și, mai ales, ca gustare frugală și sănătoasă, de luat între mese.
* Dovlecii întregi, cu coaja intactă, rezistă timp de câteva săptămâni la temperatura camerei. Tăiați în bucăți și ambalați cu grijă, ei se pot păstra cam zece zile în frigider, cu condiția să le îndepărtați semințele și să acoperiți bine marginea tăiată.
* Înainte de a le prăji, semințele abia scoase din dovleac trebuie mai întâi spălate sub jet de apă, apoi scurse și uscate. Prăjirea se face la foc potrivit, fără grăsime, într-o tigaie acoperită cu capac. Când încep să plesnească, sunt gata de mâncat.
* Pentru a obține prin presare un litru de ulei, sunt necesare trei kilograme de semințe, cantitate ce se găsește în circa 35 de dovleci. Uleiul conține acizi grași nesaturați, se alterează repede și este sensibil la lumină. De aceea trebuie depozitat la răcoare și, pe cât posibil, la întuneric.
* Originar din Japonia, soiul de dovleac numit Hokkaido este cultivat și în Europa de aproximativ două decenii. Fructele sale, de dimensiuni mai mici, comparativ cu alte soiuri, cântăresc între 800 g și 2,5 – 3 kg. Au o formă de pară rotunjită și coaja subțire, colorată într-un portocaliu aprins sau, mai rar, într-o nuanță de verde cenușiu. Dovleacul Hokkaido este deosebit de apreciat pentru miezul lui savuros și parfumat, care se prepară ușor. În anumite rețete, se întrebuințează chiar și coaja.
Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/11/01/delicii-cu-dovleac/