„Suferința bolii m-a făcut mai modest”
– În urmă cu câțiva ani, ai suferit un transplant de rinichi care putea să te coste viața. Experiența trăită atunci ai mărturisit-o într-un text cu titlu tulburător: „Cum am învins moartea”. Acum ești bine! Om sănătos. Oare experiența pe care ai trăit-o a schimbat ceva în viața ta?

– Îmi pui o întrebare grea, pe care mi-am pus-o și eu adesea. Răspunsul l-am primit într-o dimineață, la câteva zile după transplant, când eram țintuit pe patul de spital și aveam dureri mari. În dimineața aceea am avut un fel de intuiție, puternică și clară: toată suferințele unei boli terminale, umilințele din spitale sau de la dializă aveau un singur scop: să mă facă mai modest, mai conștient de nevoile celor din jurul meu, mai… om, până la urmă. Crezusem până atunci că felul meu de a fi este suficient de bun, dar aveam să aflu că mă înșelasem. Credeam că înțeleg cu adevărat oamenii care suferă, care aveau tot felul de neputințe. Însă doar când am fost coleg de cazne, în spitale insalubre, cu tot felul de bolnavi, am început să-i înțeleg pe cei din jurul meu cu adevărat. Am învățat să-i accept, să mă bucur că nu sunt singur în cazna mea, să mă consider de-al lor. Umilința bolii mi-a înfrânt egoismul.
– Te preocupi de ani de zile de medicina alternativă, pe care o promovezi, atât în revista noastră, cât și în cărți. Ai chiar și o firmă de medicamente din plante. Cu atâta știință și experiență, cum de te-ai îmbolnăvit așa grav? Ai greșit cu ceva în stilul tău de viață?
– Cred că ai auzit expresia: „Fă ce zice popa, nu ce face popa”. În cazul meu, alimentația lacto-vegetariană sau faptul că mai luam sporadic plante nu a fost suficient. Nu știam că am o predispoziție genetică spre o boală gravă de rinichi și, ca atare, am încălcat o mulțime de reguli ale bunului simț. Conduceam aproape 24 de ore fără întrerupere, neglijam somnul sau odihna, de prea multe ori, chiar și sportul. Pe urmă, fiind foarte ambițios, când am simțit primele semne ale bolii, mi-am văzut de muncă, fără a mă cruța. Deși par meritorii ambiția fără limite și voința încrâncenată, acestea mi-au făcut enorm de mult rău. Din acest punct de vedere, pot spune că am fost de-a dreptul auto-distructiv. Am aflat apoi pe propria piele că mintea și emoțiile sunt adesea mult mai importante pentru sănătatea fizică decât ceilalți factori. Acum sunt absolut convins că, dacă mi-aș fi cultivat calmul, optimismul și echilibrul, sănătatea mea ar fi fost alta.
Când rugăciunile nu răspund
– Din ce zone ți-ai tras puterea de a lupta? Ce ți-a motivat îndârjirea de-a nu ceda în fața bolii?

– Au fost mai multe lucruri. Primul care îmi vine în minte este experiența avută în adolescență, când am făcut voluntariat printre bolnavii de cancer în fază avansată. Era, de exemplu, un băiat de vârsta mea, cu o formă agresivă de cancer, care urla de durere, zi și noapte, pentru că pe vremea aceea sedarea nu prea avea efect. Îmi rămăseseră în minte acei pacienți oncologici, și toată viața am trăit cu vinovăția că nu am făcut suficient pentru a-i ajuta. Când mi-am aflat diagnosticul, când apoi nu puteam dormi de durere și începeam să agonizez, mă gândeam adesea la bolnavii de cancer pe care îi cunoscusem. Erau oameni care suferiseră mai mult decât mine și îmi era rușine să-mi plâng de milă. Cu gândul la ei, îmi ceream să fiu puternic și să rezist, să mă fac din nou sănătos, pentru a-i putea ajuta.
– În multe din textele tale publicate în revistă, recomanzi rugăciunea ca pe un remediu de vindecare esențial. Te-ai folosit de ea în lupta cu boala?
– Cu siguranță, relația cu Dumnezeu a fost decisivă, atât cât reușisem să o clădesc până atunci. Boala mea a debutat brusc și cu multă durere, așa că mi-a fost greu să mă rog. Mă străduiam, totuși, din nou și din nou. Cel mai greu a fost să nu-mi pierd nădejdea pentru că nu simțeam niciun răspuns, nicio alinare. Mă rugasem și înainte, și de fiecare dată exista un răspuns, aveam o consolare, o liniște interioară. Acum, relația nu mai funcționa. A fost teribil: la fiecare rugăciune, răspunsul era o tăcere deplină, durerea și frica anesteziindu-mi cumva sufletul. Dar, după luni întregi de rugăciuni aparent fără rost, răspunsul primit a fost copleșitor și foarte concret: am ajuns să fac transplant rapid, recuperarea a fost reușită, sprijinul celor din jur a fost pe măsură și tentativa de asasinat asupra mea a eșuat. A fost mâna lui Dumnezeu.
– Tentativă de asasinat? Despre ce este vorba?
– Ceea ce-ți spun rezultă din dosarul întocmit de DIICOT: Transplantul meu a fost făcut într-o perioadă de maximă tensiune între medicii din spital și directorul acestuia, care – ca niciodată până atunci – a pregătit personal organul care urma a-mi fi transplantat. Operația a fost făcută însă chiar de chirurgul care-l denunțase pe director și s-a dovedit că artera rinichiului a fost tăiată foarte discret în timpul pregătirii. Așa că după ce mi-a fost pus rinichiul și s-a dat drumul circulației sanguine, am avut o hemoragie până în tavan. Din fericire, a mai fost un chirurg în apropiere, care a intervenit, salvându-mi viața. Puteam muri din șocul hemoragic, puteam pierde rinichiul, dar printr-o serie de sincronicități, am scăpat cu bine. Rugăciunile mele din zilele de suferință au primit un răspuns. E drept că mai târziu, dar clar și puternic. Decisiv!
Pacientului trebue să i se spună adevărul
– Relația cu medicul este decisivă în vindecarea unui bolnav. Nu doar fizic, ci și sufletește. Dar oare în cazul unor boli limită, e bine ca unui om să i se spună adevărul, sau este mai bine să-i fie ascuns diagnosticul?

– Depinde de pacient și de situație. Eu aveam rinichii distruși, dar mai puteam supraviețui prin dializă, care nu asigură o viață normală, dar este, totuși, un fel de viață. Diagnosticul meu era, dacă mi-e permisă sintagma, o semi-condamnare. Pe de altă parte, când am aflat că sunt în fază terminală, eram și aproape orb, pentru că îmi explodaseră vasele de sânge din ochi și nu se știa dacă îmi va reveni vederea. Așa că vestea transplantului a căzut ca un trăsnet, iar la început nu mi-a venit să cred. Pe urmă, m-am mobilizat să lupt contra bolii, să mă rog, să caut soluții. Ca să-ți răspund la întrebare, cred că doctorul care ia decizia de a-i spune sau nu pacientului că este în fază terminală trebuie să fie un bun psiholog. Există pacienți-luptători, care se pot mobiliza exemplar și care trebuie să știe adevărul. Pe de altă parte, sunt pacienți care nu fac față șocului, iar atunci trebuie o pregătire adecvată. Din păcate, în România ducem lipsă de psihologi clinicieni, care să evalueze pacienții și să știe cum să-i abordeze. Dar, cu sau fără pregătiri prealabile, pacientului trebuie să i se spună adevărul, pentru a i se da șansa să se mobilizeze și să lupte. Când se mobilizează, subconștientul nostru face minuni.
– Te-ai aflat față în față cu moartea. Poți descrie momentul acela tragic? Ce simți? Ce transformări se petrec?
– La mine au fost două momente în care am simțit că mai am puțin de trăit. Primul a fost înainte de a accepta că trebuie să fac dializă, pentru că eram aproape de comă. Simțeam că mă sting și prima schimbare a fost că nu mă mai interesa deloc partea materială a vieții. Simțeam nevoia să mă izolez chiar și de cei dragi, pentru a nu le spori suferința, când mă vedeau doborât de boală. Treptat, simțeam că moartea se apropie, dar trăiam iminența ei ca pe o eliberare, nu ca pe ceva negativ. A doua oară, mi-am simțit moartea aproape, înainte să intru în operația de transplant, când ni s-a spus că 3% dintre cei operați nu supraviețuiesc intervenției. Atunci am luat instantaneu decizia de a-mi asuma riscurile. Viața chinuită, cu dialize, nu prea era viață. Așa că am acceptat transplantul, vrând ori să trăiesc ca un om întreg, ori să mor luptând.
„Întăririle au venit de la oameni care au știut cum să mă iubească”
– A existat vreun moment în care nu ai mai avut nicio speranță?
– Au fost mai multe momente fără speranță și de derută. Și, de multe ori, ele au fost legate de atitudinea incalificabilă a unor cadre medicale și a unor oameni din jurul meu. Îmi vine în minte momentul în care m-a luat Salvarea și m-a dus în stare gravă la Spitalul Județean Brașov. Pe lângă insuficiența renală cronică, aveam și o infecție pulmonară și abia mai respiram, iar infirmierul m-a abandonat aproape o oră în căruciorul cu rotile, pe un hol. Era iarnă, frig și curent, iar eu tremuram și simțeam cum viața se scurge din mine, efectiv. Atunci a venit soția mea, care m-a acoperit cu haine, fulare și ce a mai găsit la îndemână. Cumva, iubirea ei m-a salvat, punându-se scut în fața bolii și a deznădejdii mele. Dar cele mai multe momente de deznădejde le-am avut atunci, când din cauza bolii și epuizării, nu puteam să mă rog cu adevărat, când nu percepeam un rezultat eliberator al rugăciunilor mele. Nu aveam de unde să bănuiesc revărsarea de bine care urma, iar lipsa de răspuns la rugăciunile disperate a fost teribilă pentru mine.
– Contează întăririle care vin din afară? Prieteni, familie…
– Întăririle au venit de la oameni care m-au iubit și au știut și cum să o facă. Unii apropiați nu acceptau realitatea bolii mele, mă considerau un profet în probleme de sănătate, cum să mă îmbolnăvesc tocmai eu? Alții acceptau că sunt bolnav, mă înțelegeau, dar erau convinși că voi reuși să fiu sănătos. Alții erau dispuși să se sacrifice, într-un mod pe care nici acum nu-l înțeleg. O întâmplare uluitoare a avut loc atunci când am început să fac dializă și, din cauza unor erori medicale, am ajuns să mă simt foarte rău. Într-o zi, am primit un mail de la un prieten, de multă vreme plecat în Elveția, care mi-a propus ceva incredibil: să îmi plătească pe termen nelimitat toate cele necesare traiului, în orice țară din Europa, unde pot primi asistență medicală bună. Acest prieten, informatician de geniu, nu mă uitase, din colțul lui de paradis, și își asuma să mă readucă la viață. Studiase zile și nopți în ce țări pot primi asistență medicală, unde aș avea șanse la transplant, întocmind planuri pentru mine…
„Cred cu mai multă tărie ca niciodată în valoarea cooperării dintre medicina clasică și cea naturală”
– Să revenim la credință. Oare răspunsul primit, în cele din urmă, pentru rugăciunile tale, ți-a schimbat relația cu Dumnezeu?

– În primele luni de după boală, prezența lui Dumnezeu a fost cea mai vie și mai concretă pentru mine. La fel, și starea mea de recunoștință pentru fiecare clipă fericită era mult mai mare. Au trecut aproape cinci ani de atunci și sunt uimit cât de mult am început să uit din smerenia de atunci! Mă surprind prea des furios, ori prea preocupat de lucruri fără importanță. Și atunci tare mă îngrijorez că am uitat ce-am trăit. Când eram un pacient galben-cenușiu la față, zăcând într-un spital murdar, visam să mă mai bucur o dată de soare, de libertatea de a merge pe munte. Acum, când am mai mult decât visasem, pare că-mi uit lecția. Este o imensă provocare să nu uit cine sunt, ce valoare are miracolul vieții pentru mine. Un lucru, totuși, am reținut din suferința mea: Dumnezeu nu este o ființă îndepărtată, la care te rogi din când în când. Dumnezeu e cu mine și când nu-L simt, iar rugăciunea nu se face doar din cuvinte, rugăciunea este în fiecare clipă când iert, când sunt modest, când sunt optimist, când mă bucur cu ce am. Cel mai mare dușman al meu este uitarea. Felul în care mi-a fost redăruită viața.
– Transplantul de rinichi a însemnat medicină clasică: operație, tratament medicamentos. Cum vezi acum, după această experiență, importanța tratamentelor naturale, pe care le propui permanent?
– Cred cu mai multă tărie ca niciodată în valoarea cooperării dintre medicina clasică și cea naturală. Pe de o parte, fără dializă și transplant nu aș fi supraviețuit. Pe de altă parte, medicația dură, de scădere a imunității, la care sunt supus, fără medicina naturistă, nu aș fi putut-o suporta. Hepatita produsă de medicamente mi-am vindecat-o cu produse naturiste, la fel și tulburările digestive sau multe dintre infecțiile respiratorii, la care sunt foarte vulnerabil. Tensiunea arterială și problemele de somn induse de medicamente le controlez cu plimbări zilnice în natură, sport, respirație controlată.
„Pentru a putea fi puternic, trebuie să accept de fiecare dată, din toată inima, cât sunt de slab”
– Tudor, cum arată viața ta după vindecare?

– Am învățat că pot fi un om uluitor de slab și de… puternic aproape simultan. Când am simțit întreaga mea slăbiciune ca om, am recurs la ultimele mele arme: credința, rugăciunea și dorința de a face bine. Și așa am devenit, fără să-mi dau seama, foarte puternic. Curios lucru, dar așa funcționez eu: pentru a putea fi puternic, trebuie să accept de fiecare dată, din toată inima, cât sunt de slab.
– Ce stil de viață ai adoptat acum?
– Într-o anumită măsură, ți-am răspuns la această întrebare. Să-ți mai dau, totuși, câteva detalii: fac 2-3 ore de mișcare în aer liber, în pădure sau pe munte, în fiecare zi, indiferent dacă e ploaie, ninsoare sau vânt. Am învățat să mă bucur de o hrană mult mai simplă, dar tot lacto-vegetariană. Iau în fiecare zi câte 5-6 remedii pe bază de plante, care mă ajută să duc o viață normală. Iau amestecuri cu armurariu și anghinare pentru ficat, cu spirulină și lăptișor de matcă pentru sânge, cu magneziu marin japonez pentru mușchi și tensiunea arterială. Muncesc foarte mult, inclusiv în week-end-uri, pentru că cea mai bună calitate a vieții post-transplant o au persoanele active și implicate social.
– Ai vreun sfat pentru cei aflați în suferințe grave?
– Să vadă boala ca pe o lecție, chiar dacă este cea mai grea lecție a vieții lor. Să se întrebe și să-L întrebe pe Dumnezeu, din inimă: „Ce am eu de învățat?”. Răspunsul la această întrebare nu vine niciodată în minte, ci în inimă și este eliberator. Din experiență știu că răspunsul vine adesea chinuitor de greu. Dar speranța până la urmă învinge.