Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Modelul Merkel

Suntem cu toții, zilele acestea, martori ai fina­lului de mandat ai unuia dintre cei mai pu­ternici și mai respectați politicieni ai Europei și ai lumii din ultimele decenii: cancelarul ger­man Angela Merkel. În cei 16 ani de man­dat neîntre­rupt, a fost artizanul hegemoniei ger­mane în economia euro­pea­nă și unul dintre pilonii importanți ai echilibrului – și așa precar – din Uniunea Eu­ro­peană. Retra­gerea ei naște îngrijorări firești, nu doar în privința evoluției Germaniei și a UE în viitorul apropiat, dar și într-un con­text geopolitic mai larg.

Până să ne îngrijorăm, însă, de soarta po­liticii globale, să constatăm contrastul fla­grant dintre stabilitatea pe care Germania și-a clădit prospe­ri­tatea de azi (același cancelar, vreme de patru man­date pline consecutive! Adică 16 ani plini) și insta­bilitatea cronică de la noi. Lăsând la o parte criza politică actuală, când țara are un guvern demis, să încercăm să ne amintim cum și de cine a fost gu­vernată România în ultimul deceniu. Exercițiul de memorie este cât se poate de revelator: Mihai Răzvan Ungureanu a stat la Palatul Victoria doar patru luni; a urmat Victor Ponta, cu un mandat de trei ani, din care unul extrem de tulbure, și cu o demisie la presiunea străzii, după dezastrul de la clubul Colectiv; a venit la putere guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, până la noi alegeri – un an și câteva luni; a urmat mascarada guvernării PSD, condusă din umbră de Liviu Dragnea, cu executanți scoși în față, câtă vreme se do­vedeau utili, dar și torpilați, apoi, de propria lor majoritate. Unul dintre ei, Sorin Grin­dea­nu, care acum e din nou pe cai mari, a stat șa­se luni la Victoria, de unde a plecat cu coada între picioare; Mihai Tudose n-a rezistat nici el mai mult de jumătate de an, pentru ca apoi, guvernarea PSD să se încheie, triumfal, cu nu­mirea Vioricăi Dăncilă, pentru un mandat surprinzător de lung, un an și zece luni. Dis­perat să preia cât mai repede puterea, înainte ale­gerilor la termen, Lu­dovic Orban a guver­nat un an și o lună, dar n-a re­ușit să continue la Victoria și după alegeri, fiind înlocuit cu Florin Cîțu, și el, cu mai puțin de un an de mandat.

Opt premieri, în mai puțin de un deceniu, iar perspectivele de stabilitate, după cum bine vedem, nu se prea întrevăd. Evident, nici An­gela Merkel nu ar fi rezistat 16 ani la putere, dacă ar fi avut prestația publică pe care au avut-o unii dintre premierii români. Dar nici nu a fost pusă acolo doar ca să se facă de râs și ca să acționeze, robotic, la ordine de sus, așa cum a devenit cutuma în politica româ­nească a ultimului deceniu. Tot vorbim de reforme, pe care, chiar va trebui să le facem, dacă vrem să vedem banii de la UE. Dar ce reforme să faci, când noi schimbăm premierii, în medie, o dată pe an?!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian