Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mai-marele toamnei – MĂRUL

– Nelipsit din grădinile și de pe mesele noastre, Mărul e prețuit mai ales pentru gustul lui. Valoarea lui de medicament este, însă, la fel de mare –

Mărul, între legende și simbolistică

Foto: 123RF

Nenumărate sunt legendele, dar și simbolistica atribuite mărului. Desigur, cea mai cunoscută este legendara poveste biblică a mărului Evei, „fructul interzis”, care a dus la declinul omului. A pătruns în memoria colectivă și legenda viteazului Wilhelm Tell, cu mărul pus pe capul unui copil și străpuns de o săgeată. Din domeniul științei, o altă legendă este cea a mărului lui Isaac Newton, despre care aflam cu toții la școală, când învățam despre legea gravitației. Apoi, expresia „mărul discordiei”, pe care o folosim la nevoie, este cu trimitere la legen­da războiului troian, pornit din dorința de a accede la Mărul de aur, simbol al erotismului, ce a făcut ca tânărul Paris să cucerească inima Elenei. În zilele noastre, mărul (ca nume și logo al Firmei Apple), este cunoscut la nivel mondial. Despre acest logo – un măr cu o mușcătură – se spune, printre altele, că ar face trimitere la Alan Turing, inventatorul computerului modern, care s-a sinucis mușcând dintr-un măr otrăvit, injectat cu cianură.

„Un măr pe zi ține doctorul departe de casă”

Mărul este însă, în primul rând, un fruct extrem de sănătos. Zicala de mai sus aduce în prim-plan efectele benefice ale consu­mului de mere, dovedite prin acțiunea tonică, diuretică și depurativă, anti­sep­tică intes­tinală, hipocolestero­lemiantă și ușor laxativă. Bogate în fibre (în special pectină), vita­mine, minerale și anti­oxidanți, cu un conținut scă­zut de calorii (aprox. 50 calorii la 100 g), sunt ale­ge­rea optimă pentru susținerea sănătății, în cazul copiilor, adulților și vârstnicilor.

Consumând și semințele odată cu fructul, vom be­neficia și de vitamina B17, cu acțiune protec­toare anticancerigenă. Putem consuma merele ca atare, sub formă de mere coapte, uscate, suc, com­pot, gem sau ca oțet de mere cu miere de albine.

Terapie cu flori de Măr pădureț

Floare de Măr pădureț (Foto: Shutterstock – 2)

În Terapia florală Bach, remediul este obținut din florile Mărului pădureț și tratează sentimentul de rușine, legat de slăbiciuni personale sau de unele nereușite. Cura cu acest remediu floral poate aduce senzația de acceptare și creștere a stimei de sine. În general, terapeutul recurge la o combinație de re­medii florale individualizată pentru fiecare per­soană în parte.

Gemoterapie cu muguri de Măr pădureț

În gemoterapie, se folosesc mugurii de la Mărul domestic sau de la Mărul pădureț. La Plantextrakt, s-a ales și de această dată ca sursă preferențială copacul ce crește în flora spontană, unde se dez­voltă caracteristicile de bază ale fiecărei specii de plante, în sinergie cu solul și în comuniune cu res­tul plantelor din arealul respectiv.

Extractul din muguri de Măr pădureț este un remediu complex, cu acțiuni multiple, la nivelul organelor și sistemelor organismului uman.

La nivel cerebral

Este recomandat, în primul rând, în stări de astenie fizică, psihică și intelectuală, cu dificultăți de concentrare și scădere a memoriei. Conține fier și fosfor, fiind util pentru cei care depun un efort intelectual intens sau persoanelor anemice, cu organismul epuizat după boală.

De la caz la caz, se va asocia cu Extractul din muguri de Stejar (ca tonic ge­neral) sau cu Extractul din semințe de Mesteacăn și Ex­tractul din muguri de Ginkgo biloba (în cazul asteniei cu dificultăți de concentrare ale adultului sau vârst­nicului). Pen­tru refacerea organismului după boală este utilă asocierea cu Extractul din muguri de Po­rumbar, un reactivator al me­tabolismului.

Este indicat în migrene și cefalee, putând preveni criza de migrenă, când este admi­nis­trat în cure periodice de 1-2 luni, asociat cu Extractul din mlădițe de Măceș și Extractul din muguri de Arin-negru.

Este util persoanelor cu tulburări ale senzației de foame, de tipul anore­xie, bulimie, ortorexie. În aceste situa­ții, se fac cure prelungite cu Extract din muguri de Măr pădureț, Extract din muguri de Smochin și Extract din mu­guri de Tei argintiu.

În concluzie, Extractul din muguri de Măr pădureț reechilibrează starea interioară, relaxează, calmează frica, diminuează anxietatea, promo­vea­ză o stare de conștientizare și o viziune mai armo­nioasă asupra vieții.

Detoxifiere generală

Starea de bine instalată la nivel cerebral este, în plus, susținută și completată prin multiplele acțiuni la nivelul întregului organism. Dintre a­ces­­tea, acțiunea depurativă – detoxifiantă și alcalinizantă – este esențială pentru eliminarea toxinelor fizice, pe lângă cele mentale și emoționale. În curele de detoxifiere, îl puteți asocia cu Extractul din sevă de Mestea­căn pentru potențarea acțiunii.

La nivel cardiovascular

Prin conţinutul în poli­fenoli, Mărul pădureț este un important antioxidant, împie­dicând formarea în exces a radicalilor liberi și fiind un protector al integrității vaselor de sânge (artere, vene și vase capilare). Pro­tecția vasculară poate fi completată cu Extractul din muguri de Ginkgo biloba și cu Extractul din semințe de Viță-de-vie. În plus, la nivel venos, va veni în completarea acțiunii Extractului din muguri de Castan sălbatic.

Acțiunea antioxidantă și pro­tectoare vasculară îl reco­mandă ca adjuvant și în afectări la nivel gastric, hepatic sau intestinal, în asocieri specifice. Va fi benefică și in­cluderea acestui gemo­terapic în cu­rele cu efect antiaging, alături de ex­­trac­te gemoterapice de Me­ri­șor, Se­quoia, Măslin.

La nivel metabolic

Mere pădurețe

Poate reduce colesterolul și glice­mia, fiind recomandat în curele de în­tre­ținere, asociat cu gemoterapice specifice: Ex­tract din muguri de Migdal (pentru colesterol și tri­gliceride mărite) și cu Extract din muguri de Dud-negru (pentru ținerea sub control a glicemiei).

La nivel hormonal

Pentru acțiunea hormonală, acest gemoterapic este recomandat femeilor: reglează nivelul hormo­nilor steroidieni (estrogen şi progesteron) și pre­vine în special hiperestrogenia.

Pentru reducerea sindromului pre­menstrual, în tulburările de ciclu men­strual, se prescrie Extractul din mlădiţe de Zmeur, cu rezultate foarte bune. Dacă este prescris și Mărul pădureț, în cea de a doua parte a ciclului menstrual (începând cu ziua a 14-a), acesta va ajuta la regularizarea ciclului men­strual, prin reglarea nivelului de progesteron.

Extractul din muguri de Măr pădureț are efecte reglatoare atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada de premenopauză şi menopauză, fiind recomandat la nevoie de medicii specializați în gemote­rapie.

Datorită acțiunii la nivel hormonal, gemotera­picul este recomandat, în general, pentru toate be­ne­ficiile sale, adulţilor – bărbaţi şi femei, sau tine­rilor. Pentru femei, după menarhă (primul ciclu men­strual), iar la bărbaţi, după pubertate (în ge­neral după vârsta de 16 ani).

Vă reamintesc faptul că extractele gemotera­pice se administrează în cure de 1-3 luni, în funcție de natura și vechimea dezechilibrului sau afecțiu­nii, precum și ca excelente măsuri de prevenție și întreținere a sănătății.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian