– Nelipsit din grădinile și de pe mesele noastre, Mărul e prețuit mai ales pentru gustul lui. Valoarea lui de medicament este, însă, la fel de mare –
Mărul, între legende și simbolistică

Nenumărate sunt legendele, dar și simbolistica atribuite mărului. Desigur, cea mai cunoscută este legendara poveste biblică a mărului Evei, „fructul interzis”, care a dus la declinul omului. A pătruns în memoria colectivă și legenda viteazului Wilhelm Tell, cu mărul pus pe capul unui copil și străpuns de o săgeată. Din domeniul științei, o altă legendă este cea a mărului lui Isaac Newton, despre care aflam cu toții la școală, când învățam despre legea gravitației. Apoi, expresia „mărul discordiei”, pe care o folosim la nevoie, este cu trimitere la legenda războiului troian, pornit din dorința de a accede la Mărul de aur, simbol al erotismului, ce a făcut ca tânărul Paris să cucerească inima Elenei. În zilele noastre, mărul (ca nume și logo al Firmei Apple), este cunoscut la nivel mondial. Despre acest logo – un măr cu o mușcătură – se spune, printre altele, că ar face trimitere la Alan Turing, inventatorul computerului modern, care s-a sinucis mușcând dintr-un măr otrăvit, injectat cu cianură.
„Un măr pe zi ține doctorul departe de casă”
Mărul este însă, în primul rând, un fruct extrem de sănătos. Zicala de mai sus aduce în prim-plan efectele benefice ale consumului de mere, dovedite prin acțiunea tonică, diuretică și depurativă, antiseptică intestinală, hipocolesterolemiantă și ușor laxativă. Bogate în fibre (în special pectină), vitamine, minerale și antioxidanți, cu un conținut scăzut de calorii (aprox. 50 calorii la 100 g), sunt alegerea optimă pentru susținerea sănătății, în cazul copiilor, adulților și vârstnicilor.
Consumând și semințele odată cu fructul, vom beneficia și de vitamina B17, cu acțiune protectoare anticancerigenă. Putem consuma merele ca atare, sub formă de mere coapte, uscate, suc, compot, gem sau ca oțet de mere cu miere de albine.
Terapie cu flori de Măr pădureț

În Terapia florală Bach, remediul este obținut din florile Mărului pădureț și tratează sentimentul de rușine, legat de slăbiciuni personale sau de unele nereușite. Cura cu acest remediu floral poate aduce senzația de acceptare și creștere a stimei de sine. În general, terapeutul recurge la o combinație de remedii florale individualizată pentru fiecare persoană în parte.
Gemoterapie cu muguri de Măr pădureț
În gemoterapie, se folosesc mugurii de la Mărul domestic sau de la Mărul pădureț. La Plantextrakt, s-a ales și de această dată ca sursă preferențială copacul ce crește în flora spontană, unde se dezvoltă caracteristicile de bază ale fiecărei specii de plante, în sinergie cu solul și în comuniune cu restul plantelor din arealul respectiv.
Extractul din muguri de Măr pădureț este un remediu complex, cu acțiuni multiple, la nivelul organelor și sistemelor organismului uman.
La nivel cerebral
Este recomandat, în primul rând, în stări de astenie fizică, psihică și intelectuală, cu dificultăți de concentrare și scădere a memoriei. Conține fier și fosfor, fiind util pentru cei care depun un efort intelectual intens sau persoanelor anemice, cu organismul epuizat după boală.
De la caz la caz, se va asocia cu Extractul din muguri de Stejar (ca tonic general) sau cu Extractul din semințe de Mesteacăn și Extractul din muguri de Ginkgo biloba (în cazul asteniei cu dificultăți de concentrare ale adultului sau vârstnicului). Pentru refacerea organismului după boală este utilă asocierea cu Extractul din muguri de Porumbar, un reactivator al metabolismului.
Este indicat în migrene și cefalee, putând preveni criza de migrenă, când este administrat în cure periodice de 1-2 luni, asociat cu Extractul din mlădițe de Măceș și Extractul din muguri de Arin-negru.
Este util persoanelor cu tulburări ale senzației de foame, de tipul anorexie, bulimie, ortorexie. În aceste situații, se fac cure prelungite cu Extract din muguri de Măr pădureț, Extract din muguri de Smochin și Extract din muguri de Tei argintiu.
În concluzie, Extractul din muguri de Măr pădureț reechilibrează starea interioară, relaxează, calmează frica, diminuează anxietatea, promovează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții.
Detoxifiere generală
Starea de bine instalată la nivel cerebral este, în plus, susținută și completată prin multiplele acțiuni la nivelul întregului organism. Dintre acestea, acțiunea depurativă – detoxifiantă și alcalinizantă – este esențială pentru eliminarea toxinelor fizice, pe lângă cele mentale și emoționale. În curele de detoxifiere, îl puteți asocia cu Extractul din sevă de Mesteacăn pentru potențarea acțiunii.
La nivel cardiovascular
Prin conţinutul în polifenoli, Mărul pădureț este un important antioxidant, împiedicând formarea în exces a radicalilor liberi și fiind un protector al integrității vaselor de sânge (artere, vene și vase capilare). Protecția vasculară poate fi completată cu Extractul din muguri de Ginkgo biloba și cu Extractul din semințe de Viță-de-vie. În plus, la nivel venos, va veni în completarea acțiunii Extractului din muguri de Castan sălbatic.
Acțiunea antioxidantă și protectoare vasculară îl recomandă ca adjuvant și în afectări la nivel gastric, hepatic sau intestinal, în asocieri specifice. Va fi benefică și includerea acestui gemoterapic în curele cu efect antiaging, alături de extracte gemoterapice de Merișor, Sequoia, Măslin.
La nivel metabolic

Poate reduce colesterolul și glicemia, fiind recomandat în curele de întreținere, asociat cu gemoterapice specifice: Extract din muguri de Migdal (pentru colesterol și trigliceride mărite) și cu Extract din muguri de Dud-negru (pentru ținerea sub control a glicemiei).
La nivel hormonal
Pentru acțiunea hormonală, acest gemoterapic este recomandat femeilor: reglează nivelul hormonilor steroidieni (estrogen şi progesteron) și previne în special hiperestrogenia.
Pentru reducerea sindromului premenstrual, în tulburările de ciclu menstrual, se prescrie Extractul din mlădiţe de Zmeur, cu rezultate foarte bune. Dacă este prescris și Mărul pădureț, în cea de a doua parte a ciclului menstrual (începând cu ziua a 14-a), acesta va ajuta la regularizarea ciclului menstrual, prin reglarea nivelului de progesteron.
Extractul din muguri de Măr pădureț are efecte reglatoare atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada de premenopauză şi menopauză, fiind recomandat la nevoie de medicii specializați în gemoterapie.
Datorită acțiunii la nivel hormonal, gemoterapicul este recomandat, în general, pentru toate beneficiile sale, adulţilor – bărbaţi şi femei, sau tinerilor. Pentru femei, după menarhă (primul ciclu menstrual), iar la bărbaţi, după pubertate (în general după vârsta de 16 ani).
Vă reamintesc faptul că extractele gemoterapice se administrează în cure de 1-3 luni, în funcție de natura și vechimea dezechilibrului sau afecțiunii, precum și ca excelente măsuri de prevenție și întreținere a sănătății.
Farm. sp. CARMEN PONORAN