– Deși oamenii știau încă din Antichitate că bolile cărora le-au supraviețuit imunizează organismul, primul vaccin a fost creat abia în secolul al 18-lea –
Din decembrie 2019, când virusul care provoacă Covid-19 a trecut pentru prima dată de la animal la om, declanșând o epidemie la nivel mondial, omenirea așteaptă cu mare speranță să se descopere un vaccin care să stopeze toate variantele pandemiei care se răspândesc precum fulgerul. Că lucrul acesta este posibil o dovedesc numeroase exemple din trecut care au demonstrat că puterea unui virus, fie el cât de molipsitor, poate fi stăvilită prin imunizarea artificială a populației. Boli considerate în urmă cu sute de ani „flageluri” de neînvins ale omenirii au dispărut din peisaj, cu ajutorul vaccinurilor corespunzătoare.
O metodă străveche de vaccinare

Un spațiu important din istoria vaccinării este ocupat de o boală care a provocat ultimele ei decese în anii 1970: variola. De-a lungul mileniilor, din Antichitate până în epoca modernă, această maladie virală, care reizbucnea permanent, se număra, alături de ciumă, printre cele mai cumplite boli infecțioase. Răspândită prin transferul de picături respiratorii, variola provoca febră mare și frisoane. Urmările erau adesea leziunile cerebrale, surzirea, orbirea, paralizia sau moartea. Unul dintre simptomele cele mai întâlnite erau pustulele, care, atunci când se vindecau, conduceau la așa-numitele „semne de variolă”, atât de frecvent evocate în tratatele științifice, și care îi desfigurau pe viață pe pacienții însănătoșiți.
Primele forme ale unui soi de vaccin au apărut încă în mileniul 2 î.H., în spațiul central-asiatic. Constatarea că oamenii care suferiseră deja de variolă nu se mai infectau, întrucât dezvoltaseră anticorpi, a condus încă de pe atunci la apariția unui procedeu care a făcut ulterior istorie și în Europa, sub numele de „variolare”.
Inocularea artificială a virusului
În cazul acestei forme de vaccinare, se extrăgea substanță din pustula unui pacient vindecat, ea fiind apoi introdusă în brațul sau piciorul unei persoane sănătoase, prin zgârierea pielii. În limbajul de specialitate al vremii se folosea pentru această metodă și termenul de „inoculare”. Variolarea a ajuns din China în Constantinopol, iar de aici, la inițiativa unei femei remarcabile, ea a pătruns în anul 1717 în Europa. Lady Mary Wortley Montagu, o scriitoare britanică și soție de diplomat, luase contact cu această formă de imunizare în timpul unei perioade petrecute la Constantinopol și, întrucât metoda avusese efect, s-a îngrijit ca și fiul ei să fie „inoculat” și, la scurtă vreme după aceea, în timpul unei epidemii de variolă, a făcut același lucru și cu fiica ei. Încântată de rezultat, a promovat procedura prin scrisori adresate unor persoane influente din Anglia. Pe post de cobai pentru teste au fost folosiți orfani și pușcăriași, succesele obținute determinându-l și pe Regele George I și pe nepoții lui să se lase inoculați. Antivacciniștii și-au făcut încă de pe atunci apariția – parțial, în mod justificat – fiindcă prin această metodă puteau fi transmise și alte boli. În plus, virusurile slăbite puteau să provoace din nou boala, în urma unor mutații inverse. Cu toate acestea, principiul imunizării artificiale a convins-o pe însăși împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei să se vaccineze, iar președintele american George Washington a ordonat inocularea soldaților săi din războiul american de independență cu virusurile slăbite ale variolei.
Vaccinul lui Jenner
Cu toate că, în urma variolării, mureau destul de puțini bolnavi (în anul 1769 au murit circa 100 dintre cele 40.000 de persoane inoculate în Anglia), a fost preferată metoda aparent mai sigură a medicului Robert Sutton, care își practica meseria în Suffolk. El prescria, înainte și după vaccinare, diete și alte tratamente cu plante, și introducea virusul variolei cât mai aproape de suprafața pielii. Adevăratul pas înainte a fost făcut, însă, prin medicul de țară englez, Edward Jenner, a cărui metodă a dus la victoria categorică a principiului injectării. El însuși a fost cât pe-aci să moară în anul 1757, când a trebuit să se supună unei variolări. Este posibil ca acest incident să-i fi dat avântul pentru neobosita sa pornire către cercetare. Cert e că a discutat pe larg cu alți medici de țară, pe tema faptului că vacile mulgătoare care se infectaseră cu variolă bovină erau, în mod vădit, imune și în fața variolei periculoase transmise de om. În 14 mai 1796, el a vaccinat, în premieră, un băiat de opt ani cu virusul variolei bovine, iar șase săptămâni mai târziu, i-a inoculat și virusul variolei transmise de om: băiatul a rămas sănătos. Într-o publicație de specialitate a vremii, el a împărtășit mediului științific de atunci că prin metoda sa de vaccinare (cuvântul vine de la „vacca” – vacă) se poate obține o imunizare pe viață.
Astfel a început cruciada triumfătoare a vaccinării împotriva variolei. Grație succeselor repurtate, numeroase țări au introdus vaccinarea obligatorie, fapt care, la fel ca și astăzi, n-a fost pe placul „antivacciniștilor”, care se temeau să nu sufere ei înșiși mutații, care să-i transforme în vaci, sau să fie contaminați cu virusul variolei bovine. Însă succesul vaccinării a făcut istorie: cercetările lui Robert Koch și ale lui Louis Pasteur au condus la dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor boli infecțioase periculoase. Poliomielita, difteria, tuberculoza, ciuma – prin căutarea îndelungată a vaccinului potrivit și a unei înțepături rapide, toate aceste molimi mortale au putut fi, dacă nu învinse, măcar ținute sub control. Așa se va întâmpla și cu atotputernicul virus Covid, căruia știința îi va veni de hac. Doar timpul să aibă răbdare. Și oamenii.