Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LARISA, F. AS 1497 – „Tatăl meu are ulcer varicos cu rană deschisă”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă,

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer, prezent la nivelul membrelor inferioare, o tulburare destul de costisitor de tratat, fiindcă durează mult, recidivează des, cei vârstnici au nevoie de un ajutor pentru îngrijire. Ulcerele varicoase apar pe un fundal de insuficiență venoasă, evoluția lor fiind strâns legată de aceasta. Staza cauzată de insuficiența venoasă duce la moartea țesuturilor prin lipsă de oxigen și de substanțe nutritive. Așadar, controlul permanent al insuficienței venoase este foarte important.

Ulcerele membrelor inferioare afectează până la 10% din populație pe parcursul vieții, 2,5% din cazuri ducând la deces. Aproape 50% dintre ulce­rele venoase sunt încă prezente la 6-12 luni de la debutul lor, iar 10%, chiar la 5 ani de la debut. Rata lor de recidivă este între 22% (la 3 luni), crescând până la 78% (în 3 ani). Timpul mediu pentru recidi­vă este de aproximativ 42 săptă­mâni. Un procent de 10% dintre toate ulcere venoase nu se vinde­că niciodată. Toate acestea ne ajută să înțelegem temeiul afir­mațiilor de la începutul acestui material, legate de costurile pen­tru pacienți și pentru societate în general.

Factorii de risc pentru ulcer venos includ:

* Sexul feminin (boala este aproape de 3 ori mai frecventă la femei).

* Vârstă înaintată – frecvență mai mare la cei vârstnici.

* Antecedent familial de ulcere venoase.

* Traumatisme la nivelul membrelor inferi­oare.

* Tromboză venoasă profundă.

* Istoric de insuficiență venoasă.

* Obezitate.

* Edem ale membrelor inferioare.

* Diabet nediagnosticat sau prost controlat.

* Hipertensiune arterială nediagnosticată sau prost controlată.

* Staționarea prelungită în poziția șezând sau în picioare.

Din punct de vedere clinic, ulcerele venoase se află pe partea medială (interioară) a gambei, adesea spre gleznă. Au margini neregulate, nu sunt adânci, sunt acoperite de depozite fibrinoase. Pielea din jur poate fi închisă la culoare, din cauza depozitelor provenite de la distrugerea globulelor roșii, iar gamba poate fi edematoasă.

Ulcerele varicoase, în cazul pacienților care au posibilități limitate de a se îngriji în mod adecvat, sunt predispuse la complicații, ce includ infecții, sângerări, amputații, cancere cutanate secundare ulcerelor (așa-numite „ulcere Marjolin”). Trata­men­tul lor reprezintă o urgență și trebuie făcut nu­mai de către per­soa­ne calificate.

Tratamentul natural al insuficienței venoase

* Mișcarea – este importantă, fiindcă mușchii formează o parte din pompa care împinge sângele înapoi la inimă, reducând astfel staza la nivelul gambelor. Creșterea fluxului sangvin local poate accelera vindecarea. Sunt de recomandat mersul pe jos, gimnastica simplă acasă sau chiar bicicleta.

* Statul prelungit – evitați categoric statul pre­lungit în șezut sau în picioare. Alternați-l în mod regulat, prin mișcare, pentru a evita staza venoasă.

* Poziția membrelor – pe cât posibil să fie pu­țin ridicate față de corp, și drepte (nu cu genun­chii îndoiți), ca să se faciliteze drenarea spre inimă. În plus, în caz de sarcină, reduce presiunea pe vase a ute­rului.

* Fumatul – trebuie oprit. Lezează vasele și îm­piedică refacerea țesuturilor.

* Alcoolul trebuie consumat doar cu mo­de­rație.

* Scăderea în greutate – ajută returul sangvin în vene și munca inimii, iar o greutate diminuată ușurează gimnastica.

* Îmbrăcămintea – să nu fie strâmtă, căci îm­pie­dică fluxul sangvin și poate irita ulcerul.

* Încălțăminte – evitați tocurile înalte. Astfel ajutați mușchii și, implicit, venele, reducând staza și ulcerele. De asemenea, încălțămintea să nu fie prea strânsă, căci va traumatiza ulcerul.

* Ciorapi compresivi – sunt esențiali pentru tratamentul ulcerelor. Studii recente au demonstrat eficacitatea lor în vindecarea ulcerelor venoase. Trebuie aleși potrivit, cu recomandări medicale, ca să nu fie prea strâmți. (Atenție la bolnavii cu arteriopatii, pentru a nu împiedica fluxul sângelui în artere!)

* Dietă – este important să consumăm alimente anti­inflamatorii (vegetale, fruc­te, ulei vegetal sau de pește) și să le evităm pe cele pro-inflamatoare (zahărul, ali­mentele ultrapro­cesate), de asemenea, o dietă co­rectă ne ajută să evităm obezi­tatea, diabetul și hiperten­siunea, și ajută refacerea țesutu­rilor.

* Fibre – se recomandă ali­mentele bogate în fibre alimen­tare (legume, cereale, unele fruc­te). Ajută digestia și diminuează presiunea care împiedică returul venos.

* Suplimente cu zinc sau iod ar putea ajuta în refa­ce­rea țesu­turilor.

* Sarea – să fie redusă în die­tă, pentru a di­minua hiperten­siu­nea arterială, factor de risc pen­tru ulcerele varicoase.

* Plante medicinale – extra­sele de castane (Aes­culus hypo­castanum), pin maritim (Pinus maritima), ghimpe pădureț (Rus­cus asculeatus) și sâmburi de viță de vie (Vitis vini­fera) tratează insuficiența venoasă. Alte plante, precum Calen­dula officinalis (gălbenele) sau balsa­mul de Peru pot fi folosite în pansamente. (Am publicat o lu­crare în străinătate, legată de folosirea balsamului de Peru în tratamentul unui ulcer, evitând astfel amputarea.)

* Lipitori – pot fi atașate zonelor cu congestie mare sau unde au fost sângerări recente, în jurul ulcerelor, pentru a diminua congestia. Prin redu­cerea congestiei, ele reduc șansele de apariție a ulce­relor și ajută la vindecarea lor. (Trebuie să fie lipitori speciale, medici­nale, ca să evitați infec­țiile.)

* Pansamente regu­late cu substanțe care încu­rajează creșterea de noi țesuturi. Printre aces­tea se numără mierea de albine (cu efect antimi­crobian și epitelizant), acidul hialu­ronic (efect epitelizant), enzime de origine bacte­riană (Clos­­tri­dium și Vibrio algino­lyticus), extras sangvin bovin (efect epitelizant). Sunt disponibile și pe piața locală.

* De evitat: băile în zona afectată, căci intro­ducerea în ulcere a apei murdare sau a săpunului nu face bine și poate provoca agravarea lor. Este o greșeală pe care am văzut-o adesea.

* Lumina – fie că este lumină colorată, fie că este lumină de la aparate laser, poate accelera pro­cesul de vindecare a ulcerelor.

* Răbdarea – este esențială pentru pacienții care suferă de ulcere ale pielii, precum și pentru aparținătorii lor. Tratamentul este de durată, iar progresele sunt mici. Să nu se deznădăjduiască re­pede.

* Acupunctura – ajută prin reglarea energiilor. Se poate practica sângerarea, prin ace speciale. Eliminarea de cantități mici de sânge poate reduce congestia și stimula creșterea de noi țesuturi.

* Homeopatia – este foarte eficientă pentru ulcerele varicoase. Un număr de medicamente – Aesculus hypocastanum, Hamamelis virginiana, Lachesis, Pulsatila, Sepia pot fi de folos pentru partea venoasă. Calendula, Lachesis, Silicea pot fi de folos pentru ulcerele în sine.

* Grupurile de sprijin – sunt importante, fiind­că ajută la fortificarea stării psihice a pacien­ților și la schimbul de experiență.

Fiindcă există și alte ulcere ce pot fi ușor confundate cu cele varicoase, iar consecința lor este gravă, e necesar să vă adresați unui medic îndată ce vă bănuiți de boală!

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Sufăr de polisinuzită cronică” (Răspuns pentru GEORGE T. – Galați, F. AS nr. 1484)

Cronicizarea unei rino-sinuzite    este determi­nată de modificări histologice importante ale cavi­tăților sinusale, datorită unor pusee repetate de in­fecție dentară sau rino-sinusală, cu blocaj-obstruc­ție    nazală (deviație de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fragilitate constituțională a mu­coasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de meta­bolism și imuni­tate).

Rino-sinuzita cronică se mani­fes­tă cu rinoree muco-purulentă (scur­geri anterioare sau posterioare, în fa­ringe), obstrucție nazală (nas în­fun­dat), sensi­bilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hipos­mie (scă­de­rea mirosului), cacosmie (miros urât), halenă fetidă, iritație faringiană    și disfonie (răgușeală) la trezirea din somn, subfebrilități etc.

Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) și tratament chirurgical, în for­mele complicate ale bolii. Tratamentul inițial con­stă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție după antibio-fungigrama,    antinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice și imunomodulatoare (Imunorezistan    Forte sau Ceai Imunitate Fares – cu extract din    Echinacea).   

Tratamentul complementar al rino-sinuzitei cro­­nice se schematizează astfel:

* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuează lavajul (spalarea) foselor nazale cu „OCNA­SEPT”, o    soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).

* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată personalizată (rețetă magistrală pro­prie).

* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medi­ca­mentoși (dexametazonă/flixo­tide nebules, gentamicină, ser fiziolo­gic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosolo­terapia medica­men­toasă se poate face la do­miciliu sau în policlinică (2-3 ședin­te/zi), cu nebulizatoare (aparate de aero­soli), iar aerosoloterapia naturistă, cu „Ocnasept” spray (inhalații și pul­verizații, seara, înainte de culcare).

„Ocnasept” este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% na­tural, care poate fi comandat    prin    tel: tel. 0722/20.27.36,        e-mail: [email protected].                                                                                                                                                                   

Intervenția chirurgicală (FESS)    se va lua în dis­cuție când tratamentul medical și complementar co­rect efectuate au eșuat după o perioadă de 3 luni.         

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian