Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi de alungat melancolia

– Când noaptea e mai lungă ca ziua și soarele zgribulește pe cer, bucuria noastră pleacă spre țări mai calde, așteptând anotimpuri mai bune. Dacă mai credeți în sfaturi, cele care urmează vă pot fi de ajutor –

Alimentele fericirii

Foto: Shutterstock – 4

Toamna se recomandă să consumăm mai des ciocolată, nuci și banane, fiindcă ele ne îmbună­tățesc starea de spirit, sti­mu­lând producția de sero­to­nină. Sinteza acestui neuro­trans­mițător la nive­lul creierului înce­pe să scadă încă din pri­mele luni ale sezonului rece, din cauza radiațiilor solare ce pierd treptat în in­tensitate. Așadar, ceea ce mân­căm ne poate dărui un strop de bucurie.

Un rol important în formarea serotoninei îl are triptofanul, un aminoacid cu efect antidepresiv, pe care organismul nu și-l poate produce singur și de aceea trebuie să și-l procure din hrană. El se găsește în cantități mari într-o serie de alimente de origine animală, ca ouăle, carnea de pasăre și de vită, peștele, fructele de mare, caviarul, lap­tele, iaurtul, brânza de vaci și cașcavalul – dar și în numeroase vegetale, de exemplu în legu­mi­noase (soia, mază­rea, nău­tul, lintea), cereale in­te­grale (grâul, se­ca­ra, orezul, ovă­zul, or­zul, hriș­ca), semin­țe (nuci­le, susanul, migdalele, alunele, fisticul, caju, semințele de pin, dovleac și floarea soarelui), fructe (bana­nele, citricele, strugurii, me­rele, căp­șunile, piersi­cile), legume (vinetele, cas­tra­veții, varza de Bru­xelles, spanacul, salata verde, spa­ranghelul, țelina, ceapa, usturoiul).

Roșu, galben, portocaliu și lavandă

Levănțică

Triste și cenușii – așa ni se par, în ultima vre­me, toamna și iarna. Nu-i de mirare că mo­­no­tonia lor ucigătoare ne spulberă buna dispoziție. În legitimă apă­rare, să ne în­conjurăm cu un bel­șug de culori calde și priete­noase: galben, portocaliu și roșu. Și aroma­te­rapia poate face minuni. Am­plificați-vă sentimen­tele po­zitive cu ajutorul uleiurilor esen­țiale, căci nu puține dintre ele au puterea de a vă susține psihic. Din această categorie fac parte urmă­toarele esențe uleioase: trandafir, lavandă, iasomie, geranium (mușcată), mușețel, busu­ioc, ylang ylang, patchouli, grapefruit, portocală, bergamotă, turmeric, cedru, lemn de santal.

Masaj cu lămâie și lapte

Un peeling făcut dimineața risipește tris­te­țea și grijile, înviorează și relaxează. Amestecați în­tr-un bol coaja rasă de la 3 lămâi (preferabil bio) cu 3 lingurițe de sare și 3 lin­guri de lapte. Separat, pu­neți într-un vas un pumn de roiniță, turnați deasu­pra 1 litru de apă cloco­tită, infuzați 10 minute și strecurați. Întindeți mixtura pentru peeling pe tot corpul, masând ușor, iar la sfârșit, spălați-vă cu o cârpă în­mu­iată în infuzia de plante.

Farfuria cu soare

Corpul nostru sintetizează această substanță la nivelul pielii, sub influența razelor solare, și o sto­chează în ficat, mușchi și țesutul adipos. Din păcate, rezervele se epuizează repede. Deficitul de lumină solară în sezonul rece duce la o carență de vitamină D, care afec­tează inclusiv echilibrul nostru emoțio­nal. În sco­pul de a ne asigura un aport pe măsura nevoilor orga­nis­mului, este indicat să introducem în meniu cât mai multe din alimentele care o conțin: ficat de vită, ouă, lapte și iaurt, brânză, unt, pește (so­mon, macrou, ton, cod, hering, sardine, păstrăv). Dintre sursele de origine vegetală, cea mai consis­tentă este reprezentată de ciuperci (în special mai­take). În concentrații mai mici, vitamina D se găsește și în avocado, suc de por­tocale, cacao, lapte de soia, de migdale și orez, ger­meni de grâu, sfeclă, broccoli, varză, spanac, păpă­die, busuioc, măcriș.

Plimbări și aer curat

Suntem plini de voioșie, atâta vreme cât soarele strălucește cu putere în înaltul cerului. Dar în zilele po­somorâte și cenușii, ne simțim adesea lipsiți de energie și parcă n-am mai avea chef de nimic. Aceasta se întâm­plă din cauza melatoninei, hormonul care favorizează somnul. El este produs de glanda epifiză în momentele când se lasă întunericul și se apropie ora de culcare. Expunerea la lumină suspendă sinteza melatoninei, pe când luminozitatea redusă îi menține nivelul ridicat chiar și în cursul zilei, ne induce sen­zația de oboseală și nevoia de odihnă. Putem învinge somnolența cu ajutorul plimbărilor lungi la aer curat, de preferință în mijlocul naturii, dar și recurgând la utilizarea lămpilor medicale, care emit un flux lumi­nos puternic, de obicei de 10.000 de lucși, cu spectrul foarte apropiat de cel al luminii naturale, astfel încât să poată fi un substitut cât mai plauzibil pentru razele solare. Ședințele de terapie durează aproximativ 30 de minute și se fac zilnic, de preferință dimineața. Lampa este plasată la distanță de 1-2 metri de pacient, lumina fiind proiectată asupra lui, de sus în jos. Stu­diile clinice consemnează faptul că procedura, între­buințată mai ales la tratarea depresiilor sezoniere, dă rezultate mai bune decât administrarea cunoscutului medicament Prozac.

Duș scoțian și mers pe jos

Când fluxul sangvin își în­cetinește viteza de deplasare prin artere și vene, ne simțim dintr-odată obosiți și apatici. Pen­tru a evita o asemenea stare neplăcută, înce­peți-vă ziua cu un duș alternativ, schimbând mereu tempera­tura apei între rece și cald. Unii îl numesc „duș scoțian”, dar nu fiindcă ar proveni din această parte a Marii Britanii, ci doar prin analogie cu vremea capricioasă din Scoția. Alternanța stimulilor termici dilată și contractă vasele de sânge, impulsionând circu­lația. În continuare, o plimbare scurtă, pe jos sau cu bicicleta, vă va conferi un plus de dina­mism. Pentru cei pe care exercițiul fizic nu-i entuziasmează, există și alternativa comodă a unei cești mari de cafea sau de ceai negru.

Băutură energizantă cu ghimbir

Vă trebuie neapărat o cafea cu cofeină, ca să vă dezmeticiți de-a binelea, după ce v-ați dat jos din pat, dimineața? Același serviciu vi-l poate face și vitamina C. Com­binată cu ghimbirul, ea pune sângele în mișcare și stimulează metabolismul. Dați într-un clocot 250 ml de apă, apoi puneți în ea o bucățică de ghimbir și câteva felii de lămâie, acoperiți ibricul și lăsați-l la infu­zare între 5 și 8 minute.

Ieșiți din lâncezeală

Pare foarte tentant să privești filme la televizor, cuibărit sub pătură și sorbind dintr-o ciocolată fierbinte, însă aceasta nu vă scapă de gânduri apăsătoare și stări depresive. Mai bine sfidați vremea nepriete­noa­să a toamnei și întâl­niți-vă cu prietenii, ieșiți la plimbare, dați o tură cu bicicleta, încercați lu­cruri noi, planificați diferite activități, pe care le veți aștepta cu emoție și bucurie. Eli­berați-vă din lâncezeală și acționați, căci ast­fel vă veți îmbunătăți starea de spirit.

Săculețul cu plante

Procurați-vă un săculeț confecționat din pânză de in sau bumbac și introduceți în el câte 1 linguriță de rozmarin, rădăcină de angelică și coajă uscată de lămâie. Într-o sticluță de 10 ml amestecați următoarele uleiuri eterice: lămâie (3 ml), grepfruit (3 ml), rozmarin (3 ml) și angelică (2 picături), din care presărați 3-4 picături pe săculețul cu plante. Dimineața, îndată după ce v-ați trezit, apropiați-l de nas și inspirați profund, de mai multe ori. Este un procedeu revigorant și stimulator.

Un pui de somn

V-ați așezat pe canapea, sun­teți extenuați și simțiți cum vă fură somnul? Nici o problemă, Închideți ochii și lăsați-vă în voia lui pentru câteva momente. Un repaos scurt, de 6 până la 30 de minute (nu mai mult, ca să nu intrați în faza profundă a ciclului de somn) vă va spori capacitatea de atenție și con­centrare. De asemenea, extrem de utile sunt exercițiile de atenție și meditația.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian