Păducelul (Crataegus monogyna)

Prietenul inimii
Indicații terapeutice – Utilitatea medicală a Păducelului a fost descoperită târziu, abia la începutul secolului XIX. Era industrială, aflată atunci la debut, își pusese deja amprenta asupra stilului de viață al oamenilor: stresul devenea tot mai intens, accelerând ritmul existenței cotidiene, iar aceste modificări ale condițiilor de trai au dus inevitabil la o suprasolicitare a sistemului cardiovascular. Cu atât mai importantă a fost, în contextul respectiv, apariția unui nou remediu natural, apt să combată problemele circulației sangvine. Principiile active ale Păducelului, pigmenții antocianici, derivații flavonelor și acizii triterpenici sunt prezenți în primul rând în frunzele și florile plantei, mai puțin în fructe. Dar și acestea se pot folosi, proaspete, uscate sau sub formă de ceai, la prevenirea insuficienței cardiace și circulatorii.
Efecte – Tonifierea mușchiului cardiac, dilatarea arterelor coronare, scăderea tensiunii arteriale.
Forme de utilizare – Boabe proaspete sau o pastă preparată din ele, pulbere obținută prin măcinarea fructelor uscate (se iau trei vârfuri de cuțit pe zi contra aritmiei cardiace), infuzie sau decoct din flori și frunze (1 linguriță la o cană cu apă), tinctură (ex. Tinctură de păducel – „Fares”, Păducel – „Faunus Plant”, Tinctură de păducel – „Dacia Plant”), extract (ex. Extract de păducel – „Rotta Natura”, Păducel – „Hofigal”, Păducel Extract – „Herbagetica”).
Gutuiul (Cydonia oblonga)

Alint pentru căile respiratorii și piele
Indicații terapeutice – Sâmburii de gutuie conțin taninuri, dar și mucilagii cu proprietăți emoliente, benefice îndeosebi pentru căile respiratorii. Maceratul preparat cu o linguriță de sâmburi ținuți 2-3 ore într-o cană de apă rece dă rezultate bune în tratarea traheitelor și bronșitelor. Același remediu, însă cu timpul de macerare prelungit la 4 ore, se întrebuințează la comprese locale pentru ameliorarea hemoroizilor, eczemelor, escarelor, arsurilor ușoare, fisurilor cutanate și inflamațiilor. Cu sucul stors din fructul întreg se poate face gargară, atunci când există inflamații în cavitatea bucală și în zona faringiană. Băut cu înghițituri mici, nediluat, ajută și contra unor tulburări digestive, cum sunt constipația sau colonul iritabil.
Efecte – Antiinflamator, cicatrizant, calmează tusea iritativă, combate constipația, hrănește pielea.
Forme de utilizare – Macerat la rece, suc, balsam de buze, ulei nutritiv pentru piele, comprese, cosmetice cu extract de gutuie (ex. Cremă hidratantă cu extract de gutuie – „Elmiplant”, Gel de duș cu gutuie și lămâie verde – „Elmiplant”, Săpun pentru copii, cu gutuie și gălbenele – „Biricco”).
Rețete
Ulei nutritiv
Hrănește, hidratează și calmează pielea
Ingrediente – Cojile proaspete de la 2 gutui, circa 100 ml ulei de migdale, 5 g unt de cacao, 2 picături de vitamină E, 5 g ceară de albine.
Mod de preparare – Mai întâi se pregătește uleiul nutritiv. Luați două gutui de mărime medie, frecați-le pentru a înlătura puful de pe suprafața lor, spălați-le bine și curățați-le de coajă. Tăiați cojile în bucățele, introduceți-le într-un borcan termorezistent, turnați peste ele uleiul de migdale și așezați borcanul într-o cratiță. Vărsați apă în cratiță, astfel încât nivelul ei să ajungă până la jumătatea borcanului, apoi puneți-o pe foc. Cojile de gutuie vor sta două ore în bain-marie, pe flacără potrivită. Apa nu trebuie să se înfierbânte prea tare și în niciun caz să fiarbă. Apoi strecurați uleiul și scurgeți-l în sticluțe curate.
Balsam pentru buze
Preparare: puneți 15 grame din uleiul de gutuie obținut după rețeta prezentată mai sus împreună cu 5 grame de ceară de albine, într-un borcan termorezistent, la fel ca mai sus, lăsați borcanul într-un vas cu apă, până la jumătatea lui, pe foc potrivit, topind încet ceara în bain-marie. Pe urmă stingeți focul, adăugați două picături de vitamină E și 5 grame unt de cacao, pe care îl veți aștepta să se topească. După ce observați că untul de cacao s-a topit, turnați imediat compoziția în borcănele cu capac, pentru balsam de buze. Durata de valabilitate a preparatului este de aproximativ 6 luni.
Utilizare – Puteți aplica balsamul oricât de des, dacă simțiți buzele uscate.
Scorușul de munte (Sorbus aucuparia)

Răceli și tuberculoză
Indicații terapeutice – Fructele scorușului, niște boabe roșii nu mai mari decât cele de mazăre, sunt foarte bogate în vitamina C, și de aceea erau utilizate cândva la tratarea scorbutului, dar servesc și astăzi ca tonic pentru vindecarea mai rapidă a răcelilor. Cu sucul lor se poate face gargară contra răgușelii. Mâncate crude, boabele au efect laxativ, din cauza conținutului de acid parasorbinic, o substanță ușor toxică, a cărei structură se modifică însă prin fierbere, astfel încât, după ce au fost prelucrate termic, scorușele devin constipante. Adjuvant în tratamentul tuberculozei: o linguriță de fructe uscate se infuzează 15-20 minute în 200 ml apă clocotită, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.
Efecte – Acțiune laxativă sau constipantă, diuretică, depurativă, hemostatică, de întărire a sistemului imunitar și prevenire a proceselor inflamatorii de natură reumatică.
Forme de utilizare – Boabe proaspete, uscate, fierte sau confiate, suc, pastă, jeleu, infuzie, decoct.
Porumbarul (Prunus spinosa)

Stimularea digestiei și a sistemului imunitar
Indicații terapeutice – Rotunde și cărnoase, colorate într-un albăstrui brumat, fructele acestui arbust sălbatic se culeg toamna târziu, după primul îngheț. Abia atunci își pierd gustul aspru și astringent, devenind plăcute și dulci ca prunele, cu care se și înrudesc, de altfel. Se pot prepara din ele marmeladă, sirop, palincă, vin, lichior sau oțet. Cunoscute încă din Antichitate, ele s-au bucurat și de atenția medicilor arabi, în Evul Mediu, iar în prezent sunt întrebuințate pentru fortificarea sistemului imunitar și stimularea digestiei, ca remediu împotriva diareei și dezinteriei, a dischineziei biliare, tusei convulsive și spastice, gutei, afecțiunilor cardiovasculare și renale. Sucul servește la gargară contra amigdalitei și a aftelor bucale. Fitoterapia din zilele noastre valorifică, de asemenea, florile și frunzele de porumbar.
Efecte – Astringent, antiinflamaator, depurativ, tonic general și mai ales digestiv.
Forme de utilizare – Porumbe uscate, suc, decoct, sirop, vin, marmeladă, oțet.
Ienupărul (Juniperus communis)
Regele stomacului și-al rinichilor
Indicații terapeutice – Pe meleagurile noastre, acest arbust conifer a fost cunoscut din vechime, iar în medicina populară, fiertura din fructele și cetina lui era întrebuințată ca leac împotriva răcelilor, dar și a hidropiziei, a pietrelor la rinichi și a bolilor de sânge. Fitoterapia modernă îl consideră principalul remediu pentru problemele tractului digestiv: cu rachiul sau tinctura de ienupăr se tratează enterita, enterocolita și hepatitele, se reglează digestia prin stimularea sucurilor gastrice, se combat arsurile la stomac, senzația de prea-plin și eructațiile. Mirosul neplăcut al gurii dispare dacă mestecăm câteva boabe de ienupăr. Uleiul extras din ele poate fi întrebuințat în inhalații care ajută la vindecarea guturaiului și tusei, iar amestecat în apa de baie sau folosit la frecții, activează circulația periferică. Infuzia și decoctul de ienupăr pot ameliora simptomele gutei, iar fricționarea cu o tinctură preparată din boabe calmează durerile reumatice. Ienupărul elimină acumulările de lichid din țesuturi și susține activitatea secretorie a rinichilor, însă curele nu trebuie să depășească niciodată durata de 6 săptămâni, deoarece în caz contrar, pot apărea fenomene de toxicitate, ca și iritații pe căile urinare și în rinichi.
Efecte – Principiile active conținute în frunzele și fructele de ienupăr au proprietăți diuretice, sudorifice, antispastice, antitusive și expectorante, favorizează digestia și împiedică fermentația intestinală, fluidifică secrețiile bronșice, facilitând evacuarea lor, intensifică irigația sangvină și acționează ca un factor de echilibrare a proceselor metabolice.
Forme de utilizare – Boabe în stare crudă, infuzie, decoct, rachiu, tinctură, ulei eteric, adaos în apa de baie, condiment.
Dovleacul (Curcubita pepo)
Vermifug excelent
Indicații terapeutice – Datorită alcaloizilor pe care îi conțin, semințele de dovleac sunt un excelent vermifug. Pentru eliminarea paraziților intestinali, se consumă timp de 5 zile o cantitate mare de semințe (150-250 g) dimineața, pe stomacul gol, iar o oră sau două mai târziu, se ia un purgativ, de exemplu ulei de ricin. Dacă vi se pare dificil să le mestecați, se pot zdrobi și amesteca în apă. Decoctul preparat din semințe ajută în hipertrofia benignă de prostată. Insuficiența cardiacă și colita de putrefacțe se tratează cu suc de dovleac sau cu miezul fiert, transformat în pastă.
Efecte – Vermifug, antiinflamator, antioxidant.
Forme de utilizare – Semințe uscate, suc, pastă, ulei alimentar, diverse preparate (ex. Extract din semințe de dovleac – „Santaflor”, Pumpkin – „Rotta Natura”, Ulei de dovleac, capsule – „Jutavit”).
Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/11/18/sanatate-cu-fructe-de-toamna/(se deschide într-o filă nouă)